Breng de Sinterklaasintocht in beeld: ‘Een digitale intocht of een film achteraf’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Sinterklaas schudt kinderhanden tijdens de intocht van vorig jaar.</p>

Sinterklaas schudt kinderhanden tijdens de intocht van vorig jaar.

(Foto: Ad van de Graaf)
Burgerpanel

Breng de Sinterklaasintocht in beeld: ‘Een digitale intocht of een film achteraf’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Er komt dit jaar géén grootse intocht van Sinterklaas in Veghel. Het Coronavirus maakt het volgens het Sint Nicolaas-comité onmogelijk om de goedheiligman op een veilige en verantwoorde wijze te onthalen in de Veghelse haven. De intocht in Veghel wordt jaarlijks door vele duizenden kinderen en hun ouders bezocht. Wij schakelden het burgerpanel van Veghel in om te vragen of zij achter de beslissing staan en wat een goed alternatief zou zijn. 

Het overgrote deel van het burgerpanel (86 procent) vindt het een goede beslissing om de Sinterklaasintocht in Veghel niet door te laten gaan. ‘Dit is de enige juiste beslissing, hoe jammer dat ook is’, schrijft een van de respondenten. Het Coronaproof organiseren van een intocht in de haven is volgens veel panelleden niet te doen. Een van de panelleden bekijkt het van de positieve kant: ‘Kinderen kunnen allemaal thuis veilig via de tv de Sint het land in zien komen en mocht dat ondanks de geheime locatie en hopelijk geen publiek, onverhoopt niet door gaan, dan streamen we wel een oude intocht via YouTube. Er zijn zoveel leuke, creatieve, andere manieren om iets leuks te doen met de zogenaamde intocht van de Sint. Bovendien kan dat nu lekker met warme chocomel op de bank. Papa en mama hebben de tijd om samen iets te knutselen voor de Sint. Komt helemaal goed’.


Sinterklaas arriveert in de Veghelse haven.

Alternatief
Het Sint Nicolaas-comité liet onlangs weten dat Sinterklaas hoe dan ook arriveert in Veghel. Het zal echter op een andere manier gebeuren. Er wordt gezocht naar een alternatief. Het Veghelse burgerpanel komt met verschillende alternatieven op de proppen. Denk hierbij aan het beperken tot alleen schoolbezoeken, de avonturen van Sint in Veghel in beeld brengen: een digitale intocht of een film achteraf (erg populair onder de respondenten) en Sinterklaas de Veghelse wijken in laten duiken en zo langs laten gaan bij de kinderen. 27 procent vindt het geen probleem als er geen intocht zou zijn. Een van de panelleden ziet dat wel zitten, want ‘Sint houdt zich aan de maatregelen en blijft veilig thuis in Spanje’.

Drive-through-intocht 
Elders in het land wordt op verschillende plekken een drive-through-intocht overwogen. Het burgerpanel is verdeeld over deze opzet. Op de stelling ‘een drive-through-intocht is een goed alternatief voor de Sinterklaasintocht in Veghel’ antwoordt in totaal 24 procent van de respondenten: (zeer) mee eens. In totaal antwoordt 39 procent van de respondenten: (zeer) mee oneens. 31 procent is neutraal. ‘Voor de kinderen is dat erg leuk en zo dichtbij als mogelijk. Ik zou wel tijdvakken maken’, schrijft iemand.

‘Arme sinterklaas als dit doorgaat’
Activisten
Een mede-panellid is het daar niet mee eens: ‘Ik denk dat dit heel lang gaat duren en relatief weinig voldoening geeft’. Iemand anders toont vooral medeleven met Sinterklaas: ‘Arme sinterklaas als dit doorgaat’. De landelijke Sinterklaasintocht gaat wel door, maar in een aangepaste vorm.
Vanwege het Coronavirus is het publiek niet welkom bij de intocht en wordt de locatie niet bekendgemaakt. Het burgerpanel is verdeeld over of Veghel de landelijke Sinterklaasintocht zou moeten organiseren. 35 procent vindt het een goed idee en 43 procent spreekt van een slecht idee. Voorstanders vinden het een uitgelezen mogelijkheid om Veghel op de kaart te zetten. ‘We hebben de mooiste haven en kunnen dit’, schrijft iemand. Toch is er ook veel weerstand. ‘Het zou heel erg vervelend zijn voor de kinderen, want zij kunnen er dan niet naartoe’ en ‘Publiek weghouden zal niet lukken. De aankomst lekt ongetwijfeld uit’, valt terug te lezen in de rapportage. Een ander panellid vindt het een ‘vreselijk idee’ en is bang voor demonstraties. ‘Het is totaal onnodig om wat we hebben in Veghel te bederven door activisten. Waarom zou Veghel in de spotlights moeten staan middels dit? Doe dat maar met andere super initiatieven’.

De vragenlijst is door 372 personen ingevuld. Alle reacties, opmerkingen en suggesties over de Sinterklaasintocht zijn terug te lezen in de complete rapportage. Deze is te vinden op: www.tipveghel.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor het Burgerpanel. 

Meer berichten