Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel

Welke ondernemer legt de perfecte puzzel?

  •   keer gelezen

VEGHEL | We beginnen dit artikel met een opzienbarende statistiek. Wist je dat slechts twintig procent van de ondernemers tevreden terugblikt op hun bedrijfsoverdracht? Dat betekent dus dat tachtig procent met een knagend gevoel achterblijft. Bol Adviseurs garandeert ondernemers een plekje in die eerste groep. Dat doen ze met een bijzonder concept: Xpeditie.

Directielid Patrick Lambrechts (tevens gecertificeerd Exit Planner) vloog speciaal naar Amerika, waar hij een opleiding volgde die de kaders vormde voor wat Bol Adviseurs dit jaar lanceerde als ‘Xpeditie 360° Bedrijfsoverdracht’. “Eens komt de dag dat je stopt met werken”, vertelt Patrick. “Maar we zien vaak dat ondernemers dat onderwerp liever voor zich uit schuiven. Want hoe neem je eigenlijk afscheid? Wie neemt het bedrijf over? En wat ga je zelf doen, ná je afscheid? We begrijpen dat je als ondernemer met zulke vragen zit. Maar door ze voor je uit te schuiven, komt er geen antwoord.”


Bol Adviseurs brengt ondernemers in topvorm!

Bol Adviseurs is een ondernemers-adviesbureau en ondersteunt klanten bij alle facetten van het ondernemerschap. De professionals van Bol Adviseurs helpen ondernemers om het beste in hun bedrijf, in hun medewerkers en in zichzelf naar boven te brengen. In de regio Meierijstad doen zij dit vanuit hun bijzonder excentriek en modern ingerichte vestiging in Veghel.


Samen op reis
Xpeditie begeleidt de ondernemer en alle betrokkenen (familie, externe overnamepartijen, andere stakeholders) bij een overdracht. Liefst al zo’n vijf jaar (of langer) voor de uiteindelijke overdracht, zodat alle partijen de tijd krijgen om zich goed voor te bereiden. Of, zoals Patrick het verwoordt: ‘te wennen aan de puzzel die gelegd wordt’. “Een bedrijfsoverdracht is een zorgvuldig traject dat je niet alleen aflegt. Wij hebben vele jaren ervaring met bedrijfsoverdrachten, onder meer bij veel familiebedrijven. Door alle betrokkenen mee te nemen ‘op reis’, zorg je dat iedereen onderdeel wordt van de uiteindelijke puzzel. Een goede voorbereiding en openheid zorgen voor draagvlak. Dat wat je samen maakt, maak je namelijk niet kapot.”

Aandacht voor emotie
Patrick is de laatste om te beweren dat een route naar een bedrijfsoverdracht gemakkelijk is. “Integendeel, het is vaak confronterend en soms zelfs pijnlijk. Je verkent ruig, onbekend en onvoorspelbaar terrein. Daarom hebben we ons concept ook Xpeditie genoemd.” Wat maakt Xpeditie 360° Bedrijfsoverdracht nou zo anders dan anders? Dat zit hem onder meer in de aandacht voor emotie. “Naast fiscale en bedrijfseconomische aspecten is het gevoel een onmisbaar ingrediënt. Soms vertellen ondernemers me dat ze na hun pensionering gaan genieten van hun vrije tijd, bijvoorbeeld door te reizen. Hartstikke mooi plan, maar daar ben je dus niet de hele dag mee bezig. Wat ga je écht doen? Waar liggen je uitdagingen? Welke mentale prikkels heb je nodig? Ook dat soort zaken staan hoog op onze agenda. Maar let op: voor een gemakkelijk, eendimensionaal scenario hoef je bij ons niet binnen te lopen. Voor een variant die jou op de lange termijn een goed gevoel geeft, ben je wél van harte welkom. Durf je in die spiegel te kijken? Moeilijke gesprekken aan te gaan? Zaken bespreekbaar te maken? Dan garanderen wij je dat er aan het einde van het traject iets moois staat te gebeuren. Het enige dat je nodig hebt, is lef.”

Benieuwd naar de Xpeditie 360° Bedrijfsoverdracht? Neem dan contact op met een van de Xpeditie-begeleiders van Bol Adviseurs. Naast Patrick Lambrechts zijn dat Koen Swaghoven, Vera Janssen en Robin Geerts.

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Meer berichten