"Ik ga met volle overtuiging voor een prachtige en respectvolle stream."
"Ik ga met volle overtuiging voor een prachtige en respectvolle stream."
In gedachten...

Het nieuwe normaal: uitvaarten live streamen

Algemeen 638 keer gelezen

We leefden al in een digitale wereld, maar tijdens de coronacrisis zijn we nog meer aangewezen op online contact voor werk en voor sociale contacten. Dat geldt ook voor uitvaarten. Met de vele beperkingen van het RIVM werd het nemen van afscheid vaak moeilijker en schaarser. Daardoor werd de vraag voor een livestream tijdens uitvaarten groot. Dat merkte ook zelfstandig ondernemer Edwin van Wanrooij die in de drukste periodes zo’n drie livestreams per dag maakt. “Vroeger keken mensen je raar aan wanneer je foto’s maakte bij een uitvaart, maar nu is het normaal geworden”, zegt hij. 

Door: Moniek Jaspers

Voor de crisis werkte Edwin voor vijftig procent als freelance fotograaf en de andere vijftig procent besteedde hij aan projecten omtrent de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Dat zou dit jaar het bijzondere getal van 75 jaar zijn geweest, maar door het virus kwam alles stil te liggen. “Toen er nog maar tien personen bij uitvaarten aanwezig mochten zijn, heb ik mijn diensten als fotograaf aangeboden bij uitvaartondernemers”, vertelt Edwin. “Hiermee hadden nabestaanden die niet aanwezig konden zijn toch een aandenken. Al snel kreeg ik de vraag of ik een stream aan kon leggen. Dat was niet nieuw voor mij, want het gebeurde al bij het fotograferen van huwelijken. De stream werd snel bekend in de uitvaartwereld en binnen een week zat mijn agenda voor de komende twee weken vol. Plotseling ging ik heel Brabant en Gelderland rond, waar ik veel moeilijke en bijzondere verhalen heb gehoord.” Edwin heeft dan ook beter materiaal aangeschaft voor top kwaliteit beeld en geluid. “Eerst kwam ik met één tasje aan, nu met drie koffers.”

‘Mooie bijkomstigheid’
De livestream lijkt nu standaard te zijn geworden. Ook toen er weer meer mensen bij de uitvaarten aanwezig mochten zijn, was er belangstelling voor. Edwin: “Er is vaak wel iemand die er niet bij kan zijn en zo toch mee kan kijken. Maar het is vooral ook een mooie bijkomstigheid voor de naasten. Zij kunnen de uitvaart op USB krijgen in een mooi herinneringsdoosje, waardoor ze er iets tastbaars aan overhouden en het terug kunnen kijken. Tijdens het afscheid verdrinken naasten vaak in emotie en horen ze waarschijnlijk niet wat er allemaal gezegd wordt. Zelf was ik zes jaar toen mijn vader overleed. Ik zou er een moord voor doen om dat terug te kunnen kijken. Ik krijg vooral mooie reacties van mensen die het twee of drie weken later terugkijken. Dan komt het vaak pas binnen. Dat ene smsje of dat ene mailtje, daar doe je het voor.”

Informatie
Naast uitvaarten streamt Edwin ook evenementen als huwelijken, concerten en vergaderingen. Meer informatie op www.ViaLivestream.nl.
Edwin zorgt dat de mensen de stream zo snel mogelijk krijgen. Het liefst dezelfde dag nog, zodat naasten het eventueel diezelfde avond al terug kunnen kijken.

De hele bijlage In gedachten... is hier te lezen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant