‘Bij het zien van een gekleurd persoon begon mijn dochter spontaan Sinterklaasliedjes te zingen, ik schaamde me’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Sinterklaas arriveert dit jaar niet op de normale manier in Veghel.&nbsp;</p>

Sinterklaas arriveert dit jaar niet op de normale manier in Veghel. 

(Foto: Ad van de Graaf)
Burgerpanel

‘Bij het zien van een gekleurd persoon begon mijn dochter spontaan Sinterklaasliedjes te zingen, ik schaamde me’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Is het verstandig dat het Sint Nicolaas-comité bij het bepalen van de uitstraling van Piet de lijn van de landelijke intocht volgt? Het Veghelse burgerpanel is verdeeld. 48 procent vindt het een goede zaak dat de landelijke intocht als voorbeeld dient. 39 procent is het daar niet mee eens. 

Al enkele jaren volgt het Sint Nicolaas-comité vanaf de zijlijn de dialoog rondom de uitstraling van Piet. Afgelopen periode is besloten om de uitstraling van Piet te veranderen. Hierbij is overleg geweest met de Sinterklaas-comités uit Schijndel en Sint-Oedenrode, de gemeente en het Veghelse onderwijs. In de uitstraling van Piet gaat het comité de lijn van de landelijke intocht volgen. Voor de intocht betekent dit dat de komende jaren stapsgewijs de schoorsteenpiet definitief zijn intrede doet, voorzien van roetvegen in zijn gezicht.


Op de stelling: ‘Het is verstandig dat het Sint Nicolaas-comité bij het bepalen van de uitstraling van Piet de lijn van de landelijke intocht volgt’, antwoordt in totaal 48 procent van de respondenten: ‘(zeer) mee eens’. In totaal antwoordt 39 procent van de respondenten: ‘(zeer) mee oneens’. Het middelste antwoord (mediaan) is: ‘Neutraal’ (12 procent).


48 procent vindt het een goede zaak dat het Sint Nicolaas-comité de landelijke intocht volgt. ‘Bij het zien van een gekleurd persoon begon mijn dochter van vijf onlangs spontaan Sinterklaasliedjes te zingen. Ik schaamde me, niet om haar reactie maar dat het ogenschijnlijk zo onbewust en onbedoeld gebeurde. Ik was zelf altijd voorstander van Zwarte Piet en vond dat dit een wezenlijk onderdeel was van de magie van Sinterklaas. Ik realiseer mij steeds meer dat dit idee onhoudbaar is en vooral ook onnodig. Het maakt mijn kinderen helemaal niet uit, de magie van Sinterklaas blijft gewoon bestaan. Het kan nooit zo zijn dat we in Nederland mensen kwetsen. Verstandig besluit’, schrijft een van de respondenten.

Regenboog
Een aantal panelleden is ervan overtuigd dat het de kinderen helemaal niks uitmaakt. ‘Het zijn alleen volwassenen die er een probleem van maken. Ik denk dat het de kinderen een zorg zal zijn hoe Piet eruitziet. Wit, zwart, bruin of alle kleuren van de regenboog. Waarom schminken, laat degene die Piet speelt dat gewoon met zijn eigen huidskleur doen. Over een paar jaar weet niemand meer beter’.

Een aantal respondenten, die zelf tijdens de sinterklaasperiode als Piet acteren, zijn wel bang dat ze herkend worden. ‘Ik snap dat de beslissing genomen wordt, maar hierdoor kan ik en ik verwacht een hoop andere Pieten geen Piet meer zijn. Je bent hierdoor herkenbaar’, aldus een deelnemer van het burgerpanel.

‘Knoop doorhakken’
Onder de panelleden bestaat er ook wat verdeeldheid over de snelheid van de transformatie. Moeten deze wel of niet snel worden doorgevoerd. ‘Gewoon de knoop doorhakken en het ‘zwart’ afschaffen. Dat is meteen duidelijk voor iedereen. Natuurlijk levert dit nog geklaag op, maar dat zal sneller afnemen als een duidelijk standpunt ingenomen is. In België is er geen sprake van een discussie, omdat nooit de mogelijkheid tot discussie er was. Daar is gewoon de beslissing in één keer genomen, zonder onduidelijke transitie. Voor de kinderen maakt het niets uit, het zijn alleen volwassenen die een probleem maken van een kinderfeest’, vindt iemand. Een collega-panellid vindt dat het juist geleidelijk moet gaan: ‘Het gaat veel te vlug. Er hadden wat veranderingen kunnen komen in de loop der jaren, maar het verdwijnen van Zwarte Piet wordt ons nu door een klein groepje door de strot geduwd’.

‘Het zijn de volwassenen die een probleem maken van een kinderfeest’

Onzin
Er zijn ook mensen fel tegen het afschaffen van Zwarte Piet. Zo schrijft iemand: ‘Ik vind het hele gedoe omtrent Zwarte Piet als discriminatie een grote onzin. Het gaat die mensen er enkel om een Nederlandse traditie kapot te maken. Het zijn Zwarte Pieten met de nadruk op ‘zwarte’ en dat heeft dus niks te maken met vegen. Het zijn de Pieten die de kinderen het meest gelukkig maken, dus het zijn juist helden. De hele geschiedenis wordt kapot gemaakt en straks zijn het de oorspronkelijke Nederlanders die niks meer te zeggen hebben in eigen land’.

Alle reacties, opmerkingen en suggesties over het uiterlijk van Piet zijn terug te lezen in de complete rapportage. Deze is te vinden op: www.tipveghel.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor het Burgerpanel.

Meer berichten