Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Mensen met een medische aandoening en 70-plussers krijgen eerst een griepprik. </p>

Mensen met een medische aandoening en 70-plussers krijgen eerst een griepprik.

(Foto: RIVM)

Griepprik eerst voor mensen met een medische aandoening en 70-plussers

  •   keer gelezen

REGIO | De vraag naar de griepprik bij de huisartsen lijkt het aantal beschikbare griepvaccins te overstijgen. Daarom heeft staatssecretaris Blokhuis, na advies van het RIVM, besloten om gezonde mensen vanaf 60 tot en met 69 jaar te vragen nu niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. Zo kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een griepprik krijgen.

Mensen met een medische aandoening (diabetes, een hart-, long- of nierziekte of een verminderde weerstand) en mensen vanaf 70 jaar lopen meer gezondheidsrisico's wanneer ze griep krijgen. Deze mensen ontvangen nu eerst de griepprik. Gezonde mensen vanaf 60 tot en met 69 jaar kunnen daarna de griepprik ontvangen als er griepprikken over zijn. Dat zal in december duidelijk worden.
De griepprik is een belangrijke preventieve maatregel. Het RIVM betreurt dan ook dat op dit moment niet iedereen die is uitgenodigd en een prik wenst, deze kan krijgen. Van alle uitgenodigde mensen voor de griepprik, lopen gezonde mensen vanaf 60 tot en met 69 jaar het minste gezondheidsrisico's. De kans is aanwezig dat het aanstaande griepseizoen mild zal zijn. "De maatregelen die we met elkaar nemen tegen Corona helpen ook de verspreiding van griep te verminderen. Dit was eerder al zichtbaar op het zuidelijk halfrond, waar het griepseizoen al geweest is", meldt het RIVM.
In Nederland krijgen mensen van 60 jaar en ouder en mensen met een medische aandoening elk jaar een uitnodiging om de griepprik te halen. Dat zijn ruim zes miljoen mensen. In de afgelopen jaren haalde ongeveer drie miljoen mensen de griepprik.

Meer berichten