Het comité Meierijstad Mijmert vraagt de inwoners van de gemeente Meierijstad om hulp.
Het comité Meierijstad Mijmert vraagt de inwoners van de gemeente Meierijstad om hulp.

Meierijstad Mijmert wil aandacht voor Coronatijd: ‘Er komen Mijmerplekken en podcasts’

Algemeen 705 keer gelezen

VEGHEL | Met Mijmerplekken in alle dertien kernen en podcasts met verhalen van inwoners wil het comité Meierijstad Mijmert aandacht geven aan de impact die Corona heeft op de gemeente Meierijstad. Daarbij is de inbreng van inwoners onontbeerlijk. Het comité vraagt dan ook om hulp. “Wij zijn op zoek naar geschikte locaties voor de Mijmerplekken en naar indringende en interessante Coronaverhalen”, aldus de voorzitter van het comité Maddy Goossens. 

Corona raakt Meierijstad hard. Er zijn mensen uit onze naaste omgeving ziek geworden en overleden. De druk op de zorg was en is ongekend hoog. Het onderwijs verandert. Ondernemers zien de basis onder hun bedrijfsvoering wegvallen. Mensen verliezen hun baan. Feestjes, diploma-uitreikingen, familiebijeenkomsten en allerlei andere dingen die het leven mooi maken gaan niet door. Tegelijkertijd ontstaan er sinds de uitbraak van Corona hartverwarmende initiatieven waarbij inwoners van Meierijstad er voor elkaar zijn.

‘Heftige periode’
Op verzoek van burgemeester Kees van Rooij heeft een comité uit de samenleving nagedacht over de wijze waarop er in Meierijstad op een gepaste manier, gemeente breed, aandacht besteed kan worden aan de gevolgen en impact van de Coronacrisis. “Zodat we er nu, maar ook in de toekomst, aandacht voor hebben”, vertelt burgemeester Kees van Rooij. “In het voorjaar hebben we 230 meer sterfgevallen dan normaal. Het is een hele heftige periode. De gedachte kwam toen al op hoe gaan we dit herdenken en wanneer? We hebben nu een commissie vanuit de samenleving in het leven geroepen om eens na te denken over hoe we Corona in Meierijstad het beste kunnen herdenken.”

Samenstelling
Voor de samenstelling van het comité benaderde burgemeester Van Rooij vertegenwoordigers uit de vier grootste kernen van Meierijstad. Het comité bestaat uit voorzitter Maddy Goossens (Erp), Gloria van der Staak (Sint-Oedenrode), Mark van de Laarschot (Schijndel) en Philip van den Brand (Veghel). Deze lokale ambassadeurs hebben de afgelopen maanden nagedacht en uitgebreid met elkaar gesproken over de manier waarop er het beste aan de afgelopen periode én de onzekere periode die voor ons ligt aandacht kan worden besteed, zodat alle inwoners zich betrokken en gehoord voelen.

Twee ideeën
Het comité heeft twee ideeën uitgewerkt. Zo wil zij als eerste in alle dertien kernen zogenaamde Mijmerplekken realiseren. Hoe deze precies vorm krijgen, is nog niet duidelijk. “Het mag duidelijk zijn dat het plekken worden waar je in alle rust alleen of samen, keurig op afstand van elkaar, kunt mijmeren. Je moet er kunnen herdenken, stilstaan bij dat wat er allemaal gebeurd is, maar ook de ruimte hebben om vooruit te kijken”, licht Maddy namens het comité toe.

Het logo van Meierijstad Mijmert.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen door te luisteren naar de podcasts die het comité wil laten maken. Maddy vervolgt: “Met verhalen van inwoners van Meierijstad, oud én jong, over dat wat zij hebben meegemaakt, ervaren en beleefd. Hun angsten, vragen, gedachtes en hoop die zij hebben. Een levend audiodocument voor de toekomst.” Er wordt de komende tijd gekeken hoe de podcasts het beste kunnen worden ingevuld.

Oproep
Voor de locaties van de Mijmerplekken in de dertien kernen van Meierijstad en de verhalen voor de podcast roept het comité Meierijstad Mijmert individuele burgers, vertegenwoordigers van wijk- en dorpsraden, maatschappelijke en culturele organisaties, ondernemers, hulpverleners en vooral ook jongeren op om zichzelf via de website www.meierijstadmijmert.nl aan te melden. “Elk verhaal is daarbij waardevol”, stelt Maddy nadrukkelijk. “Het kunnen de belevenissen zijn van iemand die ziek is geweest, iemand die in de zorg werkt, een hulpverlener, maar ook het verhaal van een ondernemer die zijn business heeft moeten omgooien, is interessant. Hoe gaat het bestuur van een sportvereniging om met deze tijd? Wat vindt een bewoner van een zorgcentrum ervan dat men zo lang geen bezoek heeft mogen ontvangen? We willen het breed in de gemeenschap wegzetten. Het moet een mooie mix worden van verhalen.” Uiteraard is het comité ook heel benieuwd naar de verhalen van jongeren. Hoe ervaren zij deze bijzondere tijd waarin zoveel zaken voor hen anders dan normaal zijn?

Presentatie
Uiteindelijk is het de bedoeling om dit alles in alle dertien kernen van Meierijstad op zondag 28 maart 2021 te presenteren. Hiervoor wordt een speciaal programma uitgewerkt waarbij nadrukkelijk de samenwerking wordt gezocht met inwoners, organisaties en instanties uit de dertien kernen. “Het is dan ongeveer een jaar geleden dat Corona voor het eerst toesloeg in onze gemeente. We zitten nog middenin de tweede golf, maar we willen niet te lang wachten. Het Coronavirus heeft al veel impact gehad en we willen die verhalen vastleggen. Het zou jammer zijn als fantastische initiatieven naar de achtergrond verdwijnen. Ik denk dat mensen kracht en steun kunnen halen uit al die mooie dingen die ontstaan zijn”, besluit Maddy.

Op de website www.meierijstadmijmert.nl is meer informatie terug te vinden over de plannen en de wijze waarop inwoners van Meierijstad hun ideeën en hulp kunnen aanreiken.

Het logo van Meierijstad Mijmert.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant