Afbeelding
Foto: Defensie

Verplaatsingsoefening F-35 eenheid vliegbasis Volkel

Algemeen 6.846 keer gelezen

VOLKEL | Vliegers en grondpersoneel van de Koninklijke Luchtmacht trainen van maandag 9 november tot en met vrijdag 20 november met hun F-35 jachtvliegtuigen vanaf vliegbasis Volkel. De oefening van het Leeuwarden F-35 squadron op Volkel maakt onderdeel uit van het stappenplan dat leidt tot een initiële uitzendcapaciteit van het squadron eind 2021. De verplaatsingsoefening valt in de periode waarin er ook getraind wordt in het vliegen bij duisternis. 

De oefening genaamd Frisian Lightning II is de tweede in een reeks oefeningen die belangrijk zijn in de zogeheten ‘road to IOC’. Deze Initial Operational Capability (IOC) staat gepland voor eind 2021 en betekent dat het squadron in staat is om kortstondig een eenheid van vier F-35’s inclusief personeel en materieel, waar dan ook ter wereld in te zetten. Eerder oefenden de logistieke, ICT en beveiligingsafdelingen van het 322 F-35 squadron al op vliegbasis Leeuwarden -onder de naam Frisian Lightning I- in het inpakken en verzendgereed maken van gronduitrusting en reserve-onderdelen. De ervaringen en geleerde lessen uit die oefening worden nu toegepast in de tweede oefening, een verplaatsing naar een andere vliegbasis binnen Nederland.

COVID-19 maatregelen
Vanwege het rondwarende virus oefent de eenheid op een aantal vaste locaties op vliegbasis Volkel. Om COVID-19-besmetting tegen te gaan wordt het Leeuwarder detachement zoveel mogelijk gescheiden van het personeel van vliegbasis Volkel. Het detachement houdt zich aan de COVID-19 maatregelen. Daarom wordt het contact met derden zoveel mogelijk beperkt. Alle militairen hebben meerdere gezichtsmaskers en deze worden gedragen wanneer benodigd. Voor de verplaatsing van Leeuwarden naar Volkel en de legering ter plekke zijn ook maatregelen getroffen. Als militairen ziekteverschijnselen krijgen dan laat defensie hen testen en isoleren. Klachten kunnen worden ingediend via www.luchtmacht.nl/geluidshinder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant