<p>Illegaal vuurwerk gevonden in Sint-Oedenrode.&nbsp;</p>

Illegaal vuurwerk gevonden in Sint-Oedenrode. 

(Foto: )
Column Hans van der Wijst

Vuurwerk

  •   keer gelezen

We hebben momenteel voldoende ‘vrije tijd’ om na te denken over zaken die ons állemaal aangaan. Nóg een keertje…‘die ons állemaal aangaan!’…

Hoe halen mensen het bijvoorbeeld in hun hoofd om zorgmedewerkers op wélke manier dan ook in hun levensreddende werk te belemmeren? Te provoceren, intimideren, te bedreigen, ja zelfs te mishandelen!? En nu niet zeveren over moeilijke tijden, onzekerheid, frustratie, onbegrip vanwege nepnieuws of wat dan ook. Dergelijke gedrag komt voort uit asociaal IK-denken. Wat in veel gevallen trouwens een pleonasme te noemen is. Iemand opperde onlangs het idee om in de horeca momenteel overbodige uitsmijters bij ziekenhuizen te posteren. Zie je ze al staan bij Bernhoven? Moeten we toch niet willen met z’n allen. Nóg een keertje? Met z’n állen!

Hoe we dat soort gedrag tegen kunnen gaan? Door in ieder geval in onderlinge contacten (groepsgewijs vinden we dat blijkbaar moeilijk) bovenstaande reacties meteen te veroordelen. Door op sociale media soortgelijke ophitsing, niet onderbouwde ontkenning en andere typetokkie-onzin te vermijden. Geen zwetskrantjes als ‘Gezond verstand’ aan te schaffen tenzij nodig om fikkie mee te stoken. Jezelf geen Trump-gedrag aanmeten waardoor groepen alleen maar verder tegen elkaar worden opgezet. Ik tik de letters T-r-u-m-p overigens met hoop. Hoop op zijn verdwijning van het politieke toneel. Op dit moment vinden in de Verenigde Staten namelijk verkiezingen plaats. En nóg vier jaar Trump’s narcisme, leugens, onbeschoftheid en streven naar louter winstbejag moeten zien/aanhoren? Het zou mijn toch al ernstig aangetaste vertrouwen in het land Amerika definitief doen uitdoven. Temeer omdat Europa vaak klakkeloos overneemt wat zich in het-land-van-ooit-onze-bevrijders ontwikkelt. Met mini-Trumpjes in Turkije, Hongarije en Polen hebben we al genoeg kennis gemaakt met verachtelijk IK-leiderschap.

Wangedrag tegenover zorgpersoneel, politiek wanbeleid; het zijn helaas slechts énkele wanstaltige voorbeelden. En als we oplosbare perikelen rondom Sinterklaas, Kerstmis en carnaval éventjes buiten beschouwing laten, kun je er donder op zeggen dat een mogelijk vuurwerkverbod het volgende is dat de nodige IK-emmertjes zal doen overlopen. Explosief zelfs. Dat begint bij verkopers. In Sint-Oedenrode had een handelaar (eencellig type) enkele pallets met illegaal vuurwerk opgeslagen in een loods voor bedrijven/particulieren. Niks verantwoord en veilig opslagen, “IKke toch nie!”. Hij is niet de enige.
Persoonlijk zou ik een vuurwerkverbod toejuichen. Al was het maar om de zorg tijdens de jaarwisseling létterlijk een adempauze te gunnen. Maar ook met een verbod vrees ik het eigenbelang van het IK-volk. De komende maanden gaan ongetwijfeld zorgen voor…helaas…het (on)nodige vuurwerk…

Meer berichten