Maarten Coolen en Inge van Eekelen met op de achtergrond De Novice (Foto: Ad van de Graaf).
Maarten Coolen en Inge van Eekelen met op de achtergrond De Novice (Foto: Ad van de Graaf).

De Novice is baanbrekend: ‘Schrijf samen met ons geschiedenis'

Algemeen 1.658 keer gelezen

VEGHEL | ‘Een uniek concept waarmee we geschiedenis gaan schrijven’ zo noemt BrabantZorg de nieuwe appartementen op De Novice in het Kloosterkwartier in Veghel. Huurders met een zorgvraag kunnen zich tot 13 november aanmelden om een van de 35 huurappartementen te bemachtigen. 

Volgens Maarten Coolen en Inge van Eekelen van BrabantZorg een kans uit duizenden. De appartementen in De Novice zijn bedoeld voor mensen met een zorgvraag die zelfstandig willen wonen met thuiszorg en huishoudelijke hulp van BrabantZorg. Huurders van de Novice worden zodanig ondersteund dat ze zo lang mogelijk de regie kunnen houden op het leven dat ze altijd graag geleid hebben.

Vrijetijdsbesteding
Het wonen in een appartement in De Novice biedt verschillende voordelen. Zo is de zorg van BrabantZorg altijd dichtbij. “De medewerkers thuiszorg en huishoudelijke hulp van BrabantZorg hebben een kantoor in De Novice. Onze professionals werken vanuit dit kantoor en zijn op die manier altijd dichtbij. Het team is ook beschikbaar voor vragen vanuit de wijk”, legt Inge uit. De werkwijze is anders dan in verzorgingshuizen als het AAtrium en De Watersteeg. In De Novice heeft BrabantZorg voornamelijk een ondersteunde rol. Zo is er in het gebouw één gemeenschappelijke woonkamer, maar verder geen voorzieningen zoals een restaurant of een biljartzaal. Maarten vult aan: “De vrijetijdsbesteding laten we bij de huurders. Ze vullen met elkaar het sociale domein in. Dat wil overigens niet zeggen dat we niet meedenken.” Het is volgens Inge heel vernieuwend wat ze gaan doen. “Via Leefgoed Veghel willen we samenwerken met allerlei partijen, organisaties en verenigingen. Dat kan van alles zijn. We gaan met de huurders kijken waar er behoefte naar is. Samen met al deze partijen gaan we onderzoeken hoe we deze welzijnsactiviteiten kunnen faciliteren.”


De appartementen in De Novice zijn bedoeld voor mensen met een zorgvraag die zelfstandig willen wonen met thuiszorg en huishoudelijke hulp van BrabantZorg.

Een dichtgetimmerd plan ligt er nog niet, maar volgens Inge kan dat juist goed uitpakken. “Over bijvoorbeeld de infrastructuur en de verandering van denken, van hoe we de verbinding met organisaties gaan leggen, moeten we goed nadenken. Maar ook dat willen we samen met de huurders en de verschillende partijen doen. Voorheen werd alles geregeld door BrabantZorg, maar nu verwachten we meer eigen initiatief. Wij willen mensen stimuleren om zo lang mogelijk de regie in handen te houden.”

Portemonnee
De appartementen zijn energiezuinig. Maarten: “Ze zijn zeer goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen op het dak die eigen energie opwekken, een warmtepomp in plaats van een cv-ketel en een boiler voor warm water. Dat is goed voor de portemonnee en het milieu.” Alle appartementen hebben een woonkamer met open keuken, slaapkamer en badkamer met toilet. Op elke verdieping is een groot gezamenlijk balkon. De appartementen zijn geschikt voor het verlenen van zorg en zijn toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Dat komt mede door de ruime gangen en grote deuren. Het gebouw heeft in totaal vier verdiepingen en heeft uiteraard een lift. De entreedeur en de andere deuren gaan automatisch open en dicht. Op iedere verdieping is een aparte ruimte voor het stallen en opladen van vier scootmobielen.

In De Novice kan gebruik gemaakt worden van handige zorg technologische toepassingen. Inge noemt er een paar op: “Medido, een slim apparaatje waardoor ouderen beter op tijd hun medicijnen innemen zonder dat een zorgprofessional naar de mensen toe hoeft te gaan. Compaan, een veilig en makkelijk platform voor thuiswonende ouderen om zorg op afstand te verlenen. Denk aan beeldbellen met een zorgverlener of contact maken met medehuurders. Freestyle Libre, dit apparaat meet glucosewaarden zonder pijnlijke vingerprikken. Ort.O.Mate, een hulpmiddel voor het uittrekken van therapeutisch elastische kousen met open en gesloten teen.” Deze voorzieningen worden of door de zorgverzekering betaald of door de huurder zelf.


Zo werkt BrabantZorg
‘Onze dienstverlening begint altijd met het gezamenlijk in beeld brengen van wat u nodig heeft. De volgende vragen komen in onze werkwijze terug: wat wilt u, wat kunt u zelf (weer) met behulp van zorg technologie en uw netwerk en wat kan BrabantZorg hieraan bijdragen. Dit leggen wij vast in een plan. In dit plan beschrijven we hoe we samenwerken met u en uw netwerk en welke (zorg)ondersteuning u van ons ontvangt’.

De Novice
Een Novice is iemand die verzoekt in een klooster opgenomen te mogen worden als lid van de kloostergemeenschap. Een zeer toepasselijke naam dus binnen het Kloosterkwartier.


Toekomst
De nieuwe opzet gaat er volgens BrabantZorg voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk de regie houden over hun leven en dat eenzaamheid zoveel mogelijk wordt voorkomen door de onderlinge contacten die straks worden gelegd. Inge en Maarten zijn er heilig van overtuigd dat dit de toekomst is. Maarten: “Over een paar jaar kijkt zorg verlenend Nederland naar dit project en zeggen ze: ‘Daar in Veghel waren ze er vroeg bij’. We hadden op safe kunnen spelen, maar we willen een slag maken. Een voorbeeld zijn voor anderen. Het is een cultuuromslag, maar wel eentje die noodzakelijk is.” Inge knikt en vult aan: “Het aantal ouderen neem toe en de nieuwe generatie ouderen wil langer de regie in handen houden. De opzet van het Kloosterkwartier nodigt mensen uit om sociale contacten aan te gaan en te onderhouden. Soms gaat dit niet vanzelf en dan kun je rekenen op de steun van onder andere BrabantZorg”


Maarten Coolen en Inge van Eekelen.

Vernieuwend en baanbrekend
De appartementen worden in december 2020 opgeleverd. Volgens Maarten en Inge is dit dé kans om deel uit te maken van een vernieuwend en baanbrekend concept. “Het is toch geweldig als je daar als huurder deel van uit mag maken. Je kan er volledig in mee participeren en deelnemen aan de ontwikkeling van het plan. Dat geldt overigens ook voor medewerkers die op De Novice willen werken. We zoeken verpleegkundigen, verzorgenden, huishoudelijke hulpen en vrijwilligers om dit zorgconcept verder in te vullen”, besluiten ze.

Interesse of meer weten?
Meer weten over zelfstandig wonen met zorg van BrabantZorg, neem dan contact op met Diana Bevers. Laat het uiterlijk 13 november 2020 weten. Diana Bevers is te bereiken via: 06 - 10298554 en Diana.Bevers@brabantzorg.eu.
Iedereen die geïnteresseerd is om te werken in het nog in te richten team dat op De Novice gaat werken, kan contact opnemen met Monique van Zoggel: monique.vanzoggel1@brabantzorg.eu en 06-19269802.

De appartementen in De Novice zijn bedoeld voor mensen met een zorgvraag die zelfstandig willen wonen met thuiszorg en huishoudelijke hulp van BrabantZorg.
Maarten Coolen en Inge van Eekelen met op de achtergrond De Novice (Foto: Ad van de Graaf).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant