Franka Voortwist neemt een verrassingstasje in ontvangst van Esther de Bie.
Franka Voortwist neemt een verrassingstasje in ontvangst van Esther de Bie.

'Je kan als mantelzorger niet een dagje vrij nemen'

Algemeen 576 keer gelezen

VEGHEL | De Dag van de Mantelzorg op dinsdag 10 november is dit jaar anders gevierd dan anders. Een ontmoeting met elkaar zat er in verband met het Coronavirus niet in. Toch zijn de geregistreerde mantelzorgers in de gemeente Meierijstad verrast met een tasje vol lekkernijen. Esther de Bie van ONS welzijn ging langs bij de Veghelse mantelzorger Franka Voortwist. 

In totaal zijn er deze week 550 mantelzorgers verblijd met een tasje vol lekkernijen uit het Veghelse centrum. Esther is trots op al deze mantelzorgers. “Nu we middenin de Coronacrisis zitten, merk je pas goed hoe belangrijk mantelzorgers zijn. Voor veel ouderen zijn het bijvoorbeeld de enige mensen die ze zien. Wij vinden het belangrijk om even stil te staan bij de vele mantelzorgers die het hele jaar door, soms 24/7, zorgen voor iemand die zij liefhebben. Mantelzorgers zijn onmisbaar. De waardering is een klein gebaar. In gesprek gaan, luisteren wat er leeft en kijken of je eventueel praktisch kan ondersteunen is iets wat we met elkaar niet vaak genoeg kunnen doen.”

Respect
Franka is één van die talloze mantelzorgers in Veghel en haar kerkdorpen. “Ik zorg, samen met mijn man, voor zowel mijn ouders, schoonmoeder als zus. Daar gaat enorm veel tijd inzitten. Je kan als mantelzorger niet even een dagje vrij nemen. Mantelzorger ben je eigenlijk 24/7.” Esther knikt: “Ik heb echt onwijs veel respect voor Franka en al die andere mantelzorgers die dag en nacht klaar staan voor de medemens. Deze vorm van zorg is niet vanzelfsprekend.”
Er zijn in Veghel vermoedelijk een stuk meer dan de 550 mantelzorgers die deze week een presentje kregen. Esther legt uit hoe dat komt: “Alleen als je geregistreerd staat bij de gemeente en daarmee bij een welzijnsorganisatie weten we je te vinden. Het liefst hadden we iedereen een mantelzorgwaardering gegeven, alleen al daarom is registreren van meerwaarde. Bovendien blijf je dan op de hoogte van alle nieuwtjes.”

‘Geen vrijwilligerswerk’
Franka is blij met de waardering die ze krijgt vanuit de welzijnsorganisaties. “De Dag van de Mantelzorg is een belangrijke dag en moet ook zeker aandacht krijgen, maar je mag niet vergeten dat het eigenlijk elke dag de dag van de mantelzorger is. Je kan niet zomaar zeggen ‘vandaag heb ik er geen zin in’. Het is geen vrijwilligerswerk”, besluit ze.

Lees meer over Franka, die al bijna 50 jaar mantelzorger is, in de Stadskrant Veghel van volgende week.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant