Peter Bijvelds is naast actief voor Blauw Geel natuurlijk ook de directeur van Betaald Voetbalorganisatie TOP Oss.
Peter Bijvelds is naast actief voor Blauw Geel natuurlijk ook de directeur van Betaald Voetbalorganisatie TOP Oss. Foto: THOMAS SEGERS
IN GESPREK MET PETER BIJVELDS

‘Een betaald voetbalorganisatie in Veghel, waarom niet?’

Sport 2.760 keer gelezen

Peter Bijvelds is door Blauw Geel’38 aangesteld als Hoofd Prestatieve Jeugdopleiding. De Veghelse voetbalclub heeft naast Peter een compleet nieuw team samengesteld om de continuïteit en de kwaliteit van de jeugdopleiding te waarborgen. “Ik doe het ad interim. Ik hoop dat Blauw Geel erin slaagt om binnen een redelijke termijn een geschikte kandidaat te vinden, tot die tijd ben ik hun man”, lacht Peter. 


Peter Bijvelds.

Enige tijd geleden ging Blauw Geel op zoek naar een Hoofd Prestatieve Jeugdopleiding. Door het Coronavirus liep de sollicitatieprocedure flink wat vertraging op. Uiteindelijk besloot de Veghelse voetbalclub een oude bekende aan te stellen als Hoofd Prestatieve Jeugdopleiding: Peter Bijvelds. Ad interim of niet, Peter gaat er altijd voor de volle 100 procent voor. Dat is in dit geval niet anders. Natuurlijk heeft Peter een schat aan ervaring in de voetbalwereld. Binnen Blauw Geel is hij betrokken bij de BG Top en sinds kort dus als Hoofd Prestatieve Jeugdopleiding. Met Peters herkenbare en aanstekelijke enthousiasme is hij vastberaden om de jeugdopleiding van Blauw Geel naar een hoger niveau te tillen. Wij spraken Peter over de status van de jeugdopleiding, het gebrek aan eigen jeugdspelers in het eerste elftal en over Blauw Geel als betaald voetbalorganisatie.

Hoe staat de jeugdopleiding van Blauw Geel ervoor?
De prestatieve jeugdopleiding staat er goed op. We spelen op een redelijk niveau, maar het kan natuurlijk altijd beter.

Wat zijn concrete doelstellingen?
Jeugdvoorzitter Coen van Dijk vertelde me dat hij de ‘meest aantrekkelijke jeugdopleiding’ wil zijn. Dat is precies hetgeen ik ambieer. Ik wil heel graag winnen en ben prestatief ingesteld, maar we willen de beste mensgerichte opleiding zijn waar sportplezier de boventoon voert. Wij hebben heel veel jonge trainers met potentie die met name op het coachen van zowel individuen als groepen en het beste uit mensen halen nog een wereld te winnen hebben. Daar willen we ons op focussen door met name de juiste kernwaarden de boventoon te laten voeren.

Heb je een voorbeeld?
Een slecht presterend team heeft vooral een positieve coach nodig. Een goed presterend team heeft een positief kritische coach nodig. Ik ken geen jeugdspeler die zaterdagochtend met zijn fietsje naar het sportpark rijdt en denkt ‘vandaag ga ik er eens niks van bakken en lekker niet mijn best doen’. De wedstrijd op zaterdag is een feestje waar plezier en een gezonde portie lef centraal staan. Tijdens een training is een coach vooral een coach, maar tijdens de wedstrijd is hij of zij voornamelijk supporter. Niet altijd makkelijk maar toch, wij vinden dat elke trainer moet motiveren, enthousiasmeren en aanmoedigen. Corrigeren mag. Overigens gelden die kernwaarden (zoals het hebben van plezier en veel positivisme) zeker ook voor onze prachtige en grote recreatieve afdeling. We verzorgen daar graag binnenkort ook presentaties voor en over. Dat is echter uitgesteld in verband met het virus. Wel wil ik benadrukken dat mijn rol en de rol van ons team zich beperkt tot de prestatieve jeugdopleiding. We willen soms ook nog even thuis zijn.


Peter Bijvelds en Klaas Wels, beide afkomstig uit Veghel, staan samen aan het roer bij TOP Oss.

De (selectie) jeugdelftallen van Blauw Geel willen vaak graag op een attractieve manier voetballen. Wat geef je de jeugdtrainers mee?
De jeugdtrainers krijgen een lijst met kernwaarden en spelprincipes mee en ons gehele team is bezig met het uitwerken van oefenstof. Klaas neemt daarin het voortouw. Denk aan zuiverheid boven snelheid: 90 procent van de fouten worden gemaakt omdat het te snel gaat, spelintenties altijd boven het spelsysteem zetten en zowel vooruit voetballen als vooruit verdedigen wanneer dat kan. Uitgaan van eigen krachten.

In het eerste elftal staan momenteel weinig spelers uit de Blauw Geel jeugd. Het implementeren van jeugdspelers in het eerste elftal is nog niet optimaal. Hoe kan dat beter?
Dat is jouw mening en ik moet eerlijk zeggen een mening die ik vaker hoor en dus serieus neem, maar niet eentje die ik deel. We spelen met Blauw Geel op een veel hoger niveau dan dat we ooit gedaan hebben en er breken inmiddels alsnog jeugdspelers door. Met Ben en Martijn hebben we twee jongens die veel minuten maken of hebben gemaakt. Martijn zit in een dip in verband met een ernstige kruisbandblessure, maar daar komt hij hopelijk snel en goed uit. Daarnaast zitten er nu zes jongens uit de jeugd bij de selectie. We komen en zijn steeds dichterbij doorstroming van jeugdspelers. Dat proces loopt al enkele jaren.

Ben heeft jarenlang bij FC Den Bosch gespeeld en komt uit Erp. Volgens criticasters dus geen echt exponent van de jeugdopleiding.
Peter fel: Dus als een speler van Blauw Geel zo goed is dat hij naar een Betaald Voetbalorganisatie gaat en daarna terugkeert. Dan vinden we het ineens geen Blauw Geler meer? Dat mag hoor, maar daar ga ik niet aan meedoen. De club ziet Ben als jeugdspeler en daar ben ik het mee eens. Net als Martijn. En dan ga jij zeggen: ‘Die komt van Vorstenbosch af’. Klopt, maar ik noem dat ook een Blauw Geler. Ik wil het zelfs breder trekken. Kan een speler van buitenaf geen echte Blauw Geler worden? Brahim Zaari bijvoorbeeld, dat is mijn ogen een Blauw Geler geworden. Het is toch van de dolle om te zeggen dat iemand die buiten Meierijstad is geboren geen Blauw Geler kan worden?

Als je kijkt naar het eerste elftal. Er trainen een aantal spelers uit de eigen jeugd mee, maar er zijn er maar een paar die echt in aanmerking lijken te komen voor speelminuten. Is dat niet jammer?
Wellicht is dat inderdaad jammer als je het zo bekijkt. Het is immers onze ambitie om zoveel mogelijk jeugdspelers in het eerste te zien voetballen. Als ze goed genoeg zijn dan gaan ze spelen. De afgelopen jaren hebben we misschien een paar mindere lichtingen gehad. Dat kan gebeuren. Er kloppen nu diverse talentvolle voetballers op de deur. Voor de komende jaren is het de doelstelling om nog duidelijk meer jeugdspelers af te leveren aan het eerste. Ik reken spelers die een avontuur bij een BVO achter de rug hebben dan wel mee. Ik vind het raar om die jongens niet mee te tellen. 

Maar toch worden er afgelopen jaar jongens als Jay van Boxtel, Lars Loermans of Jari Koenraat binnen gehengeld. Stuk voor stuk goede voetballers, maar zitten zij de eigen jeugd niet in de weg?
Onze jonge jongens staan er niet meteen. Dat kun en mag je niet van ze verwachten. Als BGTop zijn we al meer in de diepte aan het investeren. Het proces om meer jeugdspelers de kans te geven, is al ingezet. Er wordt soms de indruk gewekt dat dat niet zo is en dat stoort me enigszins. Jongens als Hadi Barglan, Bram Besems en Hugo van den Nieuwenhof trainen elke week mee. Hugo heeft zelfs al een paar keer succesvol basis gestaan. Je doet onze jongens ermee tekort als je deze conclusie trekt. Bij mij is het glas half vol. Ik begrijp de kritiek soms wel en ben ook niet boos, maar wat ik zeg is ook geen klets. Die jongens trainen volwaardig mee en ze spelen inderdaad nog niet allemaal. Maar hadden we ze dan helemaal weg moeten laten?

Je zou ook een klasse lager kunnen gaan spelen met 80 procent eigen jeugd?
Als Blauw Geel daarvoor kiest: prima. Voor mij zijn er eigenlijk drie scenario’s. Ik noem ze a, b en c, want ik heb zelf geen uitgesproken voorkeur.
In scenario a proberen we om betaald voetbal naar Veghel te halen. Je krijgt dan eigenlijk twee eerste elftallen. Aan de ene kant een Blauw Geel 1 met spelers uit Meierijstad en aan de andere kant een betaald voetbaltak die boven de club zweeft. Dat is een elftal met een aparte status dat voetbalt in een stadion waar we gezellig met z’n allen kunnen gaan kijken.

Goed hier kom ik straks op terug. Scenario b?
Dat is eigenlijk wat we nu doen. Minimaal op Derde Divisie niveau blijven spelen, maar ook niet hoger, want daar moet je meer budget voor hebben. Het elftal moet wel een bepaalde identiteit hebben waar de Blauw Geler zich prettig bij voelt. Dat leidt er in de praktijk toe dat je spelers, die karakterologisch zo goed mogelijk bij de club passen, van buitenaf moet halen. Daarnaast probeer je natuurlijk steeds meer jeugdspelers in te zetten. Dat is alleen wel moeilijk. Het stoort me een beetje dat deze discussie steeds weer oplaait. Jij begon er net ook weer over, terwijl er dit jaar zes spelers zijn aangesloten bij het eerste. Het commentaar wat je dan hoort is: ‘die gasten komen er toch niet in’. Dat is te kort door de bocht. Je kan van die jongens niet verwachten dat ze er meteen staan.

Dan blijft scenario c over. Een Veghels team?
Peter corrigeert: “Een Meierijstad team, maar dan moet je de doelstelling naar beneden bijstellen. Een stabiele factor in de Derde Divisie zijn, is dan niet reëel. In onze huidige selectie komen een aantal sterkhouders niet uit Meierijstad.”

Helder, al weten wij allebei dat jij een scenario met een betaald voetbalorganisatie én een Blauw Geel 1 met veel eigen jeugd een ambitieus, maar prachtig idee vindt.
Het begint met een droom. Tijdens het Coronatijdperk heb ik het plan uitgewerkt. In mijn ogen is het echt haalbaar en ik zet niet in op de onderkant van de Jupiler League. 

Dus met een nieuw stadion?
Peter knikt: Denk aan een soort SportNoordkade met een multifunctioneel stadion aan de snelweg. Met bijvoorbeeld een Jumbo en Sport2000 erbij. Het veld zou ik zo inrichten dat je er ook een openluchttheater van kan maken. Er moet natuurlijk wel draagvlak zijn in Veghel en omgeving. Uden mag ook best mee doen hoor. Je moet alleen wel iets toevoegen aan het voetballandschap.


In de nieuwe constructie hebben de volgende mensen (ad interim) aangegeven Blauw Geel in ieder geval dit seizoen te willen ondersteunen:
- Peter Bijvelds (Hoofd Jeugdopleiding ad interim / aanspreekpunt JO19)
- Klaas Wels (Technisch Kader JO17 en JO19 / aanspreekpunt middenbouw JO17)
- Turgay Arslan (Technisch Kader JO13 en JO15 / aanspreekpunt middenbouw JO15)
- Patrick Cissen (Technisch Kader / aanspreekpunt onderbouw tot en met JO13)
- Ton van Lith (Coördinator Jeugdopleiding ad interim)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant