Het (oude) Raadhuis op de Markt in Veghel. Op de voorgrond de fonteintjes.
Het (oude) Raadhuis op de Markt in Veghel. Op de voorgrond de fonteintjes. Foto: Carlo Hommeles

Het Raadhuis wordt voor bijna twee miljoen gerenoveerd: ‘Pand is toe aan een opknapbeurt’

Algemeen 1.072 keer gelezen

VEGHEL | Het (oude) Raadhuis aan de Markt in Veghel wordt het komende jaar grondig gerenoveerd. De gemeente Meierijstad combineert daarbij de benodigde onderhoudswerkzaamheden met een aantal duurzaamheidsaanpassingen, waardoor het gebouw weer toekomstbestendig wordt. “Het monumentale pand uit 1876 is wel toe aan een opknapbeurt”, aldus wethouder Coby van der Pas.

Zo moet de dakbedekking vervangen worden, moeten de vloeren worden opgeknapt, het schilderwerk aangepakt en de verlichting en verschillende installaties vervangen worden. In totaal gaat dit 1.9 miljoen kosten. De bibliotheek, gevestigd in Het Raadhuis, stelt op haar haar beurt 225.000 euro beschikbaar voor de renovatie.
Met de grootschalige renovatie ontstaat ook een kans om het pand te verduurzamen. “Door het te isoleren en het toepassen van warmtepompen, zonnepanelen en ledverlichting, wordt het gebouw energiezuiniger. Zoveel zelfs dat het van energielabel E (energieverspiller) naar het groene label A gaat”, aldus wethouder Coby van der Pas.

Monumentale karakter
De grootste gebruiker van het pand, Bibliotheek Veghel, maakt van de gelegenheid gebruik om zelf de inrichting aan te passen. Dat belooft een flinke herinrichting te worden. Het moet een plek worden waar je niet alleen boeken leent, maar ook elkaar kan ontmoeten, kan studeren en werken. Van der Pas vervolgt: “Er worden nog een aantal verbeterpunten voor het dagelijks gebruik van het pand aangepakt. Zo wordt bijvoorbeeld de toegankelijkheid verbeterd en er komt een heldere routestructuur in het gebouw. Het monumentale karakter in het gebouw wordt bovendien beter leesbaar.” Er komen voorlopig geen nieuwe bewoners bij.

Maart tot juni
De werkzaamheden voor de renovatie en verduurzaming staan gepland voor de periode februari/maart tot juni 2021. In december wordt de gemeenteraad voorgesteld in te stemmen met de renovatie, verduurzaming en verdere aanpassingen en hiervoor het benodigde aanvullende krediet beschikbaar te stellen. “De bibliotheek blijft gewoon geopend. Doormiddel van gefaseerd bouwen en het plaatsen van stofschotten proberen we de bezoekers zo min mogelijk te belasten”, besluit Van der Pas.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant