<p>Toine Versteegen in opperste concentratie tijdens een potje Call of Duty.</p>

Toine Versteegen in opperste concentratie tijdens een potje Call of Duty.

Gamen zit in de lift: ‘Ouders zien het vaak als iets slechts’

  •   keer gelezen

ERP | Een groot deel van de wereldbevolking zit thuis vanwege het Coronavirus. Het gamen viert mede daarom hoogtij. In verschillende statistieken is te zien dat mensen vaker online games spelen. Toine Versteegen uit Erp zag zijn kans schoon en organiseert op zaterdag 28 november de eerste editie van het Call of Duty Warzone toernooi voor mensen uit de gemeente Uden en Meierijstad.

Dat gamen in de lift zit, verbaast Toine niks. “De horeca is dicht en samenkomen in groepen mag momenteel niet. Door online met elkaar te gamen, heb je toch sociale contacten. Je kan via een headset lekker met elkaar ouwehoeren. Dat maakt deze tijd een stuk dragelijker.” Volgens Toine gaat er een hele wereld schuil achter het gamen. “Ouders zien het vaak als iets slechts, maar ik heb daar een andere mening over. Ik speel sinds Corona Call of Duty. Achter dit spel gaan verschillende tactieken schuil. Je leert vooruit te denken, samen te werken en te reageren op onverwachte situaties. Bovendien is het goed voor je Engels.” Toine is zelf door de Coronacrisis iets meer gaan gamen dan normaal. Zo speelt hij nu vaak op vrijdag- en zaterdagavond een potje Call of Duty met zijn Erpse vrienden, waarmee hij voor het Coronatijdperk eerder zou afspreken in de kroeg. “Ik speel zo’n twaalf uur per week. In Erp hebben we een WhatsApp groep waar ongeveer dertig Call of Duty spelers inzitten. De leeftijd ligt rond de 23, 24 en 25 jaar. In teams van ongeveer drie spelers nemen we het online op tegen spelers uit de rest van de wereld.”

‘Gamen is intensief’
Gamen is immens populair. Twitch, het grootste online platform waarop spelers zichzelf livestreamen, liet onlangs weten dat er twee weken geleden elk moment gemiddeld ruim 1.8 miljoen mensen kijken naar mensen die aan het gamen zijn. Volgens Toine is dat in de gamewereld de normaalste zaak van de wereld. Hij legt uit waarom mensen kijken naar collega-gamers. “Gamen is best intensief. Niet fysiek, maar psychisch. Je moet je constant concentreren en er komt veel stress bij kijken. Als je dan even pauze wil dan kijk je hoe andere spelen om ervan te leren of te ontspannen. Volgens mij keken er naar de finale van League of Legends, een computerspel ontwikkeld en uitgebracht in 2009, meer mensen dan naar de NBA-finale. Sommige personen kijken veel naar voetbal en andere kijken graag naar gamewedstrijden.”

Duur grapje
Een van de populairste spellen momenteel is Call of Duty. Mede daarom koos Toine ervoor om zijn eerste toernooi daaromheen te organiseren. “Het is nieuw, razend populair en mijn vrienden spelen het. Bovendien kun je samenspelen via de Playstation, Xbox en game PCs. Zelf speelt Toine op de pc. Hij heeft onlangs een nieuwe aangeschaft. Toine: “Een duur grapje, maar ik kan er de komende jaren mee vooruit. Ik maak er veel gebruik van dus het is de investering dubbel en dwars waard.”

Nederlandse nationaliteit
Er kunnen in totaal maximaal 96 team van drie spelers meestrijden voor de hoofdprijs. Uitjesbazen sponsort prijzen ter waarde van 600 euro. “Tenminste één speler moet woonachtig zijn of gewoond hebben in de gemeente Uden of Meierijstad. Deelnemers uit Vorstenbosch en Heeswijk-Dinther mogen ook meedoen. Alle spelers dienen Nederlands te spreken. “Het toernooi is vooral voor de fun en het niveau zal niet bizar hoog liggen. Iedereen kan dus meedoen”, verzekert Toine. De 26 beste teams gaan door naar de finale die gespeeld gaat worden op zondag 29 november om 20.00 uur. Als het toernooi een succes blijkt te zijn dan wil de Erpenaar het vermoedelijk een vervolg geven. “Wie weet! Laten we eerste deze eerste editie afwachten. Het is voor mij ook nieuw. Ik ben de host van het toernooi, maar doe natuurlijk zelf ook mee. Dat is immers het leukste wat er is”, besluit hij.

De inschrijving is inmiddels geopend. Men kan zich aanmelden door te mailen naar: goldw4r@gmail.com. Er zijn geen kosten aan deelname verboden. Het toernooi wordt gelivestreamd op het Twitch-kanaal van Toine: twitch.tv/Goldw4r

Gebruik bij het aanmelden de volgende lay-out:
Onderwerp: Team *jullie teamnaam*

Mail tekst: Speler 1 voor- & achternaam, Speler 2 voor- & achternaam, Speler 3 voor- & achternaam.
Speler 1 ACTIVISION ID + CIJFERS: Bijv. Goldw4r31234567, Speler 2 ACTIVISION ID + CIJFERS, Speler 3 ACTIVISION ID + CIJFERS.

Ik strijd voor: Meierijstad/Uden.

Meer berichten