<p>Nol van Hest (R) staat een bezoeker te woord in de mobiele stembus. Iets wat tijdens de komende verkiezingen niet op deze manier mag.</p>

Nol van Hest (R) staat een bezoeker te woord in de mobiele stembus. Iets wat tijdens de komende verkiezingen niet op deze manier mag.

Verkiezingen in coronatijd: meer stembureaus, waaronder drie drive-in locaties

  •   keer gelezen

VEGHEL | Tijdens de landelijke verkiezingen in maart kan men in Meierijstad stemmen van achter het stuur. In Veghel komt er bij de gemeentewerf een drive-in stembureau. Het aantal stembureaus wordt sowieso uitgebreid van 42 naar 51. “Er komen zes stembureaus in verpleeghuizen. Die zijn alleen bedoeld voor de bewoners”, aldus burgemeester Kees van Rooij.

Op 17 maart 2021 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Alle gemeenten, zo ook Meierijstad, kijken hoe dit in coronatijd goed kan verlopen. Doel is de verkiezingen in maart 2021 zo veilig mogelijk te organiseren voor de kiezers en de stembureauleden. In stemlokalen moet anderhalve meter afstand gehouden kunnen worden, in de zes zorginstellingen in Meierijstad komt een ‘bijzonder stemlokaal’ alleen voor eigen bewoners en er komen drie drive in-stemlocaties, waar je vanuit de auto kan stemmen. Burgemeester Van Rooij: “Een paar stembureaus blijven drie dagen open. Welke dat zijn, is nog niet bekend. Wat we al wel weten is dat niet alle stembureaus drie dagen open gaan.”

Alternatieve locaties
Op basis van de huidige situatie adviseert het RIVM dat de basisregels die nu in Nederland voor iedereen gelden ook leidend moeten zijn tijdens de komende verkiezingen. Dat betekent dat het stemlokaal zo ingericht moet worden dat kiezers en stembureauleden anderhalve meter afstand kunnen houden. Vanwege de coronamaatregelen kunnen niet alle gebruikelijke stemlokalen gebruikt worden. Dit omdat ze of niet groot genoeg zijn om de anderhalve meter afstand aan te kunnen houden of het reguliere stemlokaal is gevestigd in een zorginstelling. Ook wordt op andere locaties een stembureau ingericht voor stemlokalen die niet beschikbaar zijn (zoals het voormalig gemeentehuis Schijndel en basisschool De Uilenbrink). “De definitieve locaties worden later bekend gemaakt”, geeft Van Rooij aan.

Stemlokalen in zorginstellingen
In zes zorginstellingen in Meierijstad worden tijdens verkiezingen stemlokalen ingericht. Om de bewoners en het personeel van deze instellingen toch veilig en makkelijk te kunnen laten stemmen, wordt elke zorginstelling een bijzonder stembureau. Bijzondere stembureaus mogen afwijkende zittingstijden hanteren. In overleg met BrabantZorg zijn de meest geschikte zittingstijden van 10.30 uur tot 12.00 uur, van 14.30 uur tot 16.00 uur en van 18.30 uur tot 20.30 uur. Als een bijzonder stembureau eerder sluit dan 21.00 uur, vindt het tellen van de stemmen pas plaats vanaf 21.00 uur.

Drive-in
Volgens de gemeente Meierijstad rekenen kiezers erop dat de overheid de verkiezingen op een veilige manier zal organiseren. “Alle kiezers, dus ook kiezers die tot de zogenoemde risicogroepen behoren, moeten zich veilig voelen om zelf hun stem uit te kunnen brengen”, aldus Van Rooij. Om hieraan tegemoet te komen, gaat de gemeente een drive-in inrichten op de gemeentewerf in Veghel en Schijndel. In Sint-Oedenrode wordt nog gezocht naar een geschikte locatie. Hoe het er logistiek uit gaat zien, is nog niet bekend.

Veiligheid stembureauleden
Het vinden van geschikte stembureauleden voor de komende verkiezingen is vanwege corona een uitdaging. Een deel van de stembureauleden is mogelijk niet beschikbaar. Het gaat dan in het bijzonder om personen die tot de zogenoemde risicogroepen behoren. “Het bemannen van de stemlocaties wordt een uitdaging. We hebben meer personen per stembureau nodig, omdat we rekening houden met afmeldingen op het laatste moment en per stembureau moet er iemand komen die alles in goede banen leidt.” De gemeente Meierijstad richt zich in de zoektocht naar stembureauleden op jongeren en studenten. “De stembureaus worden vaak bemand door oudere mensen, maar je wil oudere mensen niet blootstellen aan de risico’s om besmet te raken met het virus.”
Van Rooij verwacht dat de extra kosten voor de verkiezingen geen probleem opleveren. “Het Rijk heeft een tegemoetkoming toegezegd. Mocht dat niet genoeg zijn dan springen we zelf bij. De democratie staat op één, dus het moet”, besluit Van Rooij.

Als stembureaulid van een regulier stembureau kun je inclusief tellen tot bijna 150 euro verdienen. Het aanmeldformulier en wat de werkzaamheden zijn plus de vergoedingen die daarbij horen is hier terug te vinden.

Meer berichten