<p>Onder andere in Erp en Sint-Oedenrode is illegaal vuurwerk aangetroffen.&nbsp;</p>

Onder andere in Erp en Sint-Oedenrode is illegaal vuurwerk aangetroffen. 

Burgemeester bereid om panden met illegaal vuurwerk te sluiten: ‘Veiligheid is cruciaal’

  •   keer gelezen

VEGHEL | De verkoop en het afsteken van vuurwerk is door het kabinet eenmalig verboden. Burgemeester Kees van Rooij wil de mogelijkheid krijgen om panden waar illegaal vuurwerk wordt gevonden te sluiten. De gemeente Meierijstad laat onderzoeken of dat juridisch mogelijk is. Volgens Van Rooij zijn huizen en garageboxen die vol liggen met (illegaal) vuurwerk een gevaar voor de omgeving. “Veiligheid is voor de gemeente cruciaal”, aldus Van Rooij. 

De burgemeester is bereid om garageboxen en woningen te sluiten wanneer de veiligheid van de omgeving in het geding komt. “Dat is voor mij echt een optie, uiteraard gebeurt dit alles in afstemming met het Openbaar Ministerie. Als er gevaar is voor de omgeving dan geeft ons dat een instrument om een pand te sluiten. Een illegale opslag is zeer gevaarlijk voor de buurt. De eigen veiligheid en die van de buurt wordt op het spel gezet”, licht Van Rooij toe. 

Enorme knallen
Meierijstad wordt nu, vooral in de avonden, al opgeschrikt door enorme knallen. De meldingen over vuurwerkoverlast en vernielingen door vuurwerk nemen toe in Meierijstad. Van Rooij is zich daarvan bewust, maar geeft aan dat het lastig te bestrijden is. “De BOA’s zijn bezig met de knallen in de straat, maar het is moeilijk om iemand op heterdaad te betrappen. Toch zijn we blij als er meldingen over vuurwerkoverlast binnen komen. Dat helpt bij de handhaving van het verbod.”


Drie vondsten:
-        Eind oktober was er na een Melding Misdaad Anoniem een integrale controle door gemeente en politie. Hierbij werd in een loods aan de Schijndelseweg in Sint-Oedenrode de opslag van 2200 kilo vuurwerk ontdekt. De loods is in verhuur aan bedrijven en particulieren voor opslag.

-        Begin november werd in een kleine gehuurde vrachtwagen op de A50 ongeveer 5000 kilo vuurwerk ontdekt door de weginspecteur van Rijkswaterstaat toen de vrachtwagen met een klapband langs de weg stond.

-        Direct daarna kwam er een anonieme tip binnen over een mogelijke opslag van illegaal vuurwerk op de Hesselereind in Erp. In een loods achter de woning werd 244 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen.


Anonieme tips
Zowel de politie als de gemeente roept mensen op om verdachte situaties te melden. Van Rooij: “De politie is druk bezig met het opsporen van illegale vuurwerkopslagen. Dat is alleen niet eenvoudig.” Twee anonieme tips leidde onlangs tot het oprollen van twee illegale vuurwerkopslagen in Erp en Sint-Oedenrode. “Anonieme tips worden echt op prijs gesteld.”

Vuurwerkshow
De gemeente is niet van plan om zelf een vuurwerkshow te houden. “Voor je het weet is het een evenement. Bovendien komen er sowieso mensen op af en dat willen we niet”, stelt Van Rooij. Toch wil de gemeente best meedenken met de inwoners van Meierijstad om wellicht samen iets op te zetten tijdens Oudjaar, uiteraard binnen de regels van het RIVM. “Als mensen ideeën hebben over hoe we Oudjaar kunnen vieren dan horen we het graag. Zeker ook van de jeugd. Er mag heel veel niet, maar misschien kunnen we samen optrekken en iets leuks organiseren”, besluit de burgemeester.
De gemeente is, onder vermelding van Oud&Nieuw, te bereiken via: info@meierijstad.nl.

Melden
Illegaal vuurwerk levert gevaar op voor de omgeving. Bij een vermoeden van opslag of handel in illegaal vuurwerk kan men dit melden bij de politie 0900-8844, 112 bellen bij een heterdaad of levensbedreigende situatie of bellen met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Meer berichten