Onthulling Social Sofa op Noordkade Veghel | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Foto:

Onthulling Social Sofa op Noordkade Veghel

  •   keer gelezen

UPDATE:

De Social Sofa is vrijdagmiddag onthuld. Bij de ingang van de Proeffabriek op de Noordkade namen Wim Verhoeven en Ingrid Wolvers als eerste plaats. De bank is een geschenk van Kook Kunst Tinks.


VEGHEL | Bij de ingang van de Proeffabriek (ingang Zandloper) wordt op vrijdag 27 november om 14.00 uur een bank onthuld. Het is het resultaat van fraai en maandenlang werk door medewerkers van Tinks en hun begeleiders. De grote betonnen bank is in het atelier van Tinks minutieus voorzien van mozaïekwerk met afbeeldingen van erfgoedcomplex De Noordkade. 

De bank is professioneel afgewerkt zodat deze in de buitenlucht geplaatst kan worden. Bezoekers, medewerkers en omwonenden kunnen er gebruik van maken. Het Social Sofa project is vervaardigd in het kader van Tinks 20 jaar en is mede mogelijk gemaakt door De Noordkade.

Gesprek
Dit jaar bestaat Tinks dus 20 jaar. Gestart als dagbesteding van SWZ in respectievelijk Den Bosch, Rosmalen en Boxtel. “Kook Kunst Tinks is in 2000 ontstaan uit de behoefte van cliënten van SWZ die graag zo gewoon mogelijk aan het werk wilden gaan”, vertelt bedrijfsleider Alma Schuur. “Dit was de start van een onderneming die midden in de maatschappij staat. Destijds heette de onderneming nog Galerie Atelier Tinks. In 2015 kreeg SWZ de kans om een ruimte te huren binnen de Proeffabriek in Veghel, waardoor er veel meer mogelijkheden ontstonden. Dit was de (nieuwe) start van kookwinkel en atelier Kook Kunst Tinks op de Noordkade. Om het jubileumjaar te vieren wilden wij een mooi project starten voor en door alle medewerkers van Tinks.” Kook Kunst Tinks staat voor de kernwoorden ‘samen, vriendschap, respect, plezier, werk en integratie’. Alma vervolgt: “Daardoor was de stap naar een Social Sofa voor ons snel gemaakt: een bank waar iedereen kan aanschuiven en met elkaar in gesprek kan gaan.”

Over Social Sofa
Social sofa is een initiatief van cabaretier Karin Bruers. “Wie zijn buren kent, voelt zich veiliger, minder eenzaam en gelukkiger. Zo eenvoudig is het”, vertelt Karin, de oprichtster van Social Sofa. “De leefbaarheid van een buurt wordt voor een belangrijk deel bepaalt door de inrichting en onderhoud van de wijk en de sociale verbondenheid tussen de bewoners. Wij van Social Sofa vinden dat er in elke straat een bank hoort te staan. Om onze strijd tegen de sociale verkilling meer elan te geven, hebben we de Social Sofa ontworpen, een betonnen huiskamermodel buitenbank.”

Meer berichten