Paniekaanvallen en depressies leiden tot eigen plaat: ‘Ben met de billen bloot gegaan’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Frank Spierings heeft onder de naam Frank Rae zijn eerste eigen lp uitgebracht.</p>

Frank Spierings heeft onder de naam Frank Rae zijn eerste eigen lp uitgebracht.

(Foto: Melissa Scharroo)

Paniekaanvallen en depressies leiden tot eigen plaat: ‘Ben met de billen bloot gegaan’

  •   keer gelezen

ERP | Frank Spierings (27) uit Erp is vooral bekend als gitarist van de populaire band Baby Blue. Onder de naam Frank Rae bracht hij onlangs zijn eerste solo-lp uit. In de zes autobiografische liedjes zingt Frank onder andere over de depressies en angstaanvallen waar hij mee te maken heeft. “Ik heb mijn verhaal vereeuwigd”, aldus de 27-jarige Erpenaar.

Al vanaf zijn dertiende schrijft Frank gedichten, korte verhalen en muziek. Uit onzekerheid heeft dit jarenlang op de plank gelegen. “Ik vroeg me steeds af: ‘zit iemand hier wel op te wachten en zijn er überhaupt mensen die ernaar gaan luisteren’.” Lange tijd deed Frank niks met de zelfgeschreven nummers, totdat hij Willem van de Spijker (bassist van BZB) tegen het lijf liep. “Ik liet hem een nummertje horen en hij was meteen enthousiast. Willem nodigde me uit in zijn eigen studio om wat demo’s op te nemen. Hij gaf me het laatste zetje om een lp op te nemen. Ik kon er niet meer onderuit”, lacht Frank.

Billen bloot
Toch was het voor Frank erg spannend om de liedjes op te nemen. Hij legt uit waarom: “Het is super persoonlijk en gaat over wat mij zoal bezighoudt. De tekst is heel belangrijk. Ik heb vanaf mijn dertiende te maken met paniekaanvallen en depressies. Dat is niet iets wat je zomaar aan de grote klok hangt. Toch besloot ik om met de billen bloot te gaan. Go big or go home.” Weg zijn de depressies niet, maar Franks heeft er mee om leren te gaan. “Ik worstel er nog geregeld mee. Het gaat niet weg. De schommelingen tussen pieken dalen zijn heel groot en heftig. Ik beland snel in een dal.” Dit alles heeft wel geleid tot een lp. Frank vervolgt: “Ik heb mijn verhaal vereeuwigd. Het heeft ook wel iets therapeutisch. Ik adem muziek en mijn gitaar is mijn veilige plek. De emoties en herinneren schrijf ik van me af.”

Rauw
Zowel Willem, die Frank liefkozend zijn mentor noemt, als Bob Willekens (hij heeft het album gemixt en gemasterd) hebben een grote rol gespeeld in het maken van de plaat. “Het is een prachtig team om mee te werken. Ik voel me thuis bij die gasten en ze leggen me geen druk op. Samen hebben we er iets moois van gemaakt.” Frank is dan ook tevreden met het eindresultaat: “Absoluut, het is rauw en er is ruimte voor imperfectie. We hebben er geen autotune overheen gegooid. De liedjes zijn in het begin van het jaar opgenomen, toen zat ik een dal. Daarom is het echt een eerlijke plaat geworden met mijn verhaal”, vindt hij.

Nieuw materiaal
Inmiddels heeft Frank, mede doordat hij met Baby Blue in de coronaperiode niet kan optreden, alweer nieuw materiaal klaarliggen. “Het smaakt naar meer. Ik wil gewoon mooie muziek maken en mijn creativiteit kwijt.” Fans van Baby Blue hoeven niet bang te zijn dat Frank de band gaat verlaten. “Nee joh, het is uitstekend te combineren. Bovendien vind ik het optreden met Baby Blue nog altijd geweldig. Dat ga ik niet opgeven”, besluit Frank.

De lp heet The Leaving Kind en is te beluisteren via Spotify. Als fervent lp-liefhebber heeft Frank zijn plaat als lp uitgebracht. Een plaat bestellen kan door een mail te sturen: musicbyfrankies@gmail.com.

Meer berichten