Afbeelding

Wachten op een coronavaccin

Algemeen 295 keer gelezen

Het oosten van Noord-Brabant werd direct al vanaf het begin van de ontdekking van COVID-19 zwaar erdoor getroffen. Hier werden bijvoorbeeld de eerste coronagevallen ontdekt, en de regio heeft daarnaast ook te kampen gehad met relatief gezien veel ziekenhuisopnames en mensen die aan of door COVID-19 zijn overleden. Doordat het om een nieuw virus gaat, was er in het begin nog veel onduidelijkheid over veel zaken zoals de besmettelijkheid en noodzaak voor een vaccin. Intussen zijn we driekwart jaar verder, een tijd waarin veel onderzoek heeft plaatsgevonden. 

Maatregelen om de zorg te ontlasten en tijd te winnen

Zo is intussen duidelijk dat het niet zomaar om een virus gaat dat te vergelijken is met bijvoorbeeld het griepvirus. Er was een groot aantal weken dit jaar sprake van een behoorlijke oversterfte. Bovendien zijn er veel mensen die nog lange tijd fysieke problemen zoals vermoeidheid ervaren nadat ze besmet zijn geweest. Ook blijkt het virus tot ruim zeven keer langer actief te blijven op bijvoorbeeld rvs dan griepvirusdeeltjes.

Om de ziekenhuizen en vooral intensive cares niet te overspoelen met patiënten zijn er diverse landelijke en regionale maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus in te dammen. Bij deze infectiepreventie ging het bijvoorbeeld om de adviezen anderhalve meter afstand te houden tot andere mensen, mondkapjes te dragen en vaak de handen te wassen en oppervlaktes te reinigen met desinfectiemiddel dat voor minimaal tachtig procent bestaat uit ethanol. Naast ontlasting van de zorg, moesten de maatregelen er ook voor zorgen dat er tijd gewonnen wordt tot een vaccin beschikbaar is.

Infectiepreventie blijft belangrijk

Hoewel er diverse vaccins momenteel in de laatste onderzoeksfase zitten, zal het nog lang duren voordat een groot gedeelte van de mensen hiermee ingeënt is. Vooral jonge, gezonde mensen zullen lang moeten wachten op toediening van een vaccin. Zij zullen zich dus ook mogelijk nog lange tijd aan bepaalde regels moeten houden. Zo geldt er vanaf 1 december in publieke binnenruimtes een mondkapjesplicht. Daarnaast blijft het belangrijk veel aandacht te blijven geven aan handhygiëne en het schoonhouden van oppervlaktes. Zowel particulieren als bedrijven kunnen voor een breed assortiment desinfectiemiddelen terecht bij Abena.nl.

Diverse vaccins in de pijplijn

Overal ter wereld is de afgelopen maanden door diverse partijen hard gewerkt aan onderzoek naar een vaccin. Momenteel zijn er drie veelbelovende kandidaten, het gaat om vaccins die ontwikkeld zijn door AstraZeneca, Pfizer en Moderna. De goedkeuring voor gebruik van de vaccins zal mogelijk door de Europese Unie half december worden gegeven. De eerste inentingen zullen dan begin 2021 gegeven kunnen gaan worden. Onlangs werd bekend dat het kabinet het advies van de Gezondheidsraad heeft overgenomen over wie als eerste een toekomstig coronavaccin moeten krijgen. In eerste instantie zal het gaan om de bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen. Vervolgens zijn zorgpersoneel, zestigplussers met een ernstige aandoening en de oudste mensen aan de beurt. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant