De Compagnie presenteert Textile Art van Anneke Klein | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Foto:

De Compagnie presenteert Textile Art van Anneke Klein

  •   keer gelezen

VEGHEL | Anneke Klein verwerkt de warmte van garens tot verfijnde weefsels die sociale thema’s oproepen. De Compagnie presenteert haar werk tot en met 3 januari 2021 in de Wiebenga silo en Hal van de Noordkade in Veghel. Het zijn fragiele tonen op de rauwe nuances van het beton.

Kleins werken ontstaan in een groeiend proces, een vertaling van het alledaagse en dat wat haar raakt. Veel is gebaseerd op de weeftechniek van de linnenbinding. Met elke verstoring van het ritme van schering en inslag, de spanning op de draden, de keuze voor materiaal, veroorzaakt zij een spanningsveld in de verbondenheid en verhouding van het weefsel. Hiermee geeft zij uiting aan haar verbeelding van sociale thematiek.

Vorm en structuur als verhaal
De linnenbinding is in het weven de binding met het groots mogelijke aantal verbindingen tussen de ketting en inslag draden en daarmee tegelijk de meest eenvoudige structuur. Zoals in de wereld om haar heen voegt Anneke Klein, geleid door instinct en intuïtie, vormen, structuren en texturen toe. Zo kijkt zij door een symbolische lens naar de alledaagse wereld en stimuleert maatschappelijke bewustwording bij haarzelf en de kijker.

Internationale erkenning
Anneke Klein is oorspronkelijk opgeleid als goudsmid. Haar passie om zich te uiten middels het weven is geboren uit een worsteling met harde, kille materialen. Al snel heeft zij zich in het weven geschoold vanuit een keuze voor warmte in de materialen. Na een periode van het ontwerpen en vervaardigen van kleding heeft ze in opdracht gewerkt voor de Amerikaanse minimalist Richard Tuttle voor zijn expositie in de Vleeshal van het Frans Hals Museum en voor Alexis Gautier in het Bozar Museum Brussel. Daarna heeft ze een compleet eigen stijl ontwikkeld voor haar (wand)objecten. Haar werk oogst veel waardering in binnen- en buitenland en is voor internationale exposities in onder andere Berlijn, Madrid, Seoul, Massachusetts geselecteerd.

Openingstijden
De Wiebenga silo is onderdeel van het CHV-complex op de Noordkade in Veghel. De tentoonstelling is te zien tot en met 3 januari 2021. Openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 11.00 uur tot 21.00 uur en zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Meer berichten