‘Wij gaan 17 januari open, anders verdwijnt 50 procent van de horecazaken uit het straatbeeld’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Lege terrassen in Veghel. De horeca is al weken dicht.</p>

Lege terrassen in Veghel. De horeca is al weken dicht.

‘Wij gaan 17 januari open, anders verdwijnt 50 procent van de horecazaken uit het straatbeeld’

  •   keer gelezen

VEGHEL | De ondernemers in de horeca zijn er helemaal klaar mee. Als het kabinet niet met een ‘goede deal’ komt, gaan meerdere zaken in Noord-Brabant vanaf zondag 17 januari weer open. Ook in Meierijstad is er animo voor de oproep. “Ze maken ons kapot”, aldus Robert van den Brand, voorzitter van KHN-afdeling Meierijstad.

De KHN Meierijstad is duidelijk: zonder deal gaan ze vanaf 17 januari weer open. Het is niet duidelijk wie er in Meierijstad op die zondag daadwerkelijk de deuren van het slot haalt. Robert laat weten dat ongeveer 90 procent van de 108 leden positief heeft gereageerd op de oproep. “Er is grote bereidheid om half januari open te gaan. De horecaondernemers zijn gebaat bij duidelijkheid, financiële steun en perspectief. Dat is er nu niet. Helemaal niks. Het gros is voor hardere acties”, zegt Robert.

Vuist op tafel
Hij vindt het hoogst opmerkelijk en frustrerend dat bij bouwmarkten, meubelboulevards en tuincentra de mensen rijen dik door de winkel schuifelen. “Terwijl wij straks al een half jaar dicht zijn. Dat is toch een lange neus naar de horeca? Wij zijn van huis uit heel gastvrij, maar nu slaan we met de vuist op tafel. Ik gun iedere branche omzet, maar wij zitten zwaar in de shit. Waarom spreken we niet af dat bouwmarkten, meubelboulevards en tuincentra twee weken open mogen en daarna de horeca twee weken en zo steeds verder.” De voorzitter van KHN-afdeling Meierijstad zegt dat we momenteel afstevenen op een rampscenario. “Op deze manier verdwijnt 50 procent van de horecazaken uit het straatbeeld. Als er een vaccin is dan mogen we straks weer van alles, maar is het leven normaal als de helft van de horeca is verdwenen?”

Mark Rutte
De horeca in Meierijstad is boos op de beleidsbepalers in Den Haag. De samenwerking met de gemeente Meierijstad verloopt zeer goed. Robert vervolgt: “Het kabinet moet ingrijpen en perspectief bieden. De steunmaatregelen zijn niet voldoende, want vrijwel alle vaste lasten lopen gewoon door en stapelen zich op.”Premier Mark Rutte lijkt niet onder de indruk van de oproep vanuit de horecabranche. Rutte: ‘’De horeca kan alleen opengaan wanneer de stand van de pandemie het toelaat”, reageerde de premier.

'Ze maken ons kapot'
Op de vraag wat het kabinet gaat doen wanneer de branche toch opengaat, ging Rutte tijdens het wekelijkse persmoment nog niet in. ‘’Daar kan ik nog niets over zeggen. In algemene zin is het niet mogelijk om je niet aan de regels te houden.” Volgens Robert moet de premier daar toch serieus rekening mee houden. “De maat is vol. Ze maken ons kapot. 17 januari gaan er horecazaken open als er geen aangepast voorstel komt. Dat beloof ik je”, besluit de voorzitter van KHN-afdeling Meierijstad.

Uit een recente enquête die KHN onder de leden heeft gehouden, blijkt dat horecaondernemers gemiddeld in 2020 verwachten uit te komen op een omzet van 50 procent ten opzichte van 2019. Sinds het begin van de crisis hebben ondernemers 3.5/4 miljard euro aan reserves en privévermogen in hun bedrijf gestoken. Die reserves zijn nu op.

Meer berichten