Nieuw in het centrum: ‘Je hoeft het niet te begrijpen om het mooi te vinden’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Christian van Hedel in zijn kunstgalerie en atelier.</p>

Christian van Hedel in zijn kunstgalerie en atelier.

(Foto: )

Nieuw in het centrum: ‘Je hoeft het niet te begrijpen om het mooi te vinden’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Christian van Hedel opent, samen met collega-kunstenaar Patrick van Haren, vandaag (woensdag) zijn gloednieuwe kunstgalerie en atelier in het centrum van Veghel. De Veghelse kunstenaar kwam via VOLOP Meierijstad in contact met de pandeigenaar en samen kwamen ze er snel uit. Christian huurt, tegen een gereduceerde prijs, het pand aan de Hoofdstraat 25.

‘Art Studio’ staat er met grote witte letters op de zwarte gevel geschreven. De namen van Patrick en Christian staan op het raam. Samen openen ze een kunstgalerie en atelier in één ruimte. “Patrick is ook een Veghelse kunstenaar en ik ken hem van een expositie waar onze kunstwerken naast elkaar hingen. Toen ik hem vertelde over mijn plannen was hij gelijk zo enthousiast dat hij instapte. Tijdens de verbouwing kreeg hij echter een hartinfarct en dus heeft Patrick een stapje terug moeten doen. Het gaat gelukkig weer een stuk beter en hij is steeds vaker hier te vinden. Het pand is compleet verbouwd. Het was hard werken, maar uiteindelijk werd het mooier, mooier en mooier.”

Leegstand pand
Christian kan in de nieuwe ruimte zijn ei volledig kwijt. De Art Studio is dan ook Christians idee. “Ik ben heel lang op zoek geweest naar een leegstaand pand. Zo heb ik menig bedrijf gemaild en verschillende industrieterreinen bezocht. Het was alleen steeds niet helemaal naar mijn zin. De ruimtes waren niet mooi of ze lagen veel te afgelegen.”
Voordat VOLOP überhaupt actief was in Meierijstad zocht Christian contact met kartrekker Donna van den Bosch. “Ze was super enthousiast en we zijn direct in gesprek gegaan. Ik had verschillende pandjes in het Veghelse centrum op het oog waaronder deze.”


Wethouder Van Rooijen, de beide kunstenaars en een afvaardiging van VOLOP.

Christian ging in gesprek met de pandeigenaar en ook dat klikte meteen. “Het pand staat al tien jaar leeg en zowel VOLOP als de pandeigenaar zagen het helemaal zitten. Ik was inmiddels helemaal verkocht. Mijn idee is om kunst dichter naar het publiek te brengen, dat is in het buitengebied toch lastiger dan in het centrum. Je hoort vaak mensen die niet zoveel met kunst hebben zeggen: ‘Kunst begrijp ik niet, ik heb er geen verstand van dus laat maar zitten’. Daar gaat kunst helemaal niet over. Kunst gaat over of het iets met je doet, of je het mooi vindt. Je hoeft het niet te begrijpen om het mooi te vinden. Ik maak abstract werk en Patrick portretten. Het is een mooie mix en wij geven bezoekers graag extra informatie over wat we hebben gemaakt en hoe we te werk gaan.” Toch vertelt Christian niet alles. Hij vervolgt: “Mensen gaan zelf een beeld vormen. Ze zien eigen dingen in het kunstwerk. Dat kan ook verschillen. Wanneer je somber bent zie je iets compleets anders dan wanneer je vrolijk bent.”

Drempel verlagen
Met Art Studio willen Christian en Patrick kunst dichter bij het publiek brengen. Ze hebben er bewust voor gekozen om niet alleen een galerie te openen. “Een galerie heeft een hele hoge drempel. Daar stappen mensen niet zo snel naar binnen. Bezoekers denken dat ze meteen iets moeten aanschaffen. Dat is bij ons niet zo, al kan dat overigens wel hoor. Alles hierbinnen is te koop”, glimlacht Christian. Om de drempel te verlagen, heeft Christian zijn hele atelier verhuisd naar de Hoofdstraat. “De deuren staan open en ik ben gewoon aan het werk. Mensen kunnen rondlopen en kijken hoe ik of Patrick te werk ga.”
Christian heeft met de pandeigenaar afgesproken dat hij sowieso een jaar gebruik mag maken voor het pand. “We betalen een schappelijke huurprijs. Na een jaar gaan we met alle partijen evalueren. Als alles naar wens is dan verlengen we de huur.”


Christian is gespecialiseerd in het creëren en produceren van kunstwerken in de vorm van schilderijen, mixedmedia, fotografie en foto-art (digitale mixedmedia). Al deze kunstvormen komen terug in zijn nieuwe winkel. De beeldend kunstenaar schildert vooral non-figuratieve abstracte kunst. Achter in het pand heeft Christian een fotostudio ingericht.
De kunstenaar maakt naam over de hele wereld. Hij exposeert in verschillende landen en zijn werk wordt verkocht in alle werelddelen. Christian verspreidt zijn kleuren over de hele wereld.


Startende ondernemers
Voor VOLOP Meierijstad is de komst van Art Studio naar het centrum het eerste succes in Veghel. VOLOP Meierijstad is een samenwerking tussen de gemeente, centrummanagement, VOLOP Brabant en de provincie. De Erpse Donna trekt de kar. Haar missie is om leegstaande panden te vullen met kleinschalige en lokale initiatieven. Een kans voor culturele en maatschappelijke initiatieven, maar ook startende ondernemers, om de centra van Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel aantrekkelijker te maken.
VOLOP Meierijstad komt graag in contact met mensen die leuke ideeën hebben. Meer informatie is te vinden op: www.volopmeierijstad.nl.

Meer berichten