<p>Een aantal medewerkers van de werkgroep van de Historische Vliegtuigen Volkel. (foto: Michael de Boer)</p>

Een aantal medewerkers van de werkgroep van de Historische Vliegtuigen Volkel. (foto: Michael de Boer)

Wil jij ook een Starfighter zien vliegen?

  •   keer gelezen

VOLKEL/VEGHEL | Al sinds 1999 is de werkgroep van de Historische Vliegtuigen Volkel (HVV) bezig met het maken van een lijn van alle vliegtuigen die een historische band hebben met Vliegbasis Volkel. De 25 vrijwilligers zijn druk bezig met het verzamelen en restaureren van vliegtuigen en vliegtuigonderdelen. Nu zijn ze bezig met een F-104G Starfighter, een gevechtsvliegtuig van Amerikaanse makelij, dat ons land meer dan twintig jaar beveiligde. De wens is om dit vliegtuig ooit weer in Brabant te zien vliegen, maar daar hangt een prijskaartje aan. Daarom is in 2018 gestart met de Stichting Dutch Starfighter Foundation (DSF) voor extra aandacht en financiële steun voor de restauratie van de Starfighter. 

Theo Rombout, bestuurslid van stichting DSF, legt uit dat de restauratie van het gevechtsvliegtuig van historisch belang is voor de Nederlandse Luchtmacht: “De Starfighter is in Amerika ontworpen in het begin van de jaren vijftig, toen de vliegtuigfabrikant Lockheed na de Koreaanse oorlog constateerde dat de Amerikaanse luchtmacht behoefte had aan een onderscheppingsjager die heel hoog en heel snel kon. De Starfighter is in de late jaren vijftig doorontwikkeld tot een jachtvliegtuig dat voor meerdere soorten missies inzetbaar was. Dit was zo interessant dat vele NATO landen ze in grote aantallen inkochten, daarnaast stelde de VS ze ook in bruikleen beschikbaar om de NATO verder te versterken. In Nederland was de Starfighter van 1962 tot en met 1984 in dienst van de Koninklijke Luchtmacht en heeft mede de balans in stand gehouden tijdens de spanningen van de Koude oorlog. Daardoor is zo mogelijk nóg een wereldoorlog voorkomen.”
“Het zou prachtig zijn voor vliegtuigliefhebbers om de Starfighter vliegwaardig in Volkel te kunnen bekijken”, vervolgt Rombout. “Het is een stukje historie en een stukje techniek dat je bewaart en tevens een goede manier om de luchtmacht te promoten. De Starfighter heeft een unieke vorm met zijn lange romp en korte vleugels en een zeer karakteristiek, huilend motorgeluid. Vele oudgedienden en mensen die in de buurt van de vliegbasis woonden destijds herkennen het meteen.”

Vliegen?
Het doel van de HVV wat betreft de Starfighter was om één toestel als poortwachter van Volkel te gebruiken en één toestel om mee te taxiën. Maar waarom enkel rijden als je er ook mee kunt vliegen? Of dat ook werkelijk gaat lukken is nog de vraag. Wel is het dankzij donateurs en sponsoren gelukt om bij S & S Turbine Services Ltd, Fort St John in Canada een motor te verkrijgen. Deze is door corona echter nog niet in Volkel. Hiermee zal rijden met de Starfighter zeker mogelijk zijn. Vliegen zal afhangen van het onderhoud en de autoriteiten. Andere sponsoren, die genoemd mogen worden zijn Bouwbedrijf van de Ven uit Veghel en Belas uit Uden, die asbestverwijdering hebben verzorgd.
Ondertussen heeft de werkgroep ook hoor gekregen van een tweezits Starfighter in Amerika, die zo’n 200.000 dollar kost. De wens is om een eenzitter en een tweezitter te hebben om mee te vliegen en nog een eenzitter “als sleutelkist”, om mee op te leiden. “Het zou fantastisch zijn als dat zou lukken. Het was met een Noorse Starfighter gelukt om deze boven Leeuwarden te laten vliegen. Dat was prachtig. Mensen werden er zelfs emotioneel van.”

Theiner ICT
Om deze dromen te verwezenlijken heeft HVV sponsoren en donateurs nodig in de vorm van geld, goederen of diensten. Daarvoor is stichting DSF in het leven geroepen; die een ANBI-status heeft. Dit maakt sponsor zijn belastingtechnisch interessant. Het Veghelse Theiner ICT verleent haar expertise aan de stichting. “Theiner geeft ons begeleiding op het gebied van ICT. Zij hebben een sharepoint omgeving ontwikkeld voor digitale opslag van al onze analoge informatie. Dankzij Theiner zijn onze technische boeken in een cloudomgeving geplaatst, waardoor alle vrijwilligers overal en altijd de technische literatuur kunnen raadplegen, wat het werk makkelijker en sneller maakt. Dat is verschrikkelijk waardevol”, aldus Rombout.

Ook doneren? Ga naar www.dutchstarfighterfoundation.nl.

Meer berichten