Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Rutte aan woord tijdens de persconferentie.&nbsp;</p>

Rutte aan woord tijdens de persconferentie. 

Geen versoepelingen met het oog op Kerstmis, strengere maatregelen niet uitgesloten

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen tijdens de Kerstdagen blijft maximaal drie per dag. Dat lieten premier Mark Rutte en minister Hugo De Jonge dinsdagavond weten tijdens de persconferentie over de status van het coronavirus. “Wat kunnen we met Kerst? Helaas niets meer dan nu. De gedeeltelijke lockdown blijft van kracht”, aldus Rutte. De premier sluit strengere regels voor de Kerst niet uit.

Premier Rutte liet dinsdagavond weten dat het ‘echt niet goed gaat’ met de besmettingscijfers. “Of we zorgen er samen voor door ons gedrag dat de cijfers omlaag gaan. Of de cijfers blijven stijgen en dan sluit ik niet uit dat we voor de kerst bij u terug komen met strengere maatregelen.” De horeca blijft tijdens de kerstdagen gesloten.

Meer ruimte
Een paar weken geleden suggereerde Rutte dat de coronamaatregelen met Kerst en de feestdagen mogelijk iets versoepeld konden worden, maar daarna verslechterden de dagelijkse besmettingscijfers. Rutte roept daarom iedereen op om de coronaregels na te leven tijdens de feestdagen. “Misschien krijgen we dan half januari wat meer ruimte. Dat kan nog steeds, maar dat moeten we met elkaar verdienen.”
In januari wil het Kabinet starten met proefprojecten in de cultuursector, ook kijken ze naar meer ruimte voor sport. Samen met het Outbreak Management Team (OMT) gaat Rutte onderzoeken of er meer gesport kan worden in teamverband door mensen tot en met 27 jaar. “Hoe geef je mensen ruimte, maar het virus niet? In januari gaan we een paar strak gecontroleerde proefprojecten doen, om te kijken wat er nodig is om straks weer op te starten. Dat doen we lokaal en zeer gecontroleerd. Denk bijvoorbeeld aan een proef met theatervoorstellingen met meer publiek of met supporters in voetbalstadions.”

Horeca
De horeca, afgelopen maandag nog protesterend op het Malieveld in Den Haag, kreeg weinig perspectief op opening. “We gaan kijken wat nog extra nodig is in de restaurants en cafés. Voor evenementen geldt dat we pas proeven kunnen doen als het risiconiveau lager is.” Rutte benadrukte dat de horeca een sector is waar men vaak bijeen is in een kleine ruimte. “Daarom is een van de maatregelen helaas het sluiten van de horeca geweest. Zodra het aantal ic-opnames per dag weer op tien ligt, kunnen we verder kijken. We hopen dat dit half januari kan.” Er hoeven dan geen proeven gedaan te worden, want de draaiboeken in de horeca liggen klaar.

Vaccin
Minister De Jonge (Volksgezondheid) liet weten dat het vaccin van Pfizer/BioNTech waarschijnlijk iets later geleverd wordt. De hoeveelheid is in eerste instantie ook veel minder dan verwacht. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen als eerste een oproep om gevaccineerd te worden. Na de medewerkers van verpleeghuizen volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg.
Tegelijkertijd wil het ministerie ook zo snel mogelijk starten met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperkingen.

Meer berichten