Tijn is druk bezig in zijn schetsboekje. Naast hem ligt het boek met daaronder Tijns inzending.
Tijn is druk bezig in zijn schetsboekje. Naast hem ligt het boek met daaronder Tijns inzending.

Tijns brief aan de Koning vereeuwigd in coronaboek: ‘Wat een eer’

Algemeen 688 keer gelezen

VEGHEL | Koning Willem-Alexander heeft op 7 december, de verjaardag van zijn dochter Prinses Amalia, een bijzonder boekwerk cadeau gekregen. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen vroeg kinderen om dat wat zij meemaakten op papier te zetten. Dat mondde uit een boek. Het verhaal van Tijn (8) van Nistelrooij uit Veghel is uit de 1400 inzendingen geselecteerd en opgenomen in het boek. “Een brief schrijven naar de koning is al bijzonder en nu staat het ook nog in een boek. Wat een eer”, aldus een dolblije Tijn. 

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen ontving meer dan 1400 reacties in de vorm van tekeningen, creatieve knutselwerkjes, lieve kaarten, ontroerende brieven, foto’s en gedichten van Nederlandse kinderen, kinderen van expats en vluchtelingen. De inzendingen laten zien wat kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar bezighoudt in dit uitzonderlijke (corona)jaar. Tijn zond een eigen geschreven verhaal in en een silhouet van zijn eigen hoofd. “Helemaal zelf geschreven en in elkaar geknutseld”, zegt hij trots.


Tijn: 'YES, mijn kunstwerk staat in een echt boek!'

Tijns brief werd op 27 april digitaal aangeboden aan koning Willem-Alexander. Een paar weken terug werd familie Van Nistelrooij verrast met het nieuws dat Tijn zijn inzending was geselecteerd om gepubliceerd te worden in het boek ‘Vertel het de Koning, brieven aan Koning Willem-Alexander ten tijde van Corona’. “Dat is natuurlijk geweldig”, vertelt zijn moeder Ilse. “Kinderen gaan 2020 nooit meer vergeten. Tijn maakt de coronacrisis, ondanks zijn jonge leeftijd, bewust mee. Zo mocht hij ineens niet meer naar school. Toen was ik naast zijn moeder ook ineens zijn juffrouw. De impact is groot voor kinderen en ze maken van alles mee. Daarom is dit initiatief destijds begonnen. Dat daar een boek uit voortkomt met een bijdrage van Tijn is echt een eer. Daar zijn we hartstikke trots op.”

‘Dat is toch raar?’
Voor Tijn is het een bijzonder jaar. “Ik ben bijna negen en dit is het meest vreemde jaar van mijn leven. Of ik dit nog ooit ga vergeten? Ik denk het niet.” De grootste verandering in het leven van Tijn was dat hij door corona niet meer naar school mocht. “Dat is toch raar? Afspreken mocht ook niet meer, dat was wel een beetje saai. Gelukkig mag ik nu weer naar school”, vervolgt Tijn.

Moeder Ilse weet dat dit door het coronavirus geteisterde kalenderjaar de geschiedenisboeken ingaat. Daarom houdt ze voor zichzelf en voor Tijn sinds maart een dagboek bij. Daarin staan verschillende highlights over wat ze samen allemaal hebben gedaan. Ilse: “Ik had een compleet school-schema op de raam getekend, een beetje zoals de dagindeling op De Ieme. Het geeft ritme en structuur aan de dag. Het afspreken met andere kinderen was op een gegeven moment niet meer mogelijk. Toen werd ik ook nog zijn speelmaatje. We hebben echt van alles gedaan. Van oranjesoezen maken voor verzorgingstehuizen tot aan klavertjesvier knutselen voor patiënten en personeel van Bernhoven. Qua dat betreft heeft deze vervelende tijd toch iets moois met zich meegebracht. Ik heb ontzettend veel tijd met mijn zoon kunnen doorbrengen.”


Het boek met daaronder de tekening.

Vakantie
Tijn vult aan: “Bij ons in de tuin staat een schans. Ik kreeg van mijn moeder een rekensom die ik moest oplossen. Als ik klaar was, maakte ik een rondje op de fiets en vloog over de schans heen. Daarna kreeg ik weer een nieuwe som. Oh ja en ik heb in de tuin gekampeerd en bij oma op de stoep met stoepkrijt een bloementekening gemaakt.” Ook de minder leuke dingen werden benoemd in huize Van Nistelrooij. “We zouden eigenlijk op vakantie gaan naar Amerika en de Caribbean, maar dat hebben we afgeblazen. Daarvoor in de plaats zijn we naar Texel geweest. Ook leuk hoor”, lacht Ilse. Samen met Tijn maakte ze daar een grappige video van (zie tweet).


De brief die Tijn naar de Koning schreef:

Hoi Koning, 

Gefeliciteerd met uw verjaardag. Ik vind het saai hier en hoop dat ik snel weer met mijn vrienden kan spelen. 

Doei, van Tijn.


Vertel het de Koning is een initiatief van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. In samenwerking met Van Goor is een selectie van de inzendingen gebundeld tot een boek. Het boek bevat een voorwoord van Jacques Vriens en biedt een waardevol kijkje in de belevingswereld van kinderen in deze bevreemdende tijden.

Tijn is druk bezig in zijn schetsboekje. Naast hem ligt het boek met daaronder Tijns inzending.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant