Het Omnipark moet er ongeveer zo uitkomen te zien.
Het Omnipark moet er ongeveer zo uitkomen te zien. www.kragten.nl

Omnipark Erp op losse schroeven, twee jaar vertraging

Sport 1.195 keer gelezen

ERP | Het lot van Omnipark Erp wordt in januari in de handen van de gemeenteraad gelegd. Het is niet langer zeker dat het prestigieuze plan waarbij Gemeenschapshuis Ter Aa, waterschap Aa en Maas, de gemeente Meierijstad en voetbal-, tennis en korfbalvereniging samenwerken aan Omnipark Erp, een multifunctioneel park met multifunctionele accommodatie, er daadwerkelijk gaat komen. Het gaat sowieso twee jaar langer duren dan gehoopt. “Dat is realistischer en bovendien willen we niet over ons graf regeren”, aldus wethouder Coby van der Pas.

Het college van B en W spreekt nog altijd van een ‘fantastisch plan’, maar het vraagt een grote financiële inspanning met meerdere kredieten en een doorlooptijd van een kleine tien jaar. “We vragen de gemeenteraad om ons plan te onderschrijven met inachtname van een knoppenplan. Dat is een drieledig plan en draait om temporiseren, versoberen en het optimaal gebruik maken van de gemeentelijke budgetten en het genereren van bijdragen van derden. Het college wil de focus leggen op voorbereiding. Zo moet de grondverwerving worden opgestart en het bestemmingsplan worden voorbereid”, legt Van der Pas uit.


Gemeenschapshuis ter Aa, korfbal-, voetbal- en tennisvereniging, gemeente Meierijstad en waterschap Aa en Maas werken al langere tijd hard aan een ontwikkelplan voor Omnipark De Brug in Erp. Het moet een centrale ontmoetingsplek worden in een multifunctioneel park met daarin een multifunctionele accommodatie waar iedereen kan ontmoeten, sporten en bewegen, recreëren en genieten. In oktober 2019 gaf de gemeenteraad groen licht om dit ontwikkelplan uit te werken tot een uitvoeringsplan. De samenwerkende partijen hebben dit uitvoeringsplan nu opgesteld.


Vertraging
Doordat er getemporiseerd wordt, loopt de realisatie van het Omnipark sowieso vertraging op. “We moeten op een verantwoorde manier stappen vooruitzetten zonder dat we over ons graf heen regeren. In totaal temporiseren we met twee jaar.” De planning van de projectgroep is volgens de wethouder behoorlijk ambitieus geweest. “Ik wil niet zeggen te ambitieus, maar als je met grondverwerving aan de slag gaat en het zit wat tegen of de bestemmingsplanprocedure duurt wat langer dan verwacht dan heb je meer tijd nodig.”

Grote verliezer
Daarmee lijkt Erp de grote verliezer te zijn. Het Omnipark loopt dus sowieso twee jaar vertraging op. Van der Pas: “Ik weet niet of Erp de grote verliezer is. Volgens mij maken we met deze stappen juist een stap vooruit in de verdere ontwikkeling van het plan. We willen het plan heel graag uitvoeren, maar het is een grote financiële opgave. Daar willen we op een verantwoorde manier mee omgaan en voorkomen dat we het toekomstige college en de nieuwe gemeenteraad voor de voeten lopen.”

Afstel
Temporiseren en versoberen klinkt niet echt positief. Bovendien kan de gemeenteraad het hele plan ook nog van tafel vegen. Toch wil Van der Pas van afstel niets weten. “Dat is aan de raad. Als het aan het dit college ligt dan gaat het Omnipark Erp er gewoon komen, maar we moeten wel realistisch blijven. Het betekent een grote financiële opgave voor de gemeente. We gaan stap voor stap kijken hoe we de plannen waar kunnen maken en hoe we financiële middelen vrij kunnen maken.”
De kleedkamers van RKVV Erp worden binnenkort aangepakt. Deze accommodaties zijn aan vernieuwing toe. Door geringe aanpassingen moeten de kleedruimtes van de Erpse voetbalclub weer veilig en hygiënisch worden.

Het Omnipark moet er ongeveer zo uitkomen te zien.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant