Zwijsen zoekt samenwerking met bedrijfsleven: ‘Wij hebben de werknemers van de toekomst in huis’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Foto: Ad van de Graaf
Bedrijvig Meierijstad

Zwijsen zoekt samenwerking met bedrijfsleven: ‘Wij hebben de werknemers van de toekomst in huis’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Birgit van Veghel is de nieuwe locatie-directeur van het Zwijsen College. Sinds 1 november is ze aan de slag op de Veghelse middelbare school. Birgit wil graag de samenwerking tussen het bedrijfsleven in Meierijstad en het Zwijsen College intensiveren. Hoe? Daar wil ze graag verder met het bedrijfsleven over in gesprek.

Birgit weet met haar achtergrond als opleidingsmanager op de Avans en als onderwijsmanager op de Fontys (allebei hbo-scholen) hoe belangrijk het is om de samenwerking met het bedrijfsleven te zoeken. “Meierijstad heeft een bruisend bedrijfsleven en wij hebben de werknemers van de toekomst in huis. Het zou mooi zijn als onze leerlingen later in Meierijstad werken. Voor de leerlingen is het goed om zich vast wat te oriënteren op het bedrijfsleven. Concrete afspraken liggen er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in het hbo, niet. Je moet op zoek naar een win-winsituatie. Bedrijven moeten toegevoegde waarde zien en de scholieren moeten het gevoel krijgen dat ze serieus worden genomen. Pas dan heeft het kans van slagen”, denkt Birgit.

Frisse blik
Het Zwijsen College bulkt van het talent. Birgit vervolgt: “Ieder jaar halen enkele leerlingen versneld hun vwo-diploma en veel van onze scholieren behalen cum laude hun diploma. Je wil deze toekomstige werknemers niet kwijtraken. Samen met het bedrijfsleven moeten we gaan kijken hoe we nog actiever kunnen samenwerken. Zodat onze (oud)-scholieren op de radar blijven staan van het Meierijstadse bedrijfsleven en andersom.” Dat kan volgens Birgit op verschillende manieren. “Denk aan een opdracht met beloning, een mini-traineeship, een profielwerkstuk over een bedrijf, het samen aanpakken van een managementprobleem of leerlingen die een klein onderzoekje doen of een vraagstuk proberen te beantwoorden. Onze scholieren hebben een frisse blik. Alleen al de vragen die ze stellen, kunnen een eyeopener zijn. Ik denk dat ze echt van meerwaarde kunnen zijn voor een bedrijf.”
Binnen het platform Onderwijs & Arbeidsmarkt praten ze al volop met elkaar maar een plan van aanpak is er nog niet. “Daar moeten we samen naar op zoek. Bedrijven zijn uiteraard welkom om ideeën bij ons kenbaar te maken. Daar staan wij als school open voor.”

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Meer berichten