Brandweer Veghel: ‘Niet denken, gewoon doen' | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Manschap Luuk van Kessel bij de bluswagen van Brandweer Veghel op de kazerne.</p>

Manschap Luuk van Kessel bij de bluswagen van Brandweer Veghel op de kazerne.

Brandweer Veghel: ‘Niet denken, gewoon doen'

  •   keer gelezen

VEGHEL | Wat mensen niet altijd weten is dat de brandweer grotendeels uit vrijwilligers bestaat. In de grote steden, waar meer gebeurt, zijn wel beroepsbrandweermannen, maar Veghel is volledig afhankelijk van vrijwilligers. Luuk van Kessel (41), inkoopadviseur bij de gemeente Meierijstad, is daar één van. Hij is nu 2,5 jaar manschap, waarvan twee jaar in opleiding. Hij vertelt over zijn ervaringen. 

Door: Moniek Jaspers.

De tijd was rijp voor Van Kessel. Nu zijn drie kinderen allemaal naar school gaan en een bepaald ritme hebben, had hij ruimte voor een nieuwe hobby. Hij wilde daarbij graag contact met mensen, mensen helpen en een stukje adrenaline. Toen een collega, een bevelvoerder bij post Veghel, aangaf dat er vrijwilligers werden gezocht, viel alles op zijn plek voor Van Kessel. “Het is dankbaar, mooi, afwisselend en soms spannend werk. Het verveeld geen moment, je kunt mens en dier helpen en het geeft een fijn gevoel om iets samen zo goed mogelijk op te lossen. Je moet blijven nadenken. Dat is de uitdaging”, aldus Van Kessel

‘Gewoon doen’
De tweejarige opleiding bestaat uit theorie en praktijk. Het eerste jaar is brandbestrijding. In jaar twee leer je technische hulpverlening, incidenten te water en incidentbestrijding gevaarlijke stoffen. Ook ga je als stagiair mee met je toekomstige ploeg. “Dat geeft veel adrenaline en ik denk dat je er dan al achter komt of je geschikt bent voor de brandweer”, vertelt Van Kessel. “Je moet fysiek en mentaal fit zijn. Ik was altijd een doener, maar je weet nooit hoe je in actiestand reageert totdat je het meemaakt. Werken bij de brandweer is een bevestiging voor mij geweest. Moet je een brandend huis binnen? Niet denken, gewoon doen.”

‘Alles laten vallen’
Als brandweerman heb je geen dienst. Er is dus geen verplichting. Wel is er een ongeschreven regel dat je zoveel mogelijk beschikbaar bent. Brandweer Veghel werkt met drie ploegen, bestaande uit chauffeurs, bevelvoerders en manschappen. Dat betekent dat de ploeg van Van Kessel eens in de drie weken de voorkeursploeg is en bij een incident als eerste wordt opgeroepen. Iedereen kan de oproep accepteren of afwijzen via een pager. “Het werk is wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend”, aldus Van Kessel. “Belangrijk voor onze vrijwilligers is de beschikbaarheid en dat je als persoon past binnen de post. Het liefst woon en werk je in Veghel omdat je binnen zes minuten na een oproep moet uitrukken vanaf de kazerne.” Daarvoor heeft Van Kessel duidelijke afspraken gemaakt met zijn baas, zodat hij bij een uitruk meteen kan gaan. “Bij een oproep laat je alles vallen. Binnen no time staat het vol op de kazerne. Je moet er dus wat voor over hebben, maar wij vinden dat niet erg om te doen.”
Van Kessel vergelijkt zijn hobby met sport. “Je oefent samen om er helemaal klaar voor te zijn bij een uitruk; de wedstrijd. Daar zit wel een dubbel component, want je hoopt uiteraard niet dat er incidenten gebeuren. Achteraf is er altijd een analyse waarbij we het incident bespreken en waarbij we ervaringen kunnen delen. Er is hier een fijne sfeer waarbij dat kan.”

‘Een stapje terug’
Onderlinge steun van de brandweermannen (en vrouw) is belangrijk. “Je leert veel over mensen, situaties en technieken en het geeft veel adrenaline. Maar, je moet ook weten wanneer je een stapje terug moet doen”, legt de manschap uit. “Voor mij werkt het bijvoorbeeld beter als ik een taak heb waar ik vol voor kan gaan; iets waar tijdsdruk op staat. Ik moet dan weliswaar blijven nadenken, maar wel met een bepaalde focus. Zeker als je te maken hebt met (dodelijke) slachtoffers is het belangrijk dat je weet wat je wel en niet kan. Dat is overigens voor iedereen verschillend. Die ruimte krijgen is belangrijk.”

‘Voldoening’
Het mooiste is natuurlijk wanneer Van Kessel samen met zijn collega’s iets kan betekenen. Een uitruk die Van Kessel goed bijblijft is de brand in een glas kunst atelier in Veghel. “Wij hebben toen met man en macht gewerkt om het huis ernaast te redden en dat is gelukt. De bewoners hebben naderhand een kaartje gestuurd als bedankje. Dat geeft veel voldoening”, besluit hij.

De brandweer is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Interesse? Neem dan contact op met Jan Verstegen, de postcommandant Veghel en Erp. Dat kan via j.verstegen@brwbn.nl of 06-46051021.

Meer berichten