BIZ Veghel Centrum een feit: ‘Gezamenlijk kunnen we problemen aanpakken’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Het centrummanagement kan in het centrum nog alle hulp gebruiken.</p>

Het centrummanagement kan in het centrum nog alle hulp gebruiken.

BIZ Veghel Centrum een feit: ‘Gezamenlijk kunnen we problemen aanpakken’

  •   keer gelezen

VEGHEL | De bedrijveninvesteringszones (BIZ) voor het centrum van Veghel van zowel de ondernemers als de vastgoedeigenaren zijn per 1 januari 2021 een feit. Zo heeft een ruime meerderheid van beide partijen gestemd. Centrummanager Dirk Lammers is tevreden. “Dit is een sterk signaal van het vertrouwen dat de ondernemers en vastgoedeigenaren hebben in de koers voor een beter Veghels centrum. Met deze vier partijen, waaronder ook de gemeente en de provincie, kunnen we gezamenlijk het probleem aanpakken.”

Bij een BIZ worden de kosten voor het verbeteren van de kwaliteit van een winkelgebied verdeeld onder de betrokken partijen. Daar konden de ondernemers en vastgoedeigenaren tot 22 december 2020 over stemmen en dat is ruimschoots gebeurd. De bijdragen van de partijen gaan via een heffing die is gekoppeld aan de WOZ-waarde van hun winkel-, horeca- of kantoorpand(en). “De BIZ is een eerlijkere en democratischere vorm van heffing”, legt Dirk uit. “De ondernemers dragen daarmee bij aan de marketing, communicatie en aankleding van het centrum; voor een goede sfeer. De vastgoedeigenaren investeren vooral in een compact centrum en de aanpak van leegstand.”
De BIZ’s liggen er voor de komende vijf jaar, waarin in totaal 750.000 euro wordt geïnvesteerd door vastgoedeigenaren en ondernemers. Zo wordt in gezamenlijkheid verder gewerkt aan een structureel Veghels centrum. Het centrummanagement heeft daarbij een belangrijke rol in de uitvoering van de plannen.

Interessant klimaat
Een aantal projecten is al van de grond en er staan er nog meer in de steigers. “We hebben al veel bereikt. De leegstand is afgenomen van 23,7 naar 19 procent, omdat een aantal winkelpanden woningen zijn geworden. Maar we zien ook al nieuwe ondernemers komen. Er was meer aanbod dan vraag in het centrum. Door een compacter centrum willen we de balans op orde brengen en daarvoor moet er een nieuwe winkelstructuur komen. Het centrum was te groot, te verspreid, en dat is niet meer van deze tijd. De nieuwe structuur wordt kleiner en logischer, wat prettiger winkelen is. We willen dat doen door de komende jaren de plannen voor de herstructurering van het centrum concreet te maken en door winkels vanuit de aanloopstraten te verplaatsen naar het kernwinkelgebied. Het is mooi om te zien dat dit een interessanter klimaat creëert voor startende ondernemers en dat vastgoedeigenaren meer vertrouwen hebben om te investeren”, aldus Dirk.

Meedenken
De resultaten van de stemming zijn een stap in de juiste richting voor het centrum van Veghel, maar het centrummanagement kan nog alle hulp gebruiken. “We zijn al uit het diepste dal en de eerste slagen zijn gemaakt, maar er ligt nog heel veel werk voor ons. Ik wil dan ook iedereen vragen om waar mogelijk een bijdrage te leveren. Wij luisteren graag naar goede ideeën of initiatieven en komen graag in contact met ondernemers die zich in Veghel centrum willen vestigen. Denk vooral mee, zodat we samen kunnen zorgen voor een Veghels centrum waar we trots op kunnen zijn”, besluit de centrummanager.

Meer berichten