Meester Maikel 25 jaar in het onderwijs: ‘Ik ben echt een onderbouwmens’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Maikel Verbakel is een bekend gezicht op de Mariaschool in Erp.
Maikel Verbakel is een bekend gezicht op de Mariaschool in Erp. (Foto: )

Meester Maikel 25 jaar in het onderwijs: ‘Ik ben echt een onderbouwmens’

  •   keer gelezen

KELDONK/ERP | Maikel Verbakel is een bekend gezicht op de Mariaschool in Erp. Hij is een leerkracht die plezier uitstraalt in de omgang met zijn leerlingen. De laatste weken is daar nog iets bijgekomen, namelijk trots. Trots op het feit dat Maikel op 6 januari 2021 zijn 25-jarig jubileum als leerkracht basisonderwijs viert en trots op het feit dat hij zijn kinderdroom waar heeft kunnen maken. Als 10-jarige jongen stond hij al met een krijtje en schoolbord te spelen in Keldonk, overtuigd dat hij later onderwijzer wilde worden.

Dat zijn hart lag bij het werken met kinderen blijkt uit de functies die Maikel heeft gehad bij Jong Nederland, JJC en het kindervakantiewerk. De Antoniusschool in Keldonk is de plaats waar Maikel naar school is gegaan, stage heeft gelopen en ook nog als leerkracht les heeft gegeven. Na zijn basisschooljaren heeft hij het atheneum doorlopen om daarna af te studeren aan de Pabo in Eindhoven. Het werd Eindhoven omdat Maikel na al die jaren op en neer fietsen naar Veghel toe was aan een andere omgeving.

Gek
Hoewel zijn start in het onderwijs officieel te boek staat op 6 januari 1996 heeft Maikel het gevoel dat hij op 4 september 1995 begonnen is aan zijn onderwijsloopbaan. Hij is toen als invalkracht gestart op de Mariaschool. Maikel heeft daarna twee jaar als invalkracht gewerkt op verschillende scholen in het basisonderwijs. Hij vindt invallen in de diverse groepen zelfs nu nog geen probleem. Na een avontuur van twaalf jaar op basisschool het Molenveld in Berghem keerde Maikel terug op bekend grondgebied. Verbonden aan Basisschool ‘t Ven, cluster Mariaschool en Maria ter Heide heeft in 2017 geleid tot een fulltimebaan op de Mariaschool. “Ik ben echt een onderbouwmens”, zegt Maikel. “De spontaniteit, eerlijkheid en nieuwsgierigheid van de kinderen maakt dat ik me in de eerste groepen het prettigst voel. Lesgeven aan kinderen geeft me energie.” Maikel is volgens collega’s te typeren als een consequente, rechtvaardige leerkracht, die af en toe ook eens lekker gek kan doen.

Circus
Leerkracht, onderbouwcoördinator, teamleider, leerkracht LB en nu locatiecoördinator op de Mariaschool zijn Maikels functies in het onderwijs. Hij heeft de laatste jaren wel iets zien veranderen. “De saamhorigheid, die er vroeger was, is nu meer en meer zakelijk geworden”, vindt hij. Wat Maikel bijstaat vanuit de afgelopen 25 jaar is zeker de opening van het nieuwe schoolgebouw in Mariaheide met een heus circus.
Het meest trots is Maikel op het team van de Mariaschool. Ondanks de veranderende samenstelling de laatste jaren, lukt het nog steeds om een hecht team te blijven en om de doelstellingen te behalen. Als locatiecoördinator heeft Maikel daar zeker aan bijgedragen.

Mannelijke leerkrachten
Maikel is een van de weinige mannelijke leerkrachten binnen het cluster. Hij heeft daar geen moeite mee. Wel fijn is dat er de laatste jaren wat meer mannen zich aangetrokken voelen tot het onderwijs. Dit blijkt uit een groter aantal mannelijke stagiairs.

Op 6 januari 2021 is Maikel 25 jaar in het onderwijs. Op een later tijdstip wordt dit op feestelijke wijze gevierd op de Mariaschool in Erp.

Meer berichten