Burgerpanel geeft mening over vaccinatie: ‘Laatste wat een overheid wil, is een zwakke bevolking’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Het vaccineren is inmiddels begonnen.&nbsp;</p>

Het vaccineren is inmiddels begonnen. 

(Foto: )
Burgerpanel

Burgerpanel geeft mening over vaccinatie: ‘Laatste wat een overheid wil, is een zwakke bevolking’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het vaccineren tegen het coronavirus gaat vandaag (woensdag) van start. Van het Veghelse burgerpanel zou 49 procent zichzelf ‘zeker wel’ laten vaccineren. 28 procent antwoordt ‘waarschijnlijk wel’. Een klein deel (7 procent) gaat zich zeker niet laten inenten tegen het coronavirus.

‘Vaccinatie is de enige manier om uit deze crisis te komen. Met lockdowns bedwingen we het virus helaas niet’, schrijft een panellid dat zich gaat laten vaccineren. Bijna de helft gaat zich zeker laten vaccineren. Toch zijn er ook mensen huiverig. Zo antwoordt 7 procent waarschijnlijk niet en nog eens 7 procent zeker niet op de vraag of u uzelf zou laten vaccineren tegen het coronavirus als er een vaccin beschikbaar is? De redenen hiervoor lopen uiteen van ‘Ik heb nog steeds aantoonbare antistoffen in mijn lichaam sinds dat ik besmet ben’ tot ‘Eerst het prototype op andere testen, deze vernieuwen en als alle fouten eruit zijn gehaald, dan zou ik het nemen’. Een ander panellid vraag zich af waarom je gevaccineerd moet worden als je verder gezond bent: ‘Mocht je al besmet raken dan is de kans dat je er ernstig ziek van wordt of zelfs aan overlijdt zeer klein. Het is nog onduidelijk wat ze allemaal inspuiten en wat de bijwerkingen kunnen zijn op zowel korte als langere termijn’. Toch is het merendeel bereid om een prikje te halen. ‘Hoe sneller we terug kunnen naar normaal, hoe beter. Ik denk dat een vaccin de enige mogelijkheid hiervoor is’, merkt een respondent op. 

Verspreiding 
De panelleden die zich gaan laten inenten doen dat vooral om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan (76 procent), om de eigen gezondheid te beschermen (68 procent) en die van vrienden en familie (67 procent). Onder de respondenten die zich (waarschijnlijk) niet gaan laten vaccineren, heerst vooral de twijfel over de veiligheid van het vaccin (65 procent). Aan de andere kant is 41 procent bang voor bijwerkingen.

45 procent van respondenten is het oneens met de stelling dat er langer getest moet worden met het vaccin voordat ik me laat vaccineren tegen het coronavirus. ‘Ik had het wel gewild, maar die tijd is er niet’, vindt iemand. Een ander schrijft: ‘Zo maar roepen om een langere testfase zonder dat je professionele kennis hebt van dit soort processen, is vooral verschrikkelijk dom’.

Aansprakelijkheid
Bijna een kwart van de panelleden is het eens met de stelling: er moet langer getest worden met het vaccin voordat ik me laat vaccineren. ‘Ik vind dat mensen die zich laten vaccineren het recht hebben op een volstrekt goed uitgetest vaccin. Ik vind het kwalijk dat fabrikanten uitgesloten worden voor aansprakelijkheid indien het vaccin toch vervelende bijwerkingen heeft’, aldus een respondent.
Onder het burgerpanel heerst vertrouwen in het vaccinatieprogramma van de overheid. 60 procent heeft er (zeer) veel vertrouwen in, 22 procent is neutraal en 17 procent heeft (zeer) weinig vertrouwen in het vaccinatieprogramma van de overheid. ‘Het laatste wat een overheid wil, is een zwakke bevolking creëren. Ik ga er dus vanuit dat ze het beste met ons voor hebben’, schrijft een van de panelleden.

Minister De Jonge
Overigens zijn er ook mensen die wel vertrouwen hebben in het vaccin, maar niet in de organisatie: ‘Ik heb er weinig vertrouwen in dat minister De Jonge de organisatie rond krijgt. Kijk naar alle decepties van de voorbije tijd. Ik heb er wel alle vertrouwen in dat we uiteindelijk een veilig vaccin krijgen’.

Alle reacties, opmerkingen en suggesties over het coronavaccin zijn terug te lezen in de complete rapportage. Deze is te vinden op: www.tipveghel.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor het Burgerpanel.

Meer berichten