Burgerpanel beweegt gezond en is bereid om meer lokaal te gaan shoppen | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Weer of geen weer, zelfs in de vrieskou lopen Benny Driessen (L) en Adje van Etten (R) op zaterdagochtend een rondje door het Geerbos.&nbsp;</p>

Weer of geen weer, zelfs in de vrieskou lopen Benny Driessen (L) en Adje van Etten (R) op zaterdagochtend een rondje door het Geerbos. 

Burgerpanel beweegt gezond en is bereid om meer lokaal te gaan shoppen

  •   keer gelezen

VEGHEL | De coronacrisis heeft een grote invloed op ons dagelijks leven. Een bezoekje aan de horeca of een gezellig feestje thuis zit er al tijden niet meer in. Het laatste grote evenement ligt al helemaal lang achter ons. Wij vroegen het Burgerpanel naar hun favoriete vrijetijdsbesteding in deze coronatijd, wat ze het meest missen en of ze bereid zijn om meer lokaal te gaan shoppen. 

Meer dan de helft (53 procent) van de respondenten geeft aan dat gezond bewegen een van de meest favoriete vrijetijdsbesteding tijdens deze coronaperiode is. Ook het kijken van series en films (40 procent) en de tijd thuis doorbrengen met het gezin (48 procent) zijn populair. Een van de panelleden geeft aan dat zijn favoriete vrijetijdsbesteding ‘seks hebben’ er niet tussenstond, al zou je die wellicht ook kunnen indelen onder gezond bewegen.

Ik mis het geven van knuffels aan mensen die het nodig hebben

Knuffel
Door de coronacrisis zijn de sociale contacten minimaal. Iets waar de deelnemers van het Burgerpanel ook tegenaanlopen. ‘Het enige dat we echt missen is fysiek contact met anderen, je zus die je meer dan een jaar niet hebt gezien een knuffel geven, die vriendin met zoveel verdriet door het overlijden van haar moeder een knuffel geven, je moeder die alleenstaand is en hem zo hard nodig heeft een knuffel geven. Ik mis zelf geen knuffels, want ik heb een gezin en dus wordt er genoeg geknuffeld. Maar ik mis het geven van knuffels aan mensen die het nodig hebben’.
Het ontmoeten van familie, vrienden en bekenden is de vrijetijdsbesteding die het meest wordt gemist (40 procent) gevolgd door eten, drinken en/of uitgaan in de horeca. ‘Ik mis vooral het spontaan op bezoek gaan of een hapje gaan eten/biertje drinken op het terras of in een café’, schrijft een panellid.


Een wandeling met de hond kan natuurlijk ook.

Opvallend genoeg is er niemand van het burgerpanel die het mist om een bezoekje te brengen aan de bioscoop of het theater. Ook het sporten in competitieverband wordt niet heel erg gemist (2 procent). Uit de reacties blijkt dat sporten an sich dan weer wel wordt gemist.

Lokaal shoppen
De plaatselijke winkeliers worden keihard getroffen door alle coronaregels. Liefst 75 procent van het Burgerpanel is bereid om meer lokaal te shoppen om de plaatselijke winkeliers te ondersteunen en het winkelaanbod in onze gemeente in stand te houden. ‘Dat zou eigenlijk altijd moeten. Het is goed voor de economie en het milieu, want er zijn veel minder reisbewegingen’, schrijft iemand. Een ander panellid vult aan: ‘De kleine ondernemer heeft onze steun nodig en dat is zeer bepalend voor een gezellig centrum’. In het rapport lees je vaker terug dat mensen bang zijn dat lokale ondernemers gaan verdwijnen. ‘Het zou vreselijk zijn als al die mooie Veghelse zaken het loodje leggen, terwijl giganten als in hun handjes wrijven’, aldus een respondent.
Het panel is verder ook bereid om als het weer mag meer lokaal uit te gaan eten en/of drinken om de plaatselijke horeca te ondersteunen en het horeca-aanbod in onze gemeente in stand te houden (70 procent).

Beloning
De meningen op de stelling grootschalige evenementen bezoeken moet al eerder mogelijk zijn voor mensen die kunnen bewijzen dat ze geen corona hebben zijn verdeeld. 41 procent is het hier (zeer) mee eens terwijl 36 procent van de respondenten het er (zeer) mee oneens is. Iemand die het eens is met de stelling schrijft: ‘Het zou een grote katalysator zijn om mensen zover te krijgen om uit deze situatie te komen en een ‘beloning te verdienen’. De feitelijke handhaving zal lastiger worden (controle en beveiliging)’.
Een ander panellid vraagt zich af of bewijsvoering geen inbreuk op privacy is en mensen zijn bang dat er dan valse verklaringen in omloop komen. ‘Het virus is een sluipmoordenaar dat zich niet altijd laat zien bij een negatieve test’, stelt een van respondenten.

Rapportage
De complete rapportage met alle reacties, opmerkingen en suggesties is in zijn geheel terug te vinden op: www.tipveghel.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor het Burgerpanel.

Meer berichten