Een stervormige paddenstoel gevonden in Veghel | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>De gekraagde aardster aan de Thorbeckelaan in Veghel. (foto: Peter van der Ham)</p>

De gekraagde aardster aan de Thorbeckelaan in Veghel. (foto: Peter van der Ham)

Een stervormige paddenstoel gevonden in Veghel

  •   keer gelezen

VEGHEL | Veghelaar Peter van der Ham heeft een paddenstoel met een bijzondere vorm gevonden: een ster. Tussen de bladeren langs de Thorbeckelaan in Veghel trof hij een gekraagde aardster aan. “En twee meter verder kwam er nog één naar boven”, vertelt hij. 

De gekraagde aardster bestaat uit een bolvormig deel in het midden, waar de schimmel sporen vormt. Bij rijpheid ontstaat er een gewimperde opening aan de bovenkant waar de sporenwolkjes uit ontsnappen. Rondom de bolvormige zwam zit een extra laag die, wanneer de paddenstoel rijp is, naar buiten omkrult en in slippen uiteen barst in de vorm van een ster, zoals ook te zien is op de foto van Peter. Vaak zit rond het bolletje een extra rand: de kraag. Dat heeft de in Veghel gevonden paddenstoel niet. Hier komt wel de de soortnaam ‘gekraagde aardster’ vandaan. 

Er zijn diverse soorten aardsterren. De meeste zijn zeldzaam. De gekraagde aardster is de algemeenste en komt voor in parken, bossen en duinen, vaak langs het pad. Je kunt ze vanaf de herfst tot in het voorjaar nog tegenkomen.

Meer berichten