‘Ik hoop op meer betrokkenheid van Veghelaren en ondernemers’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Stephan Scheer overhandigt Robert Wallet de voorzittershamer</p>

Stephan Scheer overhandigt Robert Wallet de voorzittershamer

(Foto's Ad van de Graaf.)

‘Ik hoop op meer betrokkenheid van Veghelaren en ondernemers’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Robert Wallet is de nieuwe voorzitter van de ondernemersverenging van Veghel Centrum. De eigenaar van Trattoria Da Roberto neemt het stokje over van aftredend voorzitter Stephan Scheer.

Met het benoemen van Wallet als nieuwe voorzitter van de ondernemersverenging hebben de ondernemers uit het centrum van Veghel in ieder geval geen grijze muis gekozen. Wallet is een aanpakker en niet iemand die genoegen neemt met middelmatigheid. Hij was twee jaar geleden al geïnteresseerd in deze functie, maar vroeg zich toen af of het niet wat te vroeg op zijn pad kwam. “Het voelde alsof mijn kindje Trattoria da Roberto pas net kon lopen. Dus ik heb de kat even uit de boom gekeken, maar ik vind dat Veghel heel veel potentie heeft. Ik hoor regelmatig van gasten van buiten Veghel dat ze het hier mooi vinden. Ik dacht daar wil ik aan bijdragen en het centrum gaat me natuurlijk aan het hart”, aldus Wallet.

Robert Wallet vindt dat Veghelaren erg kritisch zijn op hun eigen dorp.

Hij vindt sowieso dat Veghelaren erg kritisch zijn op hun eigen dorp. “Er heerst wat negativiteit omtrent Veghel en het centrum. Ik vind die pessimistische houding niet terecht. Natuurlijk kampen we met leegstand, maar daarin is Veghel echt geen uitzondering. Er gebeurt momenteel een hele hoop. Winkels verhuizen en we zijn druk bezig met het terugbrengen van het te grote winkelcentrum. Er wordt 11.000 vierkante meter aan winkelruimte geschrapt. Ik hoop op meer betrokkenheid van de Veghelaren en de ondernemers. Van al die negatieve berichten wordt niemand beter. We moeten nu samen de schouders eronder zetten.”

David en Goliath
Wallet staat achter de beslissing om 11.000 vierkante meter aan winkelruimte te schrappen. “Lege panden geeft een verpauperd beeld en dat wil je niet. Nu de ruimte afneemt, moet de kwaliteit van het centrum toenemen. We hopen dat vastgoedeigenaren ook willen meedenken. Voor Veghel Centrum is het immers belangrijk dat de panden zijn gevuld.”

‘Als Uden Goliath is en wij David dan vind ik dat helemaal prima’

Wallet ziet het centrum niet als een winkelcentrum waar mensen uitgebreid gaan shoppen. Dat is volgens hem niet erg. “Klanten komen naar het centrum met een doel en wij ondernemers moeten het gezellig maken. Er wordt wel eens de vergelijking getrokken met Uden. Als zij Goliath zijn en wij David dan vind ik dat helemaal prima. Het hoeft niet ingewikkeld en groots te zijn. Mensen komen op gezelligheid af.”

Koopzondag of koopzaterdag
De nieuwe voorzitter van de winkeliersvereniging ziet weinig meerwaarde in het organiseren van koopzondagen zonder plan. “Sommige ondernemers voelen er niks voor om op zondag open te gaan. De grotere concerns zoals de Hema, Blokker en de drogisterijen kijken naar de cijfers. Levert het niks op, dan blijven ze op zondag dicht. Dat is mijn persoonlijke mening. Ik ga daar graag met de bedrijfsleiders het gesprek over aan. We gaan in ieder geval iets extra’s bieden, er een evenement aan koppelen.”


Robert Wallet met de voorzittershamer. 

Een gelukkig huwelijk kunnen we het centrum en de koopzondagen niet noemen. Een enkele keer is het gezellig druk, maar er zijn ook edities geweest waarbij de opkomst tegenviel. Wallet beaamt dat: “Het is niet zo dat we vastzitten aan de zondag. Ik zie veel meer potentie in de zaterdag. Dan is toch iedereen open. Waarom maken we er dan geen feestje van?”, vraag hij zich hardop af. “Wel moet je als centrum dan iets extra’s te bieden hebben en de gasten in de watten leggen. Denk aan een braderie, een vlooienmarkt, een beachvolleybaltoernooi, een proeverij of een modeshow. De zaterdag leent zich daar perfect voor. Hoe we daar invulling aan geven, bespreken we eerst met onze leden.” De eigenaar van Trattoria da Roberto wil de buitenlandse gemeenschap in Veghel er ook bij betrekken. “De Turkse en Poolse supermarkten maken ook deel uit van het centrum. Ik wil iedereen meekrijgen.”


Corona
Wallet is er niet gerust op dat alle ondernemers de coronacrisis overleven. “Ik ben bang dat sommigen het lastig krijgen. Wij als winkeliersvereniging willen graag meedenken, dus trek aan de bel. Een zak geld hebben we niet, maar wel ideeën en andere inzichten. Het gaat momenteel gewoon heel slecht, maar als je dan ook nog alles alleen moet doen. Dat maakt het niet leuker en gezelliger. Het is in ieders belang dat ondernemers blijven bestaan”, vindt Wallet, eigenaar van Trattoria Da Roberto in de Deken van Miertstraat en bekend als ‘de soeperman van Veghel’.


‘Geweldig project’
Volgens Wallet gaat het de goede kant op met het centrum en de omgeving. “Het Kloosterkwartier is echt een geweldig project. Daar gaat Veghel veel plezier aan beleven. Net als de appartementen in het oude postkantoor.” Toch sluit Wallet zijn ogen niet voor dingen die fout zijn gegaan of beter kunnen. “Als je kijkt naar de Patio, dat komt er mooi uit te zien. Alleen met terugwerkende kracht hadden we dat misschien anders moeten aanpakken.” Het stuk tussen de nieuwe appartementen en het Griekse restaurant Santorini blijft een doorn in het oog voor veel Veghelaren. Wallet knikt: “Dat is een hobbel die nog genomen moet worden. Met deze eigenaar worden gesprekken gevoerd om het pand grondig te renoveren. Maar dat dit gedeelte opgeknapt moet worden, staat vast.”

Samenwerken
Ambitieus, strijdvaardig en op zoek naar samenwerking is Wallet van start gegaan. “In mijn ogen is samenwerking de basis voor succes. Samenwerken met collega-ondernemers, met de Noordkade, met sportverenigingen en andere organisaties. Samen moeten we Veghel mooi maken, want zo slecht is het hier helemaal niet”, stelt hij. De komende tijd gaat hij samen met collega-ondernemers, de gemeente en het centrummanagement werken aan een duidelijk plan. “Je moet niet de mist invaren en niet weten welke kant je op moet. Er moet een plan klaarliggen zodat iedereen weet wat ze moeten doen en wat ze kunnen verwachten”, besluit hij.

Meer berichten