Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Van links naar rechts: Ton Jansen, Domien Brus en Esther de Bie nemen de laatste zaken door.</p>

Van links naar rechts: Ton Jansen, Domien Brus en Esther de Bie nemen de laatste zaken door.

(Foto: )

Rotary op de bres voor eenzame ouderen: ‘Het is een fantastisch gebaar’

  •   keer gelezen

VEGHEL | De commissie die zich namens Rotary Meierijstad ieder jaar bezighoudt met Veghel on Ice had deze winter lange tijd niks omhanden. Idee na idee passeerde de revue, maar door de strenge coronamaatregelen bleek vrijwel alles onhaalbaar. “Toch hebben we nog iets kunnen organiseren. Vanaf zaterdag 23 januari worden er in de voormalig gemeente Veghel 300 Blue Monday boxen verspreid onder eenzame ouderen”, vertelt Ton Jansen namens Rotary Meierijstad.

Toen begin oktober werd besloten om Veghel on Ice definitief te cancelen, zijn ze bij de Rotary op zoek gegaan naar een alternatief. “We wilden toch graag iets doen. Het liefst samen met de horeca, maar dat bleek al snel onhaalbaar.” Met de horeca in het achterhoofd klopten de Rotary rond de feestdagen aan bij Esther de Bie van ONS welzijn. “De ouderen hebben enorm veel last van de coronamaatregelen. De eenzaamheid neemt zienderogen toe. Daarnaast is het lastig om een leuk tijdverdrijf te vinden. Al die puzzels kennen ze nu wel en het PieterBrueghelHuis is gelukkig nog wel open, maar beperkt in activiteiten en het aantal bezoekers. Rond de feestdagen is er veel aandacht voor eenzaamheid, maar in januari zwakt dat weer af. Daarom heb ik de Rotary gevraagd of we niet in december maar in januari gebruik konden maken van hun diensten”, legt De Bie uit. 


Van links naar rechts: Ton Jansen, Domien Brus en Esther de Bie nemen de laatste zaken door.

Voor de Rotary was dat geen probleem. “We hebben besloten om nu de link te leggen met Blue Monday. De Sligro heeft pakketten samengesteld en daarin de nadruk gelegd op blauw. Uiteraard verwijzend naar Blue Monday. Het pakket zit vol lekkernijen”, legt Domien Brus uit.

Blue Monday
Blue Monday (valt dit jaar op maandag 18 januari) is volgens onderzoeken de meest depressieve dag van het jaar. Toch is Blue Monday al voorbij wanneer de pakketten vanaf zaterdag worden uitgedeeld. De Bie lacht: “Er was wat onduidelijkheid over de datum. Niet overal valt Blue Monday tegelijk. Met de pakketten bieden we de eenzame ouderen een lichtpuntje in deze moeilijke tijd. Juist nu is het fijn om mensen een beetje op te vrolijken en door wat leuks aan te bieden, willen we de mensen een hart onder de riem steken” Jansen vult aan: “Wij willen de ouderen graag een hart onder de riem steken. Ze worden niet vergeten.”

Lokale horeca
Brus vertelt hoe de horeca bij het project is betrokken. “In de box zit een waardebon van tien euro te besteden bij De Gouden Leeuw, Fellows & Friends of ’t Hart van Veghel. Daarbij hebben we het telefoonnummer van ONS welzijn gedaan. Het zou mooi zijn als de ouderen, wanneer het straks weer kan, samen op bezoek gaan bij de lokale horeca. Dan helpen we aan de ene kant de horeca en aan de andere kant bestrijden we de eenzaamheid onder ouderen.”

Praatje
De 300 Blue Monday-pakketten worden vanaf zaterdag 23 januari bezorgd door vrijwilligers van ONS welzijn, Stichting Met je Hart, De Zonnebloem en leden van Rotary Meierijstad. “Het is een fantastisch gebaar. Tijdens het bezorgen kan er tevens een praatje worden gemaakt. Dat maakt het nog mooier”, besluit De Bie.

Meer berichten