Eerste weekend avondklok rustig verlopen: ‘Het was doodstil’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>De straten in Veghel bleven dit weekend leeg, zoals hier in De Kalverstraat.</p>

De straten in Veghel bleven dit weekend leeg, zoals hier in De Kalverstraat.

(Foto: )

Eerste weekend avondklok rustig verlopen: ‘Het was doodstil’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Terwijl de vlam afgelopen weekend in verschillende gemeentes in de pan sloeg, bleef het in de gemeente Meierijstad rustig. De burgers gaven goed gehoor aan de avondklok en de straten bleven leeg. Burgemeester Kees van Rooij blikt tevreden terug: “Het was doodstil in Meierijstad.”

In Eindoven richtten relschoppers afgelopen zondag op grote schaal vernielingen aan en er werden winkels geplunderd. Dat gebeurde nadat een illegale demonstratie tegen de coronamaatregelen door de politie was beëindigd. De politie zette daarbij traangas in. Het bleef urenlang onrustig in de stad en de geëmotioneerde burgemeester van Eindhoven John Jorritsma sprak over ‘oorlog’ in zijn stad en over ‘tuig dat geprobeerd heeft de boel te molesteren’. Collega-burgemeester Van Rooij schrok van het zien van de beelden. “Het is verschrikkelijk wat er in Eindhoven is gebeurd. Ik zag dit niet aankomen. Het is niet maatgevend voor de regio Oost-Brabant. Ik wil de relschoppers eigenlijk niet meer aandacht geven dan noodzakelijk. Ik hoop dat ze hard worden aangepakt. Punt.”

‘Geen verrassing’
In Meierijstad bleef het rustig. De politie deelde een handvol boetes uit en gaf een paar waarschuwingen aan mensen die niet de juiste documenten konden weerleggen. “Ik heb geen signalen ontvangen dat er iets raars is gebeurd. Het aantal bekeuringen is te verwaarlozen. Bovendien worden er in een ‘normaal’ weekend ook mensen op de bon geslingerd. Kortom, het was heel rustig en de mensen hebben zich goed aan de regels gehouden. Dat doen ze eigenlijk al de gehele coronacrisis.”
Het woord trots wil de burgemeester niet in de mond nemen. “Trots en een avondklok vind ik niet bij elkaar passen. Wel ben ik blij dat de bevolking zich keurig heeft gedragen, zo ken ik onze gemeente ook. Het is dan ook geen verrassing. Ik ben trots op de saamhorigheid, maar niet verrast. Ik hoop dat we dit met z’n allen kunnen volhouden.”
De politie voerde dit weekend extra controles uit. Van Rooij: “Dat doen ze op allerlei manieren. Zo zijn er ook controles geweest op de snelwegen. In Meierijstad is er extra gesurveilleerd, hoeveel precies weet ik niet.”

Sociaal contact
Burgemeester Van Rooij heeft begrip voor de beslissing om een avondklok in te voeren. “Ik snap het heel goed. Het nemen van zo’n beslissing gaat niet over een nacht ijs.”
Door de avondklok hebben mensen nóg minder sociale contacten. Experts zeggen dat jongeren door de avondklok en andere lockdownmaatregelen psychisch in de knel komen. Ze hebben sociaal contact nodig voor hun ontwikkeling. “Het is voor iedereen op de tanden bijten en dat geldt natuurlijk ook voor de jeugd in Meierijstad. We willen voorkomen dat de Britse mutatie van het virus voet aan de grond krijgt in Nederland. Daardoor zijn dit soort maatregelen noodzakelijk. We beseffen ons wat voor impact deze maatregelen hebben, voor jong én oud. Dat is heel heftig, maar de maatregelen zijn keihard nodig”, besluit de burgemeester.

Meer berichten