Bernhoven biedt vanaf februari immunotherapie bij longkanker | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel

Bernhoven biedt vanaf februari immunotherapie bij longkanker

  •   keer gelezen

UDEN | Dankzij de samenwerking van Bernhoven in het regionale Longkankernet is vanaf 1 februari immunotherapie bij longkanker in de eigen regio bereikbaar. Bernhoven maakt sinds kort deel uit van het samenwerkingsverband Longkankernet in de regio Zuidoost-Nederland. Naast Bernhoven zijn ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch) Maasziekenhuis Pantein (Boxmeer) Radboudumc en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen) en Elkerliek (Helmond) aangesloten.

Tot voor kort werd deze hoogcomplexe behandeling in de regio alleen gegeven in het Radboudumc en het Jeroen Bosch Ziekenhuis, maar dankzij Longkankernet kunnen patiënten die in de deelnemende ziekenhuizen worden behandeld voor longkanker nu ook in hun eigen ziekenhuis immunotherapie krijgen. Hiervoor hoeven zij niet meer naar elders worden verwezen. 

Immunotherapie
In Nederland krijgen ruim 12.000 mensen per jaar de diagnose longkanker. Voor longkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Een relatief nieuwe, veelbelovende behandelmethode is immuuntherapie. Dit is een behandeling die ervoor zorgt dat het eigen immuunsysteem (afweersysteem) kankercellen beter kan vernietigen. Dat kan door kankercellen beter zichtbaar te maken voor het immuunsysteem en/of door het immuunsysteem te leren kankercellen aan te vallen. Met immunotherapie bij longkanker zijn veelbelovende resultaten bereikt.

Longkankernet
De zes ziekenhuizen in Longkankernet bieden samen jaarlijks zorg aan meer dan 1.000 longkankerpatiënten. Dankzij de intensieve samenwerking kunnen patiënten bij elk ziekenhuis rekenen op dezelfde kwaliteit van zorg. Naast een gemeenschappelijke basis heeft iedere partner in het netwerk zijn eigen specifieke expertises en focusgebied(en), waar ook wederzijds gebruik van wordt gemaakt. De ontwikkelingen binnen longoncologie gaan snel. Door de komst van meer nauwkeurig onderzoek is het soort longkanker steeds beter in kaart te brengen. Ook is het aantal nieuwe behandelmethodes toegenomen, waardoor een gepersonaliseerde behandeling voor iedere patiënt mogelijk wordt. Voor individuele ziekenhuizen is het erg moeilijk om al deze verbeteringen in diagnostiek en behandeling voor iedere patiënt beschikbaar te maken. Het aanleren van nieuwe vaardigheden, aanpassen van processen en aanschaffen van nieuwe technologie en materiaal kost immers veel tijd en geld. Landelijk zijn er daardoor grote verschillen ontstaan in de beschikbare onderzoeks- en behandelmethodes bij verschillende ziekenhuizen. Door samen te werken kunnen de partners binnen Longkankernet sneller en effectiever nieuwe behandelmethodes introduceren, waarbij actief gestuurd wordt op de kosten. Zo blijft hoogwaardige longkankerzorg duurzaam beschikbaar voor alle patiënten in de regio.

Meer berichten