Kees van Rooij hoopt dat de inwoners van Meierijstad gebruik maken van hun democratisch recht: 'Ga stemmen!'
Kees van Rooij hoopt dat de inwoners van Meierijstad gebruik maken van hun democratisch recht: 'Ga stemmen!' Foto: Ad van de Graaf

Voorzorgsmaatregelen verkiezingen: ‘Bijzondere verkiezingen in bijzondere tijden’

Algemeen 381 keer gelezen

VEGHEL | Om de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart coronaproof te laten verlopen, zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo zijn er meer stemlokalen, zijn er verschillende stembureaus drie dagen open, kan men per post stemmen en het aantal volmacht stemmen is verhoogd. “Het zijn bijzondere verkiezingen in bijzondere tijden. Vanwege de coronapandemie is het belangrijk de verkiezingen zo veilig mogelijk te organiseren voor zowel de kiezers als de stembureauleden”, aldus burgemeester Kees van Rooij.

Een aantal maatregelen staat in de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19. Corona dreigt de gang naar de stembus moeilijker te maken, waardoor in die wet bijvoorbeeld is vastgelegd dat het aantal volmacht stemmen dat iemand mag uitbrengen van twee naar drie wordt verhoogd. Maar dat is zeker niet de enige verandering ten opzichte van vorige verkiezingen. “Er is een heleboel anders”, vertelt Van Rooij. “Voor het vroeg-stemmen worden op 15 maart en 16 maart acht locaties ingericht waaronder drie drive-ins (zie kader). Verder krijgen kiezers van 70 jaar en ouder een briefstempakket. De briefstem kan per post worden gestuurd of afgegeven worden bij de bibliotheek in Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel.”


De acht locatie die op 15 en 16 maart van 7.30 uur tot 21.00 uur al open zijn:
Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17 Schijndel.
Kasteel-Raadhuis Dommelrode, Burg. Wernerplein 1 Sint-Oedenrode.
Gemeentehuis Meierijstad, Stadhuisplein 1 Veghel.
Wijnu gebouw, Wilgenstraat 15 Veghel.
Raadhuis Erp, Hertog Janplein 9 Erp.
(Drive-in) Gemeentewerf Veghel, Doornhoek 3740.
(Drive-in) Gemeentewerf Schijndel, Bogaard 2.
(Drive-in) Manege de Pijnhorst, Bremhorst 6 Sint-Oedenrode.


Tijdens de vorige verkiezingen telde Meierijstad 42 stembureaus. Dat aantal ligt op 17 maart op 47. De drive-ins zijn dan ook open. Van Rooij: “Er komen verder twee mobiele stembureaus en die gaan langs Odendael, Mgr Bekkershuis, St. Barbarahof, ‘t Aatrium, De Watersteeg, Joachim & Anna en Simeonshof. Deze stemlokalen zijn alleen voor de bewoners en de zorgmedewerkers van de desbetreffende instellingen. Op iedere locatie blijft het mobiele stembureau een paar uur staan.”

Potloodjes
De gemeente zegt er alles aan te doen dat mensen straks veilig kunnen stemmen. “Ieder stemlokaal krijgt een gastvrouw- of man. Er zijn vaste routes en de potloodjes worden na gebruik ontsmet. Op allerlei manieren zijn er maatregelen getroffen.” De burgemeester hoopt dat mensen niet in de rij gaan staan. “Vandaar al deze maatregelen. Mocht het nu ergens te druk worden dan hopen we dat mensen op een later moment terugkomen.”


In Meierijstad zijn er 1853 jongeren die voor het eerst mogen stemmen. Zij krijgen allemaal een brief van de gemeente, zodat ze het niet vergeten.


Exitpolls van de NOS
Tijdens de verkiezingsdag komen er vanuit Meierijstad weer exitpolls van de NOS. Een exitpoll of stembuspeiling is een peiling van het stemgedrag van de kiezers tijdens de dag van de verkiezingen zelf. Mensen die hebben gestemd wordt bij de uitgang van het stembureau gevraagd op wie ze hebben gestemd. Dat gebeurt overigens niet op ieder stembureau.

‘Ga stemmen’
Door de coronapandemie worden het hoe dan ook bijzondere verkiezingen. Van Rooij hoopt dat mensen massaal gaan stemmen. “Wij stellen alles in het werk zodat mensen gebruik kunnen maken van hun democratisch recht. Er wordt veel minder campagne gevoerd dan normaal en daarom kan het zijn dat het minder gaat leven. Dus ga stemmen en maak gebruik van dat democratisch recht”, besluit burgemeester Van Rooij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant