Fairtrade Meierijstad gaat vol voor de global goals | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
De hele werkgroep van Fairtrade Meierijstad.
De hele werkgroep van Fairtrade Meierijstad. (Foto: )

Fairtrade Meierijstad gaat vol voor de global goals

  •   keer gelezen

VEGHEL | Global goals zijn wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelen, zeventien in totaal. Ieder land in de wereld is gevraagd zich daar aan te conformeren. Ook gemeenten worden geacht om zoveel mogelijk van die doelen te verwezenlijken. Gemeente Meierijstad mag zich in de handen wrijven met een organisatie als Fairtrade Meierijstad. Zij gaan er dit jaar namens deze woonplaats nog scherper mee aan de slag om het tienjarig jubileumjaar extra kracht bij te zetten.

“Volgens de burgemeester is dit jaar voor Meierijstad het jaar van de verbinding. Veel partijen werken consequent aan global goals en wij willen al die partijen aan elkaar verbinden middels een platform”, vertelt Arthur Rijken. Hij vervolgt: “We kunnen van elkaar leren, niemand hoeft dan het wiel opnieuw uit te vinden en ook het vinden van vrijwilligers gaat dan wellicht makkelijker. Door middel van zeventien (het aantal global goals red.) online columns via de lokale media willen we de boel enthousiasmeren om samen activiteiten te ontplooien. Bovendien proberen we op deze manier bewustwording te vergroten. Het platform moet er voor zorgen dat we elkaar vinden en helpen om doelen te realiseren.”

‘Niet alleen koffieboeren in Ethiopië verdienen een eerlijke prijs. Dat geldt ook voor lokale boeren.’

Ethiopië
Het bestrijden van armoede is een van de global goals. In vele ontwikkelingslanden, maar ook in de eigen omgeving. Daarom gaat Fairtrade Meierijstad als eerste Voedselbanken voor het platform benaderen om samen ideeën uit te werken. Rijken: “Het benadrukken van lokaal kopen sluit daar bij aan. Niet alleen koffieboeren in Ethiopië verdienen een eerlijke prijs. Dat geldt ook voor lokale boeren.”
Het zal daarnaast geen verrassing zijn dat duurzaamheid de rode draad is. “En het mooie is dat iedereen daar al mee bezig is. Er wordt veel in geïnvesteerd. Ook door bedrijven, want voor hen is het belangrijk maatschappelijk verantwoord bezig te zijn. Daarom hopen we dat ook zij zich bij het platform aansluiten om van elkaar te weten wat we aan het doen zijn”, roept de Schijndelaar op.

Jubileummaand
Oss is een gemeente die mijlenver voorloopt op dit gebied. Daar worden partijen al langere tijd gekoppeld om samen de global goals te halen. Fairtrade Meierijstad is alvast begonnen met het opbouwen van netwerken. Het benaderen van Voedselbanken is stap één. Andere organisaties en bedrijven zullen snel volgen.
Via de online columns gaat Fairtrade Meierijstad iedereen op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en acties die daar uit voortkomen. Rijken hoopt dit jaar nog een bijeenkomst te organiseren om de verbindingen te versterken. In Oss gebeurt dat volgens hem al jaren en dat werkt heel erg goed. “Oktober is officieel onze jubileummaand, dus hopelijk kan het dan gehouden worden. Elke instantie of bedrijf heeft wel een doel en juist die doelen moeten we koppelen. Samen maken we elkaar sterker.”

Meer berichten