Ondanks teruglopend ledenaantal zijn sportschooleigenaren positief: ‘Wij gaan het overleven’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Gabor Martens van CrossFit Noordkade is bezig met de opname van een workoutvideo.</p>

Gabor Martens van CrossFit Noordkade is bezig met de opname van een workoutvideo.

(Foto:)

Ondanks teruglopend ledenaantal zijn sportschooleigenaren positief: ‘Wij gaan het overleven’

  •   keer gelezen

VEGHEL | NL Actief, de branchevereniging van sport- en beweegbedrijven, trok vorige week aan de bel. Ze zeggen dat momenteel een derde van de abonnementhouders het lidmaatschap opzegt. Volgens NL Actief is de situatie zeer nijpend en ze voorzien dat een op de zeven clubs het dit jaar niet redt als er geen aanvullend steunpakket komt. Wij deden een rondje langs een aantal sportscholen om te kijken hoe de vlag erbij hangt.

Normaal gesproken is januari de drukste maand van jaar voor sportscholen en crossfitverenigingen. Mensen met goede voornemens lopen de deur plat om zich in te schrijven.
Dit jaar is dat door de coronacrisis compleet anders. Nieuwe aanwas blijft uit en de ledenaantallen lopen terug. In Veghel zijn er zorgen, maar van paniek is nog geen sprake. Christ Vermeer is eigenaar van 2BeFit4Life in Erp. Net als alle andere sportschool eigenaren spreekt hij van een vervelende tijd. “Tijdens de eerste lockdown zijn we 15 procent van onze leden kwijtgeraakt, maar daarna niemand meer.” Vermeer probeert positief te blijven. “Dat is onderdeel van de kracht van je bedrijf en naar onze mening de sleutel tot succes.” Bij Sportstudio van Dijk in Veghel liggen de harde opzeggingen net onder de 30 procent. “Wij zijn gelukkig gezegend met hele trouwe klanten en ik met geweldige medewerkers. De instructeurs zijn onvermoeibaar bezig met het maken van workoutvideo’s en livestreams“, aldus Hans Jansen.
Fouad el Meliani van Meliani Fight and Fitness heeft geen percentage bij de hand, maar ook bij hem zijn er leden vertrokken. “Er zijn veel opzeggingen geweest. Dat is logisch als je lang gesloten bent. Januari zou voor ons de beste maand van het jaar moeten zijn, maar door corona was ons sportcentrum dicht. Tijdens de eerste lockdown hebben we een buitengym opgebouwd, maar met de regels die er nu zijn, is dat nauwelijks nog te doen. Daarom is het zo mooi om te zien dat de meeste leden loyaal zijn. We voelen ons gesteund in deze tijd.”


Gabor Martens van CrossFit Noordkade is bezig met de opname van een workoutvideo.

Gabor Martens, samen met Luuk Pennycott eigenaar van CrossFit Noordkade, vertelt dat bij hun het overgrote deel doorbetaald. “Sommige leden hebben het abonnement wel teruggezet van drie keer per week naar één keer per week. Ongeveer 20 procent heeft het abonnement gepauzeerd. We zijn heel blij dat de leden ons trouw blijven en steunen. Naast dat we omzetverlies hebben, kunnen we niet doorgroeien. Maar het gaat natuurlijk om het grotere algemene belang en dat is dat we corona de kop indrukken”, relativeert Martens.

Livestreams
Bij Sportstudio van Dijk hebben ze de afgelopen periode niet stilgezeten. Jansen vertelt dat ze, net als tijdens de eerste lockdown, meteen zijn gestart met het aanbieden van workoutvideo’s, livestreams en het inschakelen van een personal trainer.
Martens (CrossFit Noordkade) vindt het belangrijk dat zijn leden gemotiveerd en fit blijven: “We bieden iedere dag een online workout aan, maken filmpjes voor specifieke @home-trainingen, hebben documenten opgesteld met verschillende soorten workouts die thuis gedaan kunnen worden, hebben trainingsmateriaal uitgeleend en zijn sinds een paar weken begonnen met buiten trainingen.” Vermeer organiseerde onder andere een 2BeFit4Life woordenroute. “Al hardlopend of wandelend moest men een zin vormen. Uiteindelijk gingen er twee deelnemers naar huis met een prijzenpakket ter waarde van 120 euro.” 


Prijzenpakket van de 2BeFit4Life woordenroute.

Bij Meliani ligt het iets anders. Er wordt weleens een video online gezet, maar voor bijvoorbeeld de kickboksers is het toch lastig. “Kickboksen is en blijft een contactsport. Onze sportschool draait op persoonlijk contact, ook tussen de leden onderling. Dat wordt nu wel echt gemist”, baalt El Meliani.

Onbegrip
Het is dus behelpen, maar zo blijven de sportscholen in ieder geval betrokken bij de leden. Toch heerst er ook onbegrip. Volgens Martens kan CrossFit Noordkade op een verantwoordelijke manier open: “We hadden al vakken gemaakt om maximaal met negen personen per uur op ruime afstand van elkaar te trainen. We hebben een netto sportruimte van 400 m2, dus dit is geen enkel probleem.” Jansen (Sportstudio van Dijk) is het met zijn collega eens: “We hebben maatregelen getroffen om iedereen veilig te kunnen laten sporten. We hebben wat apparaten weggehaald om meer ruimte te creëren en hebben de hele dag opgedeeld in uren. Leden kunnen een uur of les reserveren. Is het uur of de les vol, kun je niet meer reserveren.” 


Een online bodypumples bij Sportstudio van Dijk.

NL Actief vreest dat een op de zeven clubs het dit jaar niet redt als er geen aanvullend steunpakket komt. In Veghel lijkt het zo ver niet te komen. Toch zijn extra steunmaatregelen welkom. Jansen: “Om op de eerste plek te overleven, straks weer verantwoord open te kunnen en de hoge schulden waarin vele sportscholen zich nu steken te beperken zodat ze het op de lange termijn ook overleven.” Voor CrossFit Noordkade ligt het wat anders. Zij komen als beginnende ondernemers niet in aanmerking voor overheidssteun. “En waarschijnlijk ook niet voor de startersregeling die in mei beschikbaar komt. We proberen met de verhuurder te kijken naar korting op de huursom. We zijn positief ingesteld en gaan er vanuit dat we dit gaan overleven. Dit hangt natuurlijk helemaal af van hoe lang de maatregelen nog gaan duren”, vertelt Martens. El Meliani kan niet wachten tot hij weer open mag en Vermeer bedankt zijn leden voor hun ‘geduld, veerkracht en vertrouwen’. “We hopen hen zo snel mogelijk weer te mogen begroeten.” Bij Sportstudio van Dijk zijn de leden de grootste motivatie om door te blijven gaan. Martens is blij met alle steun. “Het is superpositief om te zien dat we zo’n loyale groep leden hebben, die ons blijven steunen in moeilijke tijden. Bedankt!”, besluit hij.

Meer berichten