Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Floor Lomans wil leeftijdsgenootjes helpen de juiste keuzes te maken.
Floor Lomans wil leeftijdsgenootjes helpen de juiste keuzes te maken. (Foto: )

‘Ik wil andere starters helpen met hetzelfde probleem dat ik had’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Floor, geboren in Mariaheide en nu woonachtig in Veghel, was zelf 21 toen ze haar diploma ontving van de hbo-opleiding Commerciële Economie. Trots op zichzelf (want afstuderen in corona-tijden was zeker niet makkelijk) én klaar om de arbeidsmarkt te betreden. Maar na weken van zoeken en solliciteren leek de realiteit anders dan ze had gedacht. De mogelijkheden na een brede, commerciële studie zijn enerzijds eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan een baan als marketingmedewerker, accountmanager, commercieel medewerker binnendienst en nog veel meer. Aan de andere kant vraagt elk achterliggend bedrijf enkele jaren ervaring. Hierdoor viel Floor, net als veel andere leeftijdsgenoten, tussen wal en schip.

“Op mijn 17e moest ik een vervolgopleiding kiezen”, vertelt Floor. “Ik had nog geen idee wat ik later precies wilde gaan doen, dus ik koos voor een brede studie: Small Business en Retail Management. In het eerste jaar kwam ik erachter dat ik het toch niet zo leuk vond en maakte de overstap naar Commerciële Economie. Dat lag gelukkig meer in mijn straatje, waardoor ik de studie netjes in vier jaar heb afgerond.”
Geen vertraging, een hbo-diploma op zak en altijd netjes een bijbaan gehad. Toch blijkt dit pakket vaak niet genoeg te zijn voor een mooie startersfunctie.

Valkuil
Steeds meer afstudeerders lopen tegen dit probleem aan. Brede studies zijn populair, omdat veel scholieren op hun 17de nog niet precies weten wat ze de rest van hun leven willen gaan doen. Maar brede studies zijn daarentegen ook een valkuil, omdat je niet een specifiek vak leert. Dit in combinatie met weinig tot geen ervaring maakt deze steeds groter wordende groep, steeds minder interessant voor veel werkgevers. Op de hogescholen worden er vakken aangeboden die in het begin van hun carrière nog onbereikbaar zijn. “Ik koos de minor Marketing om toch nog die verdieping te zoeken in mijn brede studie”, vertelt Floor. ‘Ik leerde alles over Brand Management, het lanceren van een nieuw product, een nieuwe markt aanboren… Maar ik kwam er al snel achter dat er zonder werkervaring niet meer mogelijk was dan de social media bijhouden en content schrijven. Ik snap dat je ergens moet beginnen, maar hier hadden ze me tijdens de les niet op voorbereid.”

Raakvlakken
De maanden erna vervolgt Floor haar zoektocht naar een startersfunctie. Ze spreekt veel met recruiters en van elk gesprek wordt ze weer iets wijzer. In november, vijf maanden na het behalen van haar diploma, valt het kwartje: ze wil anderen helpen die met hetzelfde probleem worstelen. Met dit inzicht kwam ze in contact met JAMwerkt (JongerenArbeidsMarkt). Op basis van haar verhaal en persoonlijkheid kon Floor aan de slag als recruiter voor regio Meierijstad, waardoor ze nu andere jongeren, studenten en starters helpt aan een passende bijbaan, parttimebaan of startersfunctie. De functie blijkt veel raakvlakken te hebben met haar studie: het luisterende, adviserende en commerciële aspect komen in het recruitment vak dagelijks aan de orde. Toch werd deze baan tijdens de studie nooit aangehaald als mogelijke startersfunctie. “Ik ben nu drie maanden werkzaam als recruiter en herken mijn verhaal in veel andere jongeren en starters die ik spreek. Ze komen niet aan een baan of weten na vier jaar studie nog steeds niet goed wat ze willen. Ook als ik kijk naar mijn oud-klasgenootjes merk ik de grootte van dit issue: de ene werkt nog steeds bij haar bijbaantje, de andere heeft tot op heden nog geen baan gevonden en weer iemand anders is na een tijdelijke bijbaan toch maar aan een master begonnen. Ik vind het lastig om te zien dat zoveel leeftijdsgenoten hiermee blijken te struggelen.’

Tip
Het doel van Floor is duidelijk: ze wil er samen achter komen wat iemand leuk vindt en daarmee op een bepaald pad helpen, want dat heeft haar ook geholpen deze baan te vinden.
Ook wil ze studenten en afstudeerders een tip meegeven. “Wil je na je studie snel aan de slag? Dan zal je jezelf onderscheidend moeten maken als starter, bijvoorbeeld door een relevante bijbaan naast je studie. Al is het maar een eigen website, maar blijf niet hangen in bijvoorbeeld de supermarkt zoals ik dat heb gedaan. Neem je een tussenjaar? Zoek ook dan een baan die aansluit bij je opleiding. Dit is niet alleen goed voor je cv, maar ook om erachter te komen wat je leuk en minder leuk vindt”, besluit Floor.

In contact komen met Floor kan door een profiel aan te maken op de website van JAMwerkt:
www.jongerenarbeidsmarkt.nl.

Meer berichten