Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Volgens Rutte gaan we iets 'spannends' doen.
Volgens Rutte gaan we iets 'spannends' doen. (Foto: )

Rutte kondigt vier versoepelingen aan, avondklok blijft van kracht

  •   keer gelezen

REGIO | “We zijn op weg naar betere tijden, maar we zitten nu nog in een ongelofelijk lastige fase”, zo begon Mark Rutte afgelopen dinsdagavond de persconferentie. De demissionair premier maakte vervolgens bekend dat er een aantal versoepelingen worden doorgevoerd. “We doen hiermee iets heel spannends”, aldus Rutte.

Middelbare scholen en mbo’s gaan vanaf maandag 1 maart gedeeltelijk open voor onderwijs op locatie. De meeste contactberoepen (sekswerkers uitgezonderd) mogen vanaf volgende week dinsdag weer aan de slag en winkelen op afspraak wordt mogelijk. Daarnaast mogen jongeren tot 27 jaar buitensporten. De avondklok blijft tot en met 15 maart van kracht. De nieuwe regels gelden ook tot en met 15 maart. De volgende persconferentie is op maandag 8 maart.

Onderwijs
Op 1 maart kunnen de middelbare scholen en mbo’s weer gedeeltelijk open. Leerlingen gaan minimaal één dag per week weer naar school en zoveel meer als verantwoord is. Alle leerlingen en docenten buiten het buitengewoon speciale onderwijs moeten de anderhalvemeterregel naleven.

Contactberoepen
De contactberoepen, denk aan de kappers, mogen vanaf 3 maart weer open. Klanten dienen een afspraak te maken en er moet een checkgesprek plaatsvinden. Het kabinet stelt dat de aard van de contactberoepen, zoals het feit dat contacten met klanten vaak een-op-een zijn, ervoor zorgt dat de risico’s op verspreiding van het virus beperkt zijn.

Winkelen op afspraak
Vanaf 3 maart mogen winkeliers klanten ontvangen in hun winkel die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Het gaat om maximaal twee klanten per verdieping.

Buitensporten
De buitensportregels voor jongeren tot 27 jaar worden versoepeld. Zij mogen weer sporten.

Extra verantwoordelijkheid
Rutte benadrukt dat het belangrijk is dat iedereen zich aan de basisregels blijft houden. “Bij extra ruimte hoort extra verantwoordelijkheid, voor ons allemaal”, zegt Rutte. “Ons gedrag doet ertoe.” Ondanks dat de besmettingscijfers oplopen neemt het kabinet toch extra risico’s. Dit om tegemoet te komen aan de maatschappelijke uitputting door de strenge regels.

Eerste officiële coronapatiënt
Komende zaterdag is het op de kop af een jaar geleden dat de eerste officiële Nederlandse coronapatiënt bekend werd. “Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het ons valt. Leerachterstanden, eenzaamheid en depressie onder ouderen en jongeren en ondernemers hebben het moeilijk”, vertelt Rutte.

‘Het kan een mooie zomer worden’
Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei op de persconferentie dat ‘we er nog niet zijn en ook niet bijna’. Toch is er hoop. “In de zomer moeten zo veel mensen gevaccineerd zijn dat het een mooie zomer kan worden, met minder maatregelen en meer van wat het leven zo mooi maakt”, aldus De Jonge.
In het tweede kwartaal van dit jaar worden flink meer vaccins verwacht. Dat moet dan ook zichtbaar worden in de cijfers. Op dit moment geeft het vaccineren volgens de demissionair minister al voorzichtige resultaten.

Meer berichten