Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Wethouder Harry van Rooijen en Rob Meulendijks, directie Van Kaathoven.
Wethouder Harry van Rooijen en Rob Meulendijks, directie Van Kaathoven. (Foto: )

Eerste elektrische afvalinzamelwagen in Meierijstad

  •   keer gelezen

VEGHEL | Sinds maandag rijdt er een 100 procent elektrisch aangedreven truck van Van Kaathoven door de straten van gemeente Meierijstad. De wagen wordt exclusief voor Meierijstad ingezet op de routes voor inzameling van PMD-afval en is voorzien van een kraakpers. Elektrisch rijden betekent minder fijnstof, minder CO2 uitstoot en minder geluid. Het is het resultaat van de aanbesteding waarbij de duurzaamheidsambities van de gemeente een belangrijke factor waren.

Wethouder van Rooijen: “We nemen onze duurzaamheidsambitie serieus. Dat betekent dan ook dat we deze moeten doorvertalen in onze inkoop en daar de benodigde middelen voor over moeten hebben. Zoals bij de huisvuilinzameling, in het eisenpakket voor de aanbesteding hebben we partijen gevraagd vervoersdiensten zonder emissies aan te bieden. Van Kaathoven gaf invulling aan die uitdaging door onder andere als een de eerste afvalinzamelaars een order te plaatsen voor een elektrisch voertuig.” Rob Meulendijks, directie Van Kaathoven, vult aan: “Koploper van een duurzame vloot worden kun je niet alleen. Daar zit de kracht van samenwerking in. Door het elektrische voertuig in te zetten voor huishoudelijke inzameling werken we als team samen met Gemeente Meierijstad, Volvo en BAS Truck Center. We voelden een gezonde spanning toen onze chauffeurs maandag de weg op gingen. De huidige vloot kennen we van binnen en van buiten. Hier zijn extra inspanningen voor nodig om het voertuig goed te snappen, maar onze chauffeurs houden alles nauwlettend in de gaten”, aldus Rob Meulendijks, directie Van Kaathoven.

Duurzaam wagenpark
Een duurzaam wagenpark is een van de bijna 40 projecten uit het gemeentelijk uitvoeringsprogramma Duurzaamheid. Het moet bijdragen aan een reductie van CO2 en fijnstof. In totaal bevat het wagenpark van de eigen buitendienst zo’n 35 voertuigen (denk aan vrachtwagens, bestelbusjes, kranen en strooiwagens). 12 kleine bestelauto’s zijn al vervangen door elektrische en binnenkort is een deel van de deelauto’s voor dienstreizen van medewerkers ook elektrisch.                                                                                   

Meer berichten