<p>Herman Molenaar (Vanderlande) praat Ruben Brekelmans bij.</p>

Herman Molenaar (Vanderlande) praat Ruben Brekelmans bij.

(Foto: Ad van de Graaf)
+ VIDEO

Ruben Brekelmans (VVD) spreekt van ‘indrukwekkend’ werkbezoek

  •   keer gelezen

VEGHEL | Op uitnodiging van VVD Meierijstad was Ruben Brekelmans afgelopen vrijdag op bezoek in Veghel. Brekelmans staat op plaats 30 op de kieslijst van de VVD voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. De in Oisterwijk wonende Brekelmans bezocht onder andere Vanderlande, Sligro en ROC De Leijgraaf. Hij spreekt van een ‘indrukwekkend’ werkbezoek.

In de peilingen komt de VVD momenteel uit tussen de 33 en 40 zetels. De kans is dus zeer aanwezig dat Brekelmans in de Tweede Kamer komt. Zijn expertises liggen op het vlak van Buitenlandse Zaken en Europa en migratie. Daarnaast wil hij in Den Haag graag de belangen van Noord-Brabant vertegenwoordigen. “De VVD heeft uit iedere regio kandidaten op de lijst staan. Meierijstad valt binnen mijn regio. Ik wil graag de belangen van Meierijstad borgen.”
VVD Meierijstad nodigde Brekelmans uit om eens een kijkje te komen nemen in Veghel. Het kandidaat-Tweede Kamerlid hoefde niet lang na te denken over het antwoord. “Natuurlijk, in Veghel is zoveel ondernemerschap en bedrijvigheid terug te vinden. Het is een turbulente tijd en dan is de kracht van bedrijven onwijs belangrijk. De diversiteit qua bedrijven is in Meierijstad groot. Je hebt grote bedrijven, maar ook kleine ondernemers. Die mix is erg belangrijk.”


Jos van Asten (POM) en Ruben Brekelmans (VVD) luisteren aandachtig naar Herman Molenaar (Vanderlande).

Vanderlande
Het werkbezoek van Brekelmans begon bij Vanderlande. De VVD’er werd ontvangen door Herman Molenaar (Vanderlande) en Jos van Asten (POM). “Vanderlande is een internationaal bedrijf met veel aanzien”, vertelt Brekelmans. “Ze lopen voorop op het gebied van innovatie. Soms gaat het zelfs zo snel dat het voor de overheid moeilijk is om bij te houden. Daar hebben Herman en ik het overgehad. Het is voor Vanderlande belangrijk dat de besluitvorming snel en soepel verloopt en dat er knopen worden doorgehakt. Verder vind ik het mooi dat Vanderlande bewust bezig is met de maatschappelijke doelstellingen, zoals duurzaamheid. Daarin zoeken ze de samenwerking met de overheid.”

Sligro en de Leijgraaf
Bij de Sligro, een van Veghels bekendste familiebedrijven, werd Brekelmans uitgebreid ontvangen. De Sligro is hard geraakt door de coronacrisis. Brekelmans is onder de indruk van hoe ze daar bij de horecagroothandel mee omgaan. “Ze zitten allesbehalve stil. Er worden nieuwe plannen ontwikkeld en vooruit gekeken. Wanneer er straks weer meer mag dan is Sligro voorbereid om meteen van alles op te zetten.”


Op ROC de Leijgraaf ging Brekelmans in gesprek met bestuursvoorzitter Peer van Summeren. “Om MBO-studenten de nieuwste technische vaardigheden te kunnen leren, is samenwerking met bedrijven essentieel. Daar hebben we onder andere over gesproken.” De VVD’er vertelt dat onderwijsinstellingen de mensen willen opleiden zodat ze meteen de vaardigheden hebben die nodig zijn voor een baan. “Als je naar de technieksector kijkt dan hoort daar kennis bij van de laatste machines en technologieën. Bedrijven investeren daarin en willen daarin voorlopen. Een onderwijsinstelling heeft niet het budget om deze dure machines aan te schaffen. Dus heel veel praktische vaardigheden moeten studenten opdoen bij de bedrijven. Daarom is een goede samenwerking belangrijk.”

Infrastructuur
VVD Meierijstad vindt het belangrijk dat Meierijstad goed bereikbaar. Brekelmans onderschrijft het belang van een goede infrastructuur. “Talent is schaars en in goede economische tijden zijn arbeidskrachten zelfs schaars. Niet alle goede werknemers wonen in Meierijstad. Dus vandaar is het enorm belangrijk dat Meierijstad goed bereikbaar is, anders krijg je deze mensen niet hierheen. Werknemers kiezen voor een bedrijf op basis van: kan ik hier prettig wonen en hoeveel tijd ben ik iedere dag kwijt met reizen’. Iedere minuut die je aan het reizen bent, kun je niet met je familie doorbrengen of gebruiken om te sporten. Daarnaast is het voor logistieke bedrijven belangrijk dat ze hun producten goed en snel kunnen vervoeren.”

Invloed
De 34-jarige Brekelmans hoopt na de verkiezingen in de Tweede Kamer te komen. “Mijn interesse in de politiek is ontstaan op de middelbare school. Dat was in de tijd dat het economisch ook minder ging. Ik zag in mijn omgeving hoe ondernemers werden geraakt en vroeg me af waarom krijgen we dit niet beter onder controle? Uiteindelijk ben ik via de JOVD bij de VVD terecht gekomen.” Brekelmans wil Nederland graag helpen om door deze crisis heen te komen. “Het is een belangrijke en moeilijke tijd. We moeten eerst goed uit de crisis komen en daarna door. Ik wil in de Tweede Kamer komen om invloed uit te kunnen oefenen op onze toekomst”, besluit hij.

Meer berichten