Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Avondklok in het Osse centrum.</p>

Avondklok in het Osse centrum.

(Foto: Hans van der Poel )

Gemeenten en provincie investeren miljoenen om sterker uit coronacrisis te komen

  •   keer gelezen

Brabantse steden, de provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) zijn overeengekomen om versneld te investeren in het structurele groeivermogen van de hele provincie. Dit om sterker uit de coronacrisis te komen.

Het gaat om de vijf grote gemeenten Breda, Eindhoven, Helmond, Tilburg en ‘s-Hertogenbosch, maar ook M7-gemeenten, waaronder Oss en Meierijstad. Er zijn samen 80 projecten verzameld, waarvan de eerste groep dit jaar start en in 2022 afgerond moeten zijn. Het gaat om een flinke impuls aan de Brabantse binnensteden, het opschalen van het om- en bijscholingsplatform Brabant Leert en het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Ook gaan partners aan de slag om scholen duurzamer en gezonder te maken door het verbeteren van ventilatie. Verder wordt BrabantRing opgericht, digitale infrastructuur waarmee maatschappelijke organisaties veilig en betrouwbaar hun digitale dienstverlening kunnen starten.
Wethouder Frank den Brok (gemeente Oss) namens de M7-gemeenten. “De 12 grotere Brabantse steden hebben nooit eerder op deze manier met elkaar en met de provincie samenwerkt. Goede zaak, want alleen samen kunnen we corona verslaan en het herstel vormgeven. Belangrijke opgaven voor de steden, zoals digitalisering, verduurzaming, ‘een leven lang leren’ en het vitaal houden van de stadscentra, komen mooi samen in deze agenda.”

Investering
‘De investering van de provincie en beschikbare fondsen in deze agenda kan oplopen tot € 165 miljoen’, meldt de provincie. ‘De gemeenten en private investeerders leggen tot hetzelfde bedrag in. Deze investeringen bestaan onder andere uit subsidies, leningen en participaties. Naast bijdragen van de provincie en gemeenten worden er ook fondsen van het Rijk en de Europese Unie aangesproken door de plannen.’

Meer berichten