<p>De NPF-toren wordt genoemd als geschikte locatie.</p>

De NPF-toren wordt genoemd als geschikte locatie.

(Foto: )

Krijgt Veghel een eigen chocoladefabriek? ‘The Chocolate Factory zou een een prachtige aanwinst zijn voor Meierijstad’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Ondernemers, onderwijs en gemeente (3 O’s) zijn erg enthousiast over het initiatief om leerwerkfabriek The Chocolate Factory in Meierijstad te vestigen. Zij onderzoeken nu met elkaar of en hoe de vestiging van deze chocoladefabriek op de Noordkade in Veghel mogelijk gemaakt kan worden. In deze fabriek kunnen leerlingen en studenten aan een levensechte productielijn rond chocola aan de slag. 

Stichting WerkEnLeren, de bedrijven VINCI Energies/Actemium, Vanderlande, Bouwbedrijf van de Ven, Agrifirm, QING, Friesland Campina, Mars, Stichting Platform Ondernemend Meierijstad (POM), de onderwijspartners ROC De Leijgraaf, Elde College, Zwijsen college en Fioretti College en gemeente Meierijstad ondertekenden hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. 

Hotspot van innovatieve bedrijvigheid 
Deze hybride leerwerkfabriek biedt een innovatieve plek om ervaringsgericht te leren, ontwikkelen en werken. Techniekonderwijs speelt daarbij een hoofdrol. De bedrijfsvoering wordt voor een belangrijk deel uitgevoerd door leerlingen en studenten om de belangstelling voor de maakindustrie en technische beroepen te stimuleren. Docenten en praktijkmensen werken er samen om bij te dragen aan de vakbekwaamheid van jonge technici, die zo beter toegerust worden voor hun vak en loopbaan. In een omgeving die onder andere bestaat uit laboratoria, productiefaciliteiten, logistieke omgeving en een marketing en sales afdeling.


De chocoladefabriek zou in de NPF Toren moeten komen.

Ook voor het circulair en innovatief produceren van voedsel- en voedselverpakkingen is aandacht in de Chocolate Factory. De bedoeling is dan ook dat het Circular Food Center – het Europese Centrum rond verspillingsvrije voedselketens – een plek krijgt in de fabriek. Het Circular Food Center is een project van Samen Tegen Voedselverspilling. De gedachte is om de NPF Toren op de Noordkade in te richten voor deze initiatieven: dé hotspot van innovatieve (food) bedrijvigheid

‘Buitengewoon kansrijk’
Henk Maas is de initiatiefnemer. Zijn Stichting WerkEnLeren heeft de afgelopen jaren in een aantal plaatsen in Nederland samen met onderwijsinstellingen en bedrijven succesvolle leerwerkbedrijven gerealiseerd. “Het enthousiasme en de samenwerkingsbereidheid van zowel de gemeente Meierijstad, onderwijsinstellingen als de bedrijven waarmee intussen een netwerk is opgebouwd, maakt vestiging van The Chocolate Factory in Meierijstad buitengewoon kansrijk en haalbaar.”
Wethouder Coby van der Pas vult aan: “Deze hybride leeromgeving op een bijzondere locatie zou een prachtige aanwinst zijn voor Meierijstad. Jongeren kunnen hier hun talenten ontwikkelen, zodat ze straks een betere kans hebben op de arbeidsmarkt en een baan kunnen vinden die bij hen past. Dat juichen we als gemeente van harte toe. We zetten er daarom graag, samen met de initiatiefnemer, het onderwijs en de ondernemers, de schouders onder om dit mogelijk te maken.”


Henk Maas (midden) is de initiatiefnemer van de chocoladefabriek.

‘Super initiatief’
Ook de onderwijsinstellingen zijn enthousiast. Peer van Summeren (bestuursvoorzitter ROC de Leijgraaf) namens het onderwijs: “Leren door in de praktijk te doen, is de meest krachtige vorm van leren. In The Chocolate Factory wordt dit krachtige leren samen met regionale partners ten volle mogelijk gemaakt. De regio is je klaslokaal.”
Herman Molenaar van Vanderlande spreekt namens POM van een ‘super initiatief’: “The Chocolate Factory is een initiatief waarin bedrijvigheid, opleiden, de coöperatieve gedachte, food, techniek / technologie, uitstraling, beleving, jong en oud, aantrekkingskracht, verleden en toekomst gebundeld wordt op een speciale plek. Hier moet en wil iedereen straks onderdeel van uitmaken.”

Coronaherstel
De provincie ziet het project ook als kansrijk. De ontwikkeling van de leeromgeving The Chocolate Factory in combinatie met Circular Food Center is daarom meegenomen op de Actie- en Investeringsagenda Coronaherstel. Met deze agenda willen de provincie, Brabantse gemeenten en de Brabantse Ontwikkeling Maatschappij een versnelling tot stand te brengen in bestaande projecten door gebruik te maken van de nieuwe coronafondsen van het Rijk en de EU. Daarmee kan de Brabantse economie concurrerender, weerbaarder en inclusiever uit de coronacrisis komen.

Meer berichten