Uit de rapportage die maandag 8 maart is verschenen, blijkt dat bijna een derde nog niet weet op wie ze gaan stemmen.
Uit de rapportage die maandag 8 maart is verschenen, blijkt dat bijna een derde nog niet weet op wie ze gaan stemmen.

Burgerpanel vindt het belangrijk om te stemmen

Algemeen 254 keer gelezen

VEGHEL | Het Veghelse burgerpanel vindt het belangrijk om te gaan stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart. Maar liefst 92 procent vindt het belangrijk om een stem uit te brengen. 79 procent van de respondenten zegt fysiek te gaan stemmen.

De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur. Op de stelling ‘In hoeverre vindt u het (on)belangrijk om uw stem uit te brengen?’, antwoordt in totaal 92 procent van de respondenten: ‘(zeer) belangrijk’. Een aantal respondenten vindt het een recht waar gebruik van gemaakt dient te worden. Iemand anders vindt dat wanneer je niet gaat stemmen ‘je de komende jaren nergens over mag zeuren’. In totaal antwoordt 1 procent van de respondenten: ‘(zeer) onbelangrijk’ en is 5 procent neutraal. “De topambtenaar maakt het beleid en kan doen wat hij wil. Alles hangt door compromissen aan elkaar. Het maakt niet uit welke partij je kiest. Het is wel links of rechts en daarom ga ik stemmen”, schrijft een panellid. Daar is niet iedereen het mee eens: “Door de coronapandemie wordt duidelijk hoeveel invloed de Tweede Kamer en het kabinet hebben op het dagelijkse leven. Door te stemmen, heb je indirect invloed op keuzes.”

Gevaarlijk
Ondanks de coronapandemie gaan de Tweede Kamerverkiezingen door. Mensen kunnen hun stem uitbrengen in het stembureau. Het coronavirus kan mensen echter afschrikken om hun stem fysiek uit te brengen. Daarom mogen 70-plussers dit jaar per brief stemmen. 80 procent van het panel is van plan om fysiek te gaan stemmen. De meeste respondenten gaan ervan uit dat er de nodige maatregelen zijn getroffen. “Op de stembureaus worden extra maatregelen genomen om het stemmen zo veilig mogelijk te maken. Als we zelf als stemmers ons ook aan die maatregelen houden, zou het ongevaarlijk moeten zijn”, aldus een panellid. Toch zijn er ook mensen die niet gaan stemmen, omdat ze het te gevaarlijk vinden. “Ik ben jong, maar risicopatiënt. Dus ik kan niet fysiek gaan”, aldus een respondent.

Niet-kwetsbare groep
Op de stelling ‘Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen breng ik liever per brief mijn stem uit’, zijn de antwoorden verdeeld. 24 procent van de respondenten stemt liever per brief, 37 procent is het oneens met de stelling. 36 procent is neutraal. “Voor de kwetsbare groep is een briefstem een goed alternatief om niet naar buiten te hoeven gaan. Voor de niet-kwetsbare groep, is er met de huidige maatregelen, geen reden om niet fysiek te gaan stemmen”, is terug te lezen in de rapportage. Er is ook iemand die graag digitaal zou willen stemmen. “Met mijn DigiD. Al jaren stuur ik de overheid berichten met het verzoek om stemmen ook mogelijk te maken voor mensen die fysiek niet of moeilijk in staat zijn naar een stemlokaal te gaan. Nu kan dat alleen door iemand te machtigen, maar dat vind ik een slechte optie. Wie zegt dat diegene stemt wat ik wil én ik kan nooit mijn keuze voor mezelf houden.”
Uit de rapportage die maandag 8 maart is verschenen, blijkt dat bijna een derde nog niet weet op wie ze gaan stemmen. 42 procent stemt op dezelfde partij als de vorige keer. 23 procent doet dat juist niet en stemt dit jaar op een andere partij.

Volgende week deel twee over de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant