De stemmen worden gesorteerd en geteld.
De stemmen worden gesorteerd en geteld. Foto:
Liveblog verkiezingen

Meierijstad Kiest: ‘VVD de grootste en D66 niet eerder zo groot’, Voorlopige uitslag in Meierijstad

Algemeen 4.403 keer gelezen

Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de Tweede Kamerverkiezingen in Meierijstad.

-  Voorlopige uitslag Meierijstad: 1. VVD (29.26 procent van de stemmen). 2. D66 (14.57 procent van de stemmen). 3. CDA (12.43 procent van de stemmen).

- Het opkomstpercentage ligt in Meierijstad rond 79.66 procent. Van Rooij had gehoopt het opkomstpercentage van vier jaar geleden (81.32 procent) te evenaren. Er zijn nog twee stembureaus die hun opkomst moeten doorgeven.

Donderdag 18 maart 00.24 uur:


Woensdag 17 maart 23.49 uur:

Het opkomstpercentage ligt in Meierijstad rond 79.66 procent. Er zijn nog twee stembureaus die hun opkomst moeten doorgeven.

Woensdag 17 maart 23.20 uur:
Voorlopige uitslag in Meierijstad.
Aantal op kandidaten uitgebrachte stemmen: 11.685.
Aantal blanco stemmen: 11.
Aantal geldige stemmen: 11.696.
Aantal ongeldige stemmen: 15.
Aantal kiezers: 11.711.

Woensdag 17 maart 22.28 uur:
In Meierijstad wordt er flink geteld.


Woensdag 17 maart 21.50 uur:
Zoals het er nu uitziet zijn er een paar partijen die flink wat zetels winnen. Naast D66 gaan van 19 naar 27 zetels, stijgt ook Forum voor Democratie flink. Zij gaan van 2 naar 8. Volt lijkt de kamer binnen te komen met 3 zetels, net als JA21.

Woensdag 17 maart 21.45 uur:
Het opkomstpercentage ligt in Meierijstad op 77.34 procent. Dat is minder dat vier jaar terug. Toen lag opkomstpercentage op 81.32 procent. Burgemeester Van Rooij hoopte dat tijdens deze verkiezingen te evenaren.

Woensdag 17 maart 21.00 uur:


De exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS.

Woensdag 17 maart 20.50 uur:
Uitslag in Meierijstad in 2017:
De VVD werd toen de grootste partij in Meierijstad. De partij van Mark Rutte kreeg 25.6 procent van de stemmen. Het CDA volgt met 17.5 procent. SP is de derde grootste (13.4 procent) vlak voor de PVV (13 procent).

Woensdag 17 maart 20.40 uur:
Vanaf vanochtend 07.30 uur was het stemlokaal op De Leijgraaf aan de Muntelaar 10 in Veghel geopend. In alle vroegte maakten meerdere studenten én buurtgenoten al gebruik van deze mogelijkheid. “Het is erg handig", geeft studente Verpleegkunde Loes (21) aan. “Nu we weer wat vaker op school zijn, is het fijn dat we hier ook meteen kunnen stemmen. Ik had mijn stembiljet en identiteitsbewijs meegenomen, zodat ik voor mijn lessen kon stemmen."


Op De Leijgraaf is in de burgerschapslessen van afgelopen periode aandacht geweest voor deze verkiezingen. Daarnaast informeren coaches studenten bij vragen over de verkiezingen door in persoonlijke gesprekken hier aandacht aan te besteden.
Ook is er dit jaar extra aandacht voor de veiligheid van de stemmer. “Het is allemaal goed geregeld", aldus Loes. “Er is voor gezorgd dat iedereen voldoende afstand kan houden en dat er niet te veel personen tegelijkertijd in het stemlokaal aanwezig zijn.”

Woensdag 17 maart 20.30 uur:
Stadskrant Veghel vroeg de lokale fractievoorzitters, van de partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen, wat zij van de peilingen en het verloop van de campagne vinden. Wilma Wagenaars (fractievoorzitter van VVD Meierijstad): "Onze partij staat er goed voor. Een mooiere peiling kun je niet wensen. De uitkomst zal daar niet ver vandaan liggen. Daar ben ik uiteraard heel blij en tevreden mee."

Woensdag 17 maart 20.05 uur:
Het opkomstpercentage lag rond 19.00 uur op 57.11 procent. Men heeft nog tot 21.00 uur om te stemmen.

Woensdag 17 maart 18.30:
Stemmen vanuit de auto op de Gemeentewerf in Veghel.


Woensdag 17 maart 18.10 uur:
In de verkiezingsprogramma's staat wat de visie van de partij is per onderwerp en wat de plannen zijn voor de komende jaren. Welke onderwerpen zijn voor het burgerpanel het meest van belang bij de stemkeuze? Als gekeken wordt naar de gemiddelde score, komt de volgende top vijf naar voren:
1. Economie.
2. Klimaat en duurzaamheid.
3. Zorg en Aanpak van het coronavirus
5. Werkgelegenheid en Inkomen en Onderwijs

Woensdag 17 maart 17.30 uur:
Fred Tijssen is voorzitter van het stembureau in het Rode Kruisgebouw aan de Evertsenstraat in Veghel. Zo’n dertig jaar was hij actief voor de gemeente Amsterdam en nu in ‘zijn’ Rode Kruisgebouw. “Ik ben locatiemanager Rode Kruis afdeling Meierijstad Boxtel Boekel, dus ik voel me hier thuis. Het is ook wel handig, want ik heb de sleutel. Er hoeft dus niemand af te komen sluiten”, lacht hij.


Fred Tijssen laat zijn stempas zien aan een collega-stembureaulid. 

Rond de klok van 16.00 uur zijn er al ongeveer 600 stemmen binnen bij het Rode Kruisgebouw. “Ik sta voor het eerst op deze locatie, maar ik begreep dat het totale aantal normaal rond de 400 zou liggen. Het gaat dus bijzonder goed”, vertelt Tijssen.

Woensdag 17 maart 16.32 uur:
Meierijstad telt 1853 jongeren die voor het eerst mogen stemmen. Op Zwijsen spraken we een paar leerlingen die voor het eerst mochten stemmen en een paar die nog net te jong waren. We hadden het onder andere over het social media gebruik van politieke partijen. Tijdens deze verkiezingscampagne is online gezien worden belangrijker dan ooit, althans dat denken de politieke partijen. Ze doen er alles aan om aandacht te genereren. Silvijn: “Ik zie veel van FvD en Volt voorbijkomen. Het is natuurlijk niet zo dat ik die informatie klakkeloos overneem. Het is vooral reclame. Op de social media-accounts kom je niet het hele verhaal tegen. Je kan dat niet vergelijken met bijvoorbeeld Nieuwsuur waar ook kritische vragen worden gesteld. Ik kan dat onderscheid wel maken”, denkt hij.


Rens, Resa, Vince, Maud, Daan en Silvijn: drie mogen er wel stemmen en drie alleen voor de scholierenverkiezingen.

Volgens Resa worden jongeren helemaal niet zoveel beïnvloed door de posts op social media. “Als je je ergens in wil verdiepen dan ga je niet zoeken op Facebook of Instagram. En heel eerlijk, zoveel online-berichten kom ik nu ook weer niet tegen.” 

Toch wel een bijzondere dag woensdag. Zowel Resa, Silvijn als Vince mogen voor het eerst stemmen. Spannend vinden ze het niet, maar belangrijk wel. “Als je niet gaat stemmen, mag je ook niks zeggen”, vindt Vince.

Woensdag 17 maart 16.16 uur:
Laura de Hoog, docent klas 1 van het Fioretti College, heeft de leerlingen een campagneposter laten maken. Daarbij stuurde zij de volgende begeleidende tekst:

Kinderen nog te jong om om een mening te vormen over de politiek? Daar denken de leerlingen uit klas 1 en 2 van het Fioretti College anders over! Deze week staan de lessen Mens & Maatschappij in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen. Leerlingen vulden een stemwijzer in, vormde een groepje op basis van hun politieke  voorkeur en werkten een zelfgekozen partijstandpunt uit in een campagneposter. Zo maakten ze kennis met de verschillende politieke partijen, leren ze om hun mening te beargumenteren en respectvol te luisteren naar de opvattingen van anderen. Over één stelling is vrijwel iedereen het eens: de stemleeftijd zou van 18 naar 16 jaar moeten gaan!


Woensdag 17 maart 15.00 uur:
Het opkomstpercentage ligt om 15.00 uur op 41.12 procent.

Woensdag 17 maart 14.44 uur:
Stadskrant Veghel vroeg de lokale fractievoorzitters, van de partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen, wat zij van de peilingen en het verloop van de campagne vinden. Sikko Oegema (fractievoorzitter van PvdA Meierijstad): "Ik zie de PvdA het liefst in een coalitie met GroenLinks, D66 en SP samen met VVD (onvermijdelijk) en wellicht is er nog een vijfde partij nodig. Belangrijkste thema’s bij de coalitievorming zijn wat mij betreft: Voorkomen tweedeling maatschappij en gelijke kansen voor iedereen. Duurzaamheid en energietransitie. Meer betaalbare woningen en regelgeving tegen huisjesmelkers."

Woensdag 17 maart 14.16 uur:
Op de foto zijn leerlingen van mavo 2 stemwijzers aan het invullen. Martijn is docent op het Fioretti College; "Zéér verassend wat daar uitkomt, helemaal als ze uitzoeken waar bepaalde partijen voor staan."


"Leerlingen komen vooral op veel linkse partijen als GroenLinks en de SP uit. Een enkeling ook op de SGP. Maar niemand op de PVV of FvD zoals zij in eerste instantie 'schreeuwen' als het om politiek gaat", laat docent Martijn weten.

Woensdag 17 maart 14.00 uur:
Sommige mensen stemmen op een partij, terwijl anderen zich vooral focussen op een kandidaat. Wij vroegen het Burgerpanel naar hun beweegredenen die het meest meespelen bij de stemkeuze. De panelleden konden een top drie samenstellen wat voor hun het meest belangrijk is bij de stemkeuze. Als gekeken wordt naar de gemiddelde score, komt de volgende top drie naar voren:
1. De standpunten voor bepaalde onderwerpen.
2. De inzet van de afgelopen jaren.
3. De partij.


Het antwoord: 'De aanpak van het coronavirus tot nu toe' haalt de overall top drie niet, maar is door een aantal panelleden (16 procent) toch op de eerste plek gezet. Zij vinden dat dus het meest van belang bij de stemkeuze. ‘De inzet voor mijn regio’, toch iets waar kandidaat Tweede Kamerleden uit de buurt vaak op hameren, wordt samen met ‘de toeslagenaffaire’ het minst genoemd.

Woensdag 17 maart 12.40 uur:
Stadskrant Veghel vroeg de lokale fractievoorzitters, van de partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen, wat zij van de peilingen en het verloop van de campagne vinden. Johan van Gerwen (fractievoorzitter van CDA Meierijstad): "De campagne is goed verlopen."

Van Gerwen hoopt dat het CDA wordt beloond voor het werk dat ze de afgelopen vier jaar hebben geleverd. "Ik denk dat er de afgelopen vier jaar veel goede dingen zijn gebeurd, ook voor de crisis. Heel veel respect heb ik voor de bestuurders die in deze moeilijke tijden beslissingen moeten nemen. Ik hoop nog steeds dat de kiezer dat ook in ogenschouw neemt en ons daarvoor beloond", vertelt hij.

Woensdag 17 maart 12.00 uur:
35 procent van het Burgerpanel vindt dat hun stem, terugkijkend naar de vorige Tweede Kamerverkiezingen, maar gedeeltelijk goed is gebruikt. Zo schrijft iemand: “Een partij kiezen in de politiek leidt tot compromissen sluiten. Je krijgt nooit alles. Dus ik ben gedeeltelijk tevreden.”

39 procent vindt dat de partij waarop ze hebben gestemd de stem goed gebruikt heeft.


Woensdag 17 maart 11.30 uur:
Ruud Merks van SP Meierijstad heeft vertrouwen in de verkiezingsuitslag. Volgens hem klopt de peiling van De Peilingwijzer niet helemaal, daar komt de SP uit op 11 zetels. “In de peilingen staan we op 12 tot 14 zetels. Maar de uiteindelijke peilingen zijn vandaag, natuurlijk hoop je meer en gezien de geluiden die je hoort komt dat vast goed. Ga in ieder geval stemmen en het liefst natuurlijk voor een eerlijk sociaal Nederland.”


Ruud Merks bedankt de stemmers.

Woensdag 17 maart 10.55 uur:
Het opkomstpercentage blijft gestaag stijgen. Het ligt nu op 24.63 procent.

Woensdag 17 maart 10.15 uur:
Op het gemeentehuis zijn ze druk bezig met het tellen van de stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht. De uitslag wordt rond de klok van 21.00 uur meteen bekend gemaakt. De NOS komt dan ook met een eerste exitpoll.

Woensdag 17 maart 10.04 uur:
Stadskrant Veghel vroeg de lokale fractievoorzitters, van de partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen, wat zij van de peilingen en het verloop van de campagne vinden. Kwafo Acquaah Arhin (secretaris GroenLinks Meierij en Maashorst) bijt het spits af.


Kwafo Acquaah Arhin stemt GroenLinks.

In de peilingen van De Peilingwijzer (wordt gebruikt door de NOS) staat uw partij op 10 zetels. Bent u daar tevreden mee? 
Tien zetels is een mooi rond getal, maar natuurlijk minder dan we zouden willen. Hoewel de peilingen het vaak redelijk bij het rechte eind hebben, blijven het peilingen en ik verwacht dat er nog veel stemmers zijn die misschien niet goed vertegenwoordigd worden in de peilingen. Denk dan aan de jonge stemmers die we hopelijk overtuigd hebben om naar de stembus te gaan.

Woensdag 17 maart 09.10 uur:
Vanochtend gingen de materialen naar de verschillende stembureaus, zoals hier naar wijkgebouw De Bloemfontein in Veghel. “Alle verkiezingsmaterialen voor één stembureau liggen in de auto. Het past er net in”, aldus een woordvoerder van de gemeente.


Woensdag 17 maart 09.00 uur:
Burgemeester Kees van Rooij heeft gestemd. Op de vroege ochtend bracht hij zijn stem uit op het gemeentehuis in Veghel. Dat verliep allemaal voorspoedig. Hij maakte meteen gebruik van de gelegenheid om de stembureauleden een hart onder de riem te steken. “Ga stemmen, dit is uw kans om invloed uit te oefenen op de Tweede Kamer”, aldus burgemeester Van Rooij.


Woensdag 17 maart 08.45 uur:
In januari controleerden Stichting Toegankelijkheid alle locaties in Meierijstad waar een stembureau moest komen op toegankelijkheid.

Vrijwilligers gingen op pad om de nieuwe en veranderde stembureaus te testen. “Is een deur breed genoeg? Ligt er een drempel? Kan een rolstoel binnen draaien? Klopt de looproute zodat mensen elkaar niet hinderen? Dat was door corona dit keer een belangrijke vraag”, vertelt Antoon Buiting, de kartrekker van Stichting Toegankelijkheid.

Drie plekken keurde hij af. Twee daarvan zijn aangepast, eentje is niet doorgegaan.

Binnenkort staat de volgende klus voor Stichting Toegankelijkheid voor de deur. Dat wordt een nog grotere uitdaging. De stichting wil namelijk alle winkels in Meierijstad checken en dat zijn er zo’n vijfhonderd.

Woensdag 17 maart 07.30 uur:
De stembureaus zijn vandaag (woensdag) van 07.30 uur tot 21.00 uur open.

Extra informatie voor de kiezer is op de gemeentewebsite te vinden: https://www.meierijstad.nl/home/informatie-voor-de-kiezer_3721/

Dinsdag 16 maart 21.22 uur:
De verkiezingsopkomst ligt na twee dagen van vroeg-stemmen op 18.74 procent.
De gemeente laat weten dat er in totaal 6168 briefstemmen zijn binnengekomen.

Dinsdag 16 maart 20.31 uur:
Het Meierijstadbankje landde maandagmiddag bij manege De Pijnhorst in Sint-Oedenrode. Op maandag, dinsdag en woensdag is dit een van de drive-in stembureaus in onze gemeente. Burgemeester Van Rooij ging in gesprek met Carola Govers, projectleider verkiezingen bij onze gemeente. Ook Pepijn Soons schuift aan. Pepijn is als voorzitter de aankomende dagen te vinden bij de drive-in bij manege De Pijnhorst.


Dinsdag 16 maart 20.23 uur:
Net als in Veghel was het in het Raadhuis in Erp dinsdagmiddag heel rustig. Een mevrouw kwam stemmen en deed dat op Wopke Hoekstra van het CDA. “Dat zijn we van ons thuis al gewend toen het nog KVP was.” Achter de registratietafel zaten twee jonge gasten.


Jeugdige stembureauleden.

Dinsdag 16 maart 20.01 uur:
Om 19.00 lag de opkomst op 18.53 procent

Dinsdag 16 maart 18.45 uur:
Scholieren en mbo-studenten hebben bij de scholierenverkiezingen de meeste stemmen gegeven aan de VVD. De partij is in de speciale verkiezing voor scholieren met 32 zetels de grootste partij geworden. De tweede plaats is voor D66 (27 zetels). Daarna volgt GroenLinks met 24 zetels. Op de vierde en vijfde plek staan de PVV en Forum voor Democratie. Volt pakt met  7 zetels er eentje meer dan het CDA.

De verkiezingen op het Zwijsen College wijken bijna niets af van het landelijke beeld.

Dinsdag 16 maart 17.30 uur:
De gemeente laat weten dat er in totaal 6168 briefstemmen zijn binnengekomen. “Op de stembureaus die maandag en dinsdag al open waren, is alles voorspoedig verlopen”, meldt de gemeente.

Dinsdag 16 maart 17.10 uur:
Bij de stemlocatie in het WijNu-gebouw druppelden dinsdag wat mensen binnen. Het echtpaar Ria en Wim wilde graag voor de meute uit stemmen om contacten te voorkomen. Harry Kalis, voorzitter van het stembureau ging met zijn team op de foto.


Het ontvangstcomité in het WijNu-gebouw.


Deze twee wilde graag voor de grote groep uit stemmen om contacten te voorkomen.

Dinsdag 16 maart 16.54 uur:
Bij de drive-in op de gemeentewerf in Veghel was het dinsdag rustig. Paula uit Veghel stemde er vanuit haar auto omdat het regende en nu hoefde ze de auto niet uit te komen. Ideaal dus. De acht leden van het stembureau hadden weinig te doen. “We hopen woensdag op meer publiek”, lieten ze weten.


Voor het eerst kan er vanuit de auto gestemd worden.


“We hopen woensdag op meer publiek”, aldus de leden van het drive-in stembureau.

De drive-in stembureaus werden nog niet eerder gebruikt. Carola Govers is projectleider verkiezingen van de gemeente Meierijstad: “Het werkt allemaal naar behoren, al mag het daar woensdag nog wel iets drukker worden. De mensen vinden het echt leuk om daar te gaan stemmen.” Van Rooij, die zelf ging kijken, vult aan: “Het is er goed geregeld en de reacties zijn positief. Als je snel even wil stemmen, is het een aanrader.”

Dinsdag 16 maart 16.44 uur:
Op het Zwijsen College mochten de leerlingen van klas 4-5-6  stemmen. Het gaat om 654 leerlingen. Daarvan hebben 339 leerlingen een stem uitgebracht. De opkomst is dus bijna 52 procent. “Dat is teleurstellend natuurlijk, maar ook begrijpelijk. We konden veel leerlingen nu vanwege corona alleen digitaal bereiken. Dat is blijkbaar voor veel leerlingen toch te veel afstand. Normaal gesproken is de opkomst veel hoger. We richten dan altijd een echt stemlokaal op school in en door de hele school hangen dan posters. Voor de publiciteit is dat natuurlijk veel handiger en effectiever”, aldus docent maatschappijwetenschappen Jan van Loon.

De grote winnaar van de scholierenverkiezingen op het Zwijsen College is de VVD geworden. Zij kregen 24.8 procent van de stemmen, wat omgerekend goed zou zijn voor 37 zetels. D66 werd de op een na grootste partij met 14.2 procent van de stemmen. GroenLinks is derde geworden met 11.8 procent. Daarna komen PVV (7.7 procent) en FvD (7.7 procent). Verrassend zijn de vijftien stemmen voor Volt. Daarmee zijn ze een stuk groter dan bijvoorbeeld de PvdA en de SP en even groot als het CDA.


In het overzicht hieronder heeft het Zwijsen niet alle kleine partijen opgenomen.

Hieronder de beweegredenen van de scholieren om te stemmen:

Lees morgen een verhaal in de krant met drie jongeren die voor het eerst mogen stemmen en drie jongeren die meededen aan de scholierenverkiezingen.

Dinsdag 16 maart 15.01 uur:
Het opkomstpercentage ligt dinsdag om 15.00 uur op 18.20 procent.

Dinsdag 16 maart 15.00 uur:
Ondanks de informatie vooraf, was niet iedereen op de hoogte van het feit dat woensdag pas alle stembureaus opengaan. Ze stonden dus maandag en dinsdag voor een dichte deur. Van Rooij begrijpt de teleurstelling van deze mensen. “Dat is natuurlijk hartstikke vervelend. Toch hoop ik dat ze woensdag alsnog gaan stemmen. Stap over de teleurstelling heen en maak gebruik van je stemrecht.”

Dinsdag 16 maart 13.45 uur:
Burgemeester Van Rooij is blij dat het ministerie de keuze heeft gemaakt om de ongeldige briefstemmen onder bepaalde voorwaarden alsnog mee te tellen. “Het is goed voor het beeld van de verkiezingen. Je wil achteraf niet blijven zitten met een hoop ongeldige stemmen”, besluit de burgemeester van Meierijstad.

Dinsdag 16 maart 13.36 uur:
In Meierijstad is 8.1 procent van de briefstemmen ongeldig. Dat laat de gemeente dinsdagochtend weten. “Er komt vandaag een instructie vanuit het ministerie hoe hiermee om te gaan. Er is dus een oplossing in zicht”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Minister Ollongren liet eerder vandaag weten de procedure voor het tellen van de briefstemmen aan te gaan passen. Briefstemmen die niet helemaal volgens de regels zijn opgestuurd, mogen onder bepaalde voorwaarden toch worden meegeteld.

De kans is groot dat het merendeel van deze ongeldige stemmen alsnog meetelt voor de einduitslag.

Dinsdag 16 maart 11.30 uur:
Het lukt niet iedereen om te stemmen. Harrie uit Veghel probeerde gisteren met een machtiging, kopie van id-kaart en zijn eigen id-kaart te stemmen voor zijn vrouw. “Omdat ik als 70-jarige schriftelijk gestemd heb en mijn vrouw door een operatie niet mobiel is, ging ik naar de drive-in om de stem van mijn vrouw uit te brengen. Mag niet.....het moet gelijktijdig met mijn stem, maar die is al schriftelijk een week geleden gedaan”, baalt Harrie.
Overal hoort hij terug dat de overheid oproept om te stemmen. “Elke stem telt, maar maak met dan wel mogelijk. Dit is niet bevorderlijk voor mijn toch al lage vertrouwen in de overheid”, besluit de Veghelaar.

Dinsdag 16 maart 10.55 uur:
Er zijn dinsdagochtend maar weinig mensen naar de stembus gegaan. Het percentage lag maandagavond bij sluiting van de stembureaus op 17.19 procent. Dat percentage is dinsdagochtend licht gestegen naar 17.70 procent om 10.55 uur.

Dinsdag 16 maart 09.28 uur:
Bij Wijkgebouw De Spil staat het bordje stembureau al klaar. Het wijkgebouw wordt morgen gebruikt om te stemmen. “Als je dan toch komt stemmen, dan kun je meteen stiekem even van binnen kijken hoe het is geworden”, aldus de wijkvereniging.


Dinsdag 16 maart 08.30 uur:
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken past de procedure aan voor het tellen van de briefstemmen. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Briefstemmen die niet helemaal volgens de regels zijn opgestuurd, mogen onder bepaalde voorwaarden toch worden meegeteld.


Maandag 15 maart 21.30 uur:
De opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen tot nu toe in Meierijstad was bij het sluiten van de stembureaus vanavond 17.19 procent.

Maandag 15 maart 20.00 uur:
Minister van Binnenlandse Zaken Ollongren laat weten dat de eerste verkiezingsdag volgens haar goed verlopen is. De minister meldt dat ze vanuit verschillende gemeenten, waaronder Bernheze, ‘signalen’ heeft gekregen over valse briefstemmen. “Met gemeenten hebben we hierover afgesproken dat zij die briefstemmen terzijde leggen, zoals ook in de instructie staat aangegeven. Omdat het gaat om een behoorlijk percentage van de stemmen zijn we hierover in overleg met de Kiesraad”, aldus de minister tegenover de NOS.

Maandag 15 maart 19.42 uur:
Tweede Kamerkandidaten Inge van Dijk en Mona Keijzer van het CDA brachten een werkbezoek aan Berco Car Carpets BV en Berco Truck Components BV in Schijndel. De dames werden daar ontvangen door directeur Berry van der Velden. Bij het werkbezoek werd van gedachten gewisseld over economische zaken en werkgelegenheid. Het ging hierbij voornamelijk om de werknemers die middels de participatiewet aan de slag zijn bij Berco.


Werkbezoek Mona Keijzer en Inge van Dijk bij Berco.

Maandag 15 maart 19.37 uur:
Een leerling van het Fioretti College presenteert (zie foto) maandagmiddag de verkiezingsposter van haar zelf opgerichte politieke partij. De leerling in kwestie heeft met haar groepje een partij opgericht die voor kinderen als slachtoffer van een scheiding op willen komen. Het gaat hier om mavo leerjaar 2.


Maandag 15 maart 18.52 uur:
De gemeente laat weten dat de opkomst van de Tweede Kamerverkiezingen momenteel (om 18.52 uur) op 14.22 procent ligt.

Onderzoeksbureau Ipsos meldt dat de opkomst voor de verkiezingen in Nederland tot 17.00 uur vandaag 5 procent is.

Maandag 15 maart 18.50 uur:
In buurgemeente Bernheze hebben kiezers moeite met de poststemmen. Uit de telling blijkt dat zo’n 8.5 procent van de ingediende poststemmen op dit moment niet geldig is.

Het ministerie laat weten het aantal ongeldige stemmen te onderzoeken. In de tijdelijke Wet verkiezingen Covid-19 is ruimte gelaten om bepaalde fouten (zoals het niet ondertekenen van de stempluspas) door de vingers te zien.

Bij verkiezingen zonder de coronamaatregelen van nu zijn doorgaans 0.3 procent van de stemmen ongeldig.

Maandag 15 maart 14.30 uur:
Het opkomstpercentage in Meierijstad stijgt vandaag rustig door. Rond 14.30 uur heeft 11.4 procent van de stemgerechtigden hun stem uitgebracht.

Maandag 15 maart 14.16 uur:
Op het Zwijsen zijn 319 stemmen geteld voor de scholierenverkiezingen. VVD gaat aan de leiding met 25.4 procent van de stemmen, gevolgd door D66 (14.7 procent) en GroenLinks (11.3 procent). Vlak daarachter zitten de PVV en FvD.

Bijna 65 procent geeft aan dat de voornaamste reden om op een partij te stemmen is dat ‘de (meeste) standpunten mij persoonlijk aanspreken’. 

Maandag 15 maart 13.48 uur:
De verschillende stembureaus worden op een zo’n veilig mogelijk manier ingericht. Zoals hier bij het vroegstembureau in het Jan Heestershuis in Schijndel. Via pijlen op de grond is de looprichting duidelijk gemaakt en er zijn spatschermen geplaatst.


Maandag 15 maart 13.35 uur:
Het Zwijsen College doet mee aan de scholierenverkiezingen. Alle leerlingen uit de bovenbouw kunnen online hun stem uitbrengen. Rond het middaguur hadden iets meer dan 300 leerlingen hun stem uitgebracht.

Jan van Loon, docent maatschappijwetenschappen op de Veghelse middelbare school, laat weten dat er in de les veel aandacht voor de verkiezingen is. “De laatste weken zeker. Het is leuk om te zien dat de scholieren niet allemaal dezelfde partij aanhangen. Ikzelf sta er objectief in en vertel ook niet waarop ik stem. Het voornaamste waar we het over hebben is bijvoorbeeld het verschil tussen rechts en links. Actuele thema’s behandelen we ook.”

Volgens Van Loon is een groot gedeelte van de jongeren er echt mee bezig is. “Ze hebben zich goed ingelezen. De stemwijzer is voor de meeste wel bepalend voor de keuze”, vertelt Van Loon. Donderdag begint de toetsweek op het Zwijsen College, dus de uitslagen worden op een later moment in de klas doorgenomen.

Maandag 15 maart: 11.14 uur:
Update opkomstpercentage: Kwetsbare kiezers en 70-plussers kunnen al op 15 of 16 maart hun stem uitbrengen. Er zijn dus op maandag al opkomstpercentages bekend. Het opkomstpercentage lag om 10.40 uur op 9.21 procent.

Maandag 15 maart 10.46 uur:
De gemeente Meierijstad heeft maandag bijna 1000 briefstemmen ontvangen. In totaal zijn er nu ruim 5300 briefstemmen binnen. Dit betekent dat 44 procent van de 70-plussers zijn of haar stem heeft uitgebracht.

Maandag 15 maart 10.15 uur:
In Sint-Oedenrode zijn de eerste drive-in stemmen al binnen. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de eerste stemmers er zo’n vijf minuten mee bezig.


Maandag 15 maart 09.50 uur:
Het Veghelse burgerpanel vindt het belangrijk om te gaan stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart. Maar liefst 92 procent vindt het belangrijk om een stem uit te brengen. 79 procent van de respondenten zegt fysiek te gaan stemmen.


Burgerpanel rapportage.

80 procent van het panel is van plan om fysiek te gaan stemmen. De meeste respondenten gaan ervan uit dat er de nodige maatregelen zijn getroffen. “Op de stembureaus worden extra maatregelen genomen om het stemmen zo veilig mogelijk te maken. Als we zelf als stemmers ons ook aan die maatregelen houden, zou het ongevaarlijk moeten zijn”, aldus een panellid. Toch zijn er ook mensen die niet gaan stemmen, omdat ze het te gevaarlijk vinden. “Ik ben jong, maar risicopatiënt. Dus ik kan niet fysiek gaan”, aldus een respondent.

Lees hier meer over de Burgerpanel-rapportage. Komende woensdag verschijnt deel twee in de krant.

Maandag 15 maart 09.28 uur
Door de coronapandemie worden het hoe dan ook bijzondere verkiezingen. Burgemeester Kees van Rooij hoopt dat mensen massaal gaan stemmen. “Wij stellen alles in het werk zodat mensen gebruik kunnen maken van hun democratisch recht. Er wordt veel minder campagne gevoerd dan normaal en daarom kan het zijn dat het minder gaat leven. Dus ga stemmen en maak gebruik van dat democratisch recht”, besluit burgemeester Van Rooij.

Maandag 15 maart, 09.00 uur:
Burgemeester Kees van Rooij bracht vanochtend meteen al een bezoeken aan de drive-in in Schijndel.


Maandag 15 maart, 08.10 uur:
Om de Tweede Kamerverkiezingen coronaproof te laten verlopen, zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo zijn er meer stemlokalen, zijn er verschillende stembureaus drie dagen open, kan men per post stemmen en het aantal volmacht stemmen is verhoogd.

Maandag 15 maart, 08.00 uur:
De opbouw van de drive-ins in Schijndel en Rooi. De stembureaus zijn gisteren al gereed gemaakt en sinds vanochtend geopend.



Maandag 15 maart, 07.30 uur:
De volgende acht stemlocaties zijn op 15 en 16 maart van 7.30 uur tot 21.00 uur al open zijn:
Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17 Schijndel.
Kasteel-Raadhuis Dommelrode, Burg. Wernerplein 1 Sint-Oedenrode.
Gemeentehuis Meierijstad, Stadhuisplein 1 Veghel.
Wijnu gebouw, Wilgenstraat 15 Veghel.
Raadhuis Erp, Hertog Janplein 9 Erp.
(Drive-in) Gemeentewerf Veghel, Doornhoek 3740.
(Drive-in) Gemeentewerf Schijndel, Bogaard 2.
(Drive-in) Manege de Pijnhorst, Bremhorst 6 Sint-Oedenrode.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Burgemeester Van Rooij bij het drive-in stembureau in Schijndel.
Afbeelding
Afbeelding
Leerlingen van het Fioretti richten een eigen partij op.
Afbeelding
Burgemeester Van Rooij neemt een kijkje bij het tellen van de briefstemmen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Het echtpaar Ria en Wim wilde graag voor de grote groep uit stemmen om contacten te voorkomen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stemmen in het Raadhuis in Erp.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tellen van de stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Leerlingen van het Fioretti vullen de Stemwijzer in.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stemmen bij de Zusters Franciscanessen.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant