Afbeelding
Foto:

8.1 procent van de briefstemmen in Meierijstad ongeldig, ministerie past procedure aan

Algemeen 354 keer gelezen

VEGHEL | In Meierijstad is 8.1 procent van de briefstemmen ongeldig. Dat laat de gemeente dinsdagochtend weten. “Er komt vandaag een instructie vanuit het ministerie hoe hiermee om te gaan. Er is dus een oplossing in zicht”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Minister Ollongren liet eerder vandaag weten de procedure voor het tellen van de briefstemmen aan te gaan passen. Briefstemmen die niet helemaal volgens de regels zijn opgestuurd, mogen onder bepaalde voorwaarden toch worden meegeteld.

Chaos gisteren in buurgemeente Bernheze. Daar ging het voor de camera van de NOS mis met het tellen van de briefstemmen. Uit een telling bleek dat zo’n 8.5 procent van de ingediende poststemmen niet geldig was. Inmiddels is duidelijk dat Bernheze hier geen uitzondering in is. In Meierijstad ligt het percentage met ongeldige poststemmen op 8.1 procent. Vermoedelijk wordt het grootste gedeelte alsnog meegeteld. “Deze stemmen, dat zijn er ongeveer 300, hebben we terzijde gelegd. Zoals het er nu uitziet gaat het meerendeel alsnog meetellen in de uiteindelijke uitslag”, aldus Carola Govers, projectleider verkiezingen Meierijstad. 

Beeld van de verkiezingen
Burgemeester Van Rooij is blij dat het ministerie deze keuze heeft gemaakt. “Het is goed voor het beeld van de verkiezingen. Je wil achteraf niet blijven zitten met een hoop ongeldige stemmen. Dat zou ontzettend jammer zijn”, besluit de burgemeester van Meierijstad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant