Stemmen voor de grote groep om contacten te voorkomen.
Stemmen voor de grote groep om contacten te voorkomen.

Burgemeester Van Rooij: ‘Maak gebruik van het stemrecht’

Algemeen 308 keer gelezen

VEGHEL | Burgemeester Kees van Rooij liet dinsdag rond 13.00 uur weten dat hij tevreden is met de eerste anderhalve dag van de verkiezingen. In verband met het coronavirus konden mensen op maandag en dinsdag al hun stem uitbrengen. Het opkomstpercentage lag dinsdagmiddag rond 16.00 uur op: 18.20 procent.

Carola Govers is projectleider verkiezingen van de gemeente Meierijstad. Zij laat weten dat er totaal 6168 briefstemmen zijn binnengekomen. Op de stembureaus die maandag en dinsdag al open waren, is alles voorspoedig verlopen. De drive-in stembureaus werden nog niet eerder gebruikt. Govers: “Het werkt allemaal naar behoren, al mag het daar woensdag nog wel iets drukker worden. De mensen vinden het echt leuk om daar te gaan stemmen.” Van Rooij, die zelf ging kijken, vult aan: “Het is er goed geregeld en de reacties zijn positief. Als je snel even wil stemmen, is het een aanrader.”
Tijdens de vorige verkiezingen lag het opkomstpercentage op 81.3 procent. Van Rooij hoopt dit percentage dit jaar te evenaren. “De weersverwachting voor morgen is niet best. Regen heeft altijd een drukkend effect op de opkomst, maar we hebben nu wel de drive-in stembureaus. Daar hoef je de auto niet uit.”

Stemrecht
Voor de mensen die nog twijfelen, heeft Van Rooij nog een laatste boodschap. “We hebben in Nederland het voorrecht dat we mogen stemmen. Het is belangrijk om van dat recht gebruik te maken. Vooral in deze roerige coronatijd. Als je niet gaat stemmen dan heb je minder recht van spreken. Maak daarom gebruik van het stemrecht. We hebben geprobeerd het voor iedereen zo makkelijk en veilig mogelijk te maken”, aldus burgemeester Van Rooij.
De stembureaus zijn vandaag (woensdag) van 07.30 uur tot 21.00 uur open.

Teleurstelling
Ondanks de informatie vooraf, was niet iedereen op de hoogte van het feit dat woensdag pas alle stembureaus opengaan. Ze stonden dus maandag en dinsdag voor een dichte deur. Van Rooij begrijpt de teleurstelling van deze mensen. “Dat is natuurlijk hartstikke vervelend. Toch hoop ik dat ze woensdag alsnog gaan stemmen. Stap over de teleurstelling heen en maak gebruik van je stemrecht.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant