Kwafo heeft net gestemd.
Kwafo heeft net gestemd.

‘Regeren samen met het CDA zie ik echt als een onmogelijkheid’

Algemeen 726 keer gelezen

VEGHEL | Stadskrant Veghel vroeg de lokale fractievoorzitters, van de partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen, wat zij van de peilingen en het verloop van de campagne vinden. Kwafo Acquaah Arhin (secretaris GroenLinks Meierij en Maashorst) ging vanochtend stemmen en beantwoorde vervolgens een paar vragen. 

In de peilingen van De Peilingwijzer (wordt gebruikt door de NOS) staat uw partij op 10 zetels. Bent u daar tevreden mee? Waar hoopt u uiteindelijk op uit te komen?
Tien zetels is een mooi rond getal, maar natuurlijk minder dan we zouden willen. Hoewel de peilingen het vaak redelijk bij het rechte eind hebben, blijven het peilingen en ik verwacht dat er nog veel stemmers zijn die misschien niet goed vertegenwoordigd worden in de peilingen. Denk dan aan de jonge stemmers die we hopelijk overtuigd hebben om naar de stembus te gaan.

Hoe is de campagne van uw partij verlopen?
We hebben een gewaagde campagne gevoerd. We hebben echt ingezet om de jongeren naar de stembus te krijgen, dit heeft zich grotendeels digitaal afgespeeld. Als dat gelukt is, ben ik tevreden en als ze dan ook nog op een linkse, progressieve en groene partij als GroenLinks hebben gestemd ben ik natuurlijk helemaal in mijn nopjes.
Daarnaast ben ik zelf ook online campaigner geweest voor de partij, niet zozeer in het verspreiden van social media, maar zeker wel via de appgroepen die we in het leven hebben geroepen. Hier hebben we met mensen die geïnteresseerd zijn in GroenLinks gediscussieerd over de standpunten van de partij en eerlijk gezegd ook heel veel over de coronapandemie. Dat gaf waardevolle informatie. Het is dan ook mooi om te zien dat een groot gedeelte uiteindelijk ook aangeeft GroenLinks te gaan stemmen, maar ik vind het ook goed om te zien dat een klein gedeelte uiteindelijk de keuze heeft gemaakt om bijvoorbeeld Partij voor de Dieren te gaan stemmen en daar kan ik helemaal niet tegen zijn. Het belangrijkste vind ik dat iedereen doordacht en goed geïnformeerd stemt.

Mocht uw partij gaan regeren met welke partijen ziet u uw partij graag in een coalitie terug?
Ik verwacht dat de formatie lastig gaat worden. Idealiter zie ik een coalitie van VVD, D66, GroenLinks en PvdA. Dan moet er, volgens de peilingen, ergens nog een zeteltje bij worden gesnoept, maar dat zou toch wel mogelijk moeten zijn?
VVD heeft laten zien dat ze eigenlijk met iedere partij wel kunnen regeren en D66, GroenLinks en PvdA kunnen prima samenwerken. Andere links-progressieve partijen zijn wat mij betreft natuurlijk ook welkom, maar een geheel links blok wordt lastig. Regeren met CDA zie ik daarentegen echt als een onmogelijkheid, op het gebied van landbouw strookt het gewoon niet. Ik hoop dat de landbouw in Nederland juist een innovatieve sector is en blijft. Waar we ons niet richten op een zo hoog mogelijke productie, maar op het houden van dieren op een duurzame en diervriendelijke manier. Ik ben ervan overtuigd dat dat beter is voor de dieren, maar ook voor de gezondheid van de burger.

Lees meer over de verkiezingen in ons liveblog.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant